Πάνω από 2.000 άτομα, 30 – 40 αεροσκάφη Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, ελικόπτερα AS365F Dauphin Pedro , EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση μάχης βρίσκονται πάνω στο γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που κατέπλευσε σήμερα στη Σούδα.

Η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού κατέπλευσε στην προβλήτα Κ14 της αμερικανονατοικής βάσης στο Μαράθι και αναμένεται να παραμείνει για 5 ημέρες.

Η παρουσία της στη Σούδα εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης που πραγματοποιείται με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας.

Ναυπηγήθηκε το 2001 με κόστος τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι το πρώτο γαλλικό πυρηνοκίνητο σκάφος και το μόνο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο εκτός του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Από τον Ιούλιο του 2021, είναι το μόνο μη αμερικανικό αεροπλανοφόρο που διαθέτει σύστημα εκτόξευσης καταπέλτη, το οποίο επέτρεψε τη λειτουργία των F/A-18E/F Super Hornets [10] και C-2 Greyhound του Αμερικανικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook