Το πρόγραμμα ομαδικής κινητικότητας Erasmus+ του 2ου Γυμνασίου Χανίων για θέματα ισότητας των δύο φύλων που μπορεί να συνεισφέρει στην ποιότητα ζωής και διαπροσωπικών σχέσεων ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2023 με μία συνάντηση στο Kerpen. Διοργανωτής της συνάντησης το Ευρωπαϊκό Γυμνάσιο (Europagymnasium) της μικρής αυτής πόλης στη βορειοδυτική Γερμανία.

Aναφέρει η κ. Μαρία Φουρουντζόγλου, υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο 2ο Γυμνάσιο Χανίων ότι, “εκτός από τους δικούς μας 11 μαθητές και 3 καθηγητές, (το διευθυντή κ. Αθανασάκη Αντώνιο, το Χρήστο Ραχιώτη και τη Μαρία Φουρουντζόγλου) συμμετείχαν  παιδιά και καθηγητές από το Λιούτομερ της Σλοβενίας και την περιοχή της Χαέν στην Ισπανία, ενώ παρόντες ήταν καθηγητές από το Λιούτομερ (Σλοβενία), τα Γκραν Κανάρια, το Αντουχάρ και τη Χαέν (Ισπανία) υλοποιώντας ατομικές κινητικότητες παρακολούθησης εργασίας. Η εκπροσώπηση πολλών σχολείων, η οποία προκύπτει από την ευελιξία των νέων προγραμμάτων Erasmus+ ΚΑ121, ήταν ιδανική για το χτίσιμο νέων συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών σχολείων για τα επόμενα σχολικά έτη.

Τη θερμή ενθουσιώδη υποδοχή μας στο σιδηροδρομικό σταθμό ακολούθησε μία εξίσου ενθουσιώδης εβδομάδα γεμάτη δραστηριότητες και επισκέψεις σε γειτονικές πόλεις. Την πρώτη μέρα στο σχολείο οι μαθητές παρουσίασαν τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους, καθώς και σημαντικούς ανθρώπους που με κάποιο τρόπο έχουν συνεισφέρει στην αποδόμηση στερεοτύπων. Τα δικά μας παιδιά μίλησαν για τη συντοπίτισσά μας συγγραφέα, ηθοποιό και αξιόλογη προσωπικότητα, Μαρινέλλα Βλαχάκη, με την οποία είχαν πραγματοποιήσει γνωριμία από κοντά, όταν η κυρία Βλαχάκη μοιράστηκε στο σχολείο μας μία ώρα και πολλές προσωπικές εμπειρίες με την ομάδα μας. Ακόμη, παρουσίασαν τον χορογράφο διεθνούς φήμης, Δημήτρη Παπαιωάννου.

Από την υπόλοιπη εβδομάδα της συνάντησης θα ξεχωρίσουμε την ημέρα “Boys’ Day – Girls’ Day”, όπου τα αγόρια και τα κορίτσια υλοποίησαν εργασίες που σύμφωνα με τα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων θα ήταν ανάποδα: τα κορίτσια έκαναν πειράματα στο εργαστήριο Χημείας για να δημιουργήσουν διακοσμητικά φωτιστικά λάβας, ενώ μετά, στο εργαστήριο πληροφορικής  εκτέλεσαν μία εργασία προγραμματισμού. Τα αγόρια απασχόλησαν παιδιά μικρότερης ηλικίας στη Βιβλιοθήκη του σχολείου διαβάζοντας τους παραμύθια, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκαν στην κουζίνα μαζί με δύο Γερμανούς πατεράδες για την παρασκευή βάφλας. Τις βάφλες απολαύσαμε στη συνέχεια όλοι μαζί, μικροί μεγάλοι, ανεξαρτήτως φύλου! Παρότι στη σημερινή εποχή τα έμφυλα στερεότυπα σχετικά με τις προαναφερθείσες δραστηριότητες τείνουν να αποδυναμωθούν, έχει σημασία να αντιληφθούμε πόσο καταπιεστικά μπορούν να λειτουργήσουν όταν μια εργασία σου ανατίθεται ή σου επιβάλλεται όχι με βάση τις γνώσεις, τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά σου, αλλά απλά με βάση το φύλο σου. Την ίδια μέρα μικτές ομάδες αγοριών και κοριτσιών χόρεψαν τη χορογραφία του τραγουδιού “Bloody Mary” από γνωστή τηλεοπτική σειρά, και επιδόθηκαν σε αθλητικά παιχνίδια με εμψυχωτή το γυμναστή του σχολείου. Την επόμενη μέρα, οι τελευταίες ψηφιακές μας εργασίες διακόπηκαν αίφνης από το συναγερμό που ήχησε για εκδήλωση πυρκαγιάς! Το κτίριο εκκενώθηκε από σχεδόν 2000 άτομα σε ελάχιστο χρόνο και … απόλυτη ηρεμία και ησυχία μέχρι να ελεγχθεί από την Πυροσβεστική, να αποδειχθεί ότι επρόκειτο περί φάρσας και να επιστρέψουμε στις αίθουσες.

Στην κοντινή Κολωνία θαυμάσαμε τον τεράστιο καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού, την όμορφη παλιά πόλη και το ρωμαϊκό παρελθόν της. Στη Βόννη, πρωτεύουσα της Δυτικής Γερμανίας στα χρόνια της διαιρεμένης χώρας, ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Ιστορίας, διαμορφωμένο με πρωτότυπο τρόπο προσφέροντας μια διαδρομή στην ιστορία, όσον αφορά τους πολέμους και τους εμπλεκόμενους λαούς, αλλά και την πολιτισμική και τεχνολογική εξέλιξη. Μία ακόμη πόλη την οποία γνωρίσαμε είναι το Άαχεν, όπου ο καθεδρικός ναός έχει μεγάλη ιστορία, φέρει στοιχεία χαρακτηριστικά της εποχής πριν το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών ενώ χρησίμευε πάντα για τη στέψη των αυτοκρατόρων και χρησιμοποιήθηκε μερικώς για τα γυρίσματα της ταινίας «Λούθηρος», μπορεί όμως να θυμόμαστε εξίσου καλά τις καταπληκτικές τούρτες που γευτήκαμε εκεί!

Αποκορύφωμα εμπειρίας ήταν η πρωτεύουσα του Βελγίου και πατρίδα της βάφλας, οι Βρυξέλλες, όπου φτάσαμε μετά από τρίωρη διαδρομή με το λεωφορείο. Άξιζε να δούμε από κοντά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από όπου πηγάζουν και τα προγράμματα Erasmus, τα οποία τόσο πολύ έχουν διευρύνει τους ορίζοντες νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων, και τους έχουν δώσει τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους. Επιπλέον, εργαζόμενοι εκεί ανέλαβαν να μας ενημερώσουν για πολιτικές ισότητας – ή ανισότητας – των φύλων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης σε φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πώς συμπεραίνουμε ότι η συνάντηση στέφθηκε από επιτυχία; Στο αποχαιρετιστήριο πάρτι οι μαθητές από τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Ελλάδα χόρεψαν με την ψυχή τους, και αποχαιρετίστηκαν με θερμές αγκαλιές και δάκρυα στα μάτια”.

Όπως σημειώνει ο Θοδωρής, «Η εμπειρία στο Κέρπεν ήταν μια από τις ανεπανάληπτες που θα έχουμε στη ζωή μας. Είδαμε τη ζωή στην Ευρώπη και δεθήκαμε με παιδιά από πολλές χώρες».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook