Το ζήτημα που έχει προκύψει κατά την εκτέλεση του έργου ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και την αποκάλυψη των ενετικών οχυρώσεων θα λυθεί με επικαιροποίηση της μελέτης, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά τρόπο ώστε να συνεχιστεί το έργο χωρίς διακοπή και να αναδειχθεί ένα τμήμα των οχυρώσεων ώστε να είναι ορατό και προσβάσιμο από τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα θέμα που προκάλεσε διχογνωμία μεταξύ των δυο Διευθύνσεων Βυζαντινών και Νεώτερων Αρχαιοτήτων. Ήταν ο λόγος για τον οποίο κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού και εν συνεχεία η ίδια η υπουργός έφτασαν στα Χανιά προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία στο έργο και να αποφασίσουν από κοινού πώς θα λύσουν το ζήτημα που έχει προκύψει

Όπως είπε η κα Μενδώνη αποφασίστηκε το έργο να συνεχιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα ή καθυστέρηση και από την άλλη να προστατευτούν οι ενετικές οχυρώσεις: «Τεχνικά δεν υπάρχουν θέματα άλυτα, αρκεί να υπάρχει καλή πίστη και συνεργασία. Αυτό θα γίνει με μια επικαιροποίηση της μελέτης, όπου χρειάζεται, προκειμένου να μην υπάρξει ζημία στην ενετική οχύρωση. Το έργο θα συνεχιστεί κανονικά, δεν έχει κανένα λόγο απολύτως να διακοπεί. Είναι σε ένα σημείο μόνο που χρειάζεται επικαιροποίηση της μελέτης η οποία μπορεί να γίνει σε πολύ σύντομο χρόνο από τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η επικαιροποίηση θα έρθει στο υπουργείο να εγκριθεί με γρήγορες διαδικασίες και έτσι θα υπάρχει διπλό όφελος. Αυτό που φάνηκε στην αρχή ότι είναι πρόβλημα είναι στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα για την πόλη των Χανίων. Το σύστημα των οχυρώσεων των Χανίων είναι ούτως ή άλλως ένα πλεονέκτημα για τα Χανιά. Ένα μέρος του προμαχώνα θα αναδειχθεί και θα είναι ορατό και προσιτό σε όλο τον κόσμο».

Όπως επεσήμανε επίσης η κα Μενδώνη, τα Χανιά έχουν πολύ σημαντικές οχυρώσεις και συμπλήρωσε ότι είμαστε ένα στάδιο πριν την προσπάθεια δημιουργίας φακέλου για εγγραφή στην UNESCO όσον αφορά στις ενετικές οχυρώσεις και αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα δεν πρέπει να χαθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook