Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ.Ευγένιο, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα Μ. καθώς και εκπροσώπων του μεγάλου δωρητή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προεξάρχοντος του μέλους και Νομικού Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου κου Αγουρίδη Γεώργιου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κος Σταύρος Αρναουτάκης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κος Αυγενάκης Ελευθέριος, ο Ευρωβουλευτής κος Κεφαλογιάννης Μανόλης, ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ κος Παπαβασιλείου Νεκτάριος, ο Υποδιοικητής 7ης ΥΠΕ κος Αγαπίου Δημήτριος, ο Δήμαρχος Γαζίου κος Μποκέας Μενέλαος, ο βουλευτής Ηρακλείου κος Σενετάκης Μάξιμος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαμβακάς Λάμπρος και Μηλάκη Γωγώ καθώς και ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής κος Κοχιαδάκης.

Ειδικότερα όσον αφορά στο PET-CT η Διευθύντρια Πυρηνικής Ιατρικής κα Κουκουράκη Σοφία δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα είναι μέρα χαράς και συγκίνησης. Είναι η ολοκλήρωση ενός οράματος πολλών ετών, το επισφράγισμα προσπαθειών πολλών ανθρώπων για πολλά έτη.

Σήμερα εγκαινιάζεται ο 1ος υπερσύγχρονος ψηφιακός ποζιτρονικος τομογράφος PET/CTστο νησί μας, στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο οποίος αλλάζει τον υγειονομικό χάρτη της Κρήτης.

Το όραμα αυτό ξεκίνησε το 2004 με προσπάθειες του αείμνηστου καθηγητή κ. Καρκαβίτσα και των συνεργατών του. Ένα όραμα για το οποίο συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε όλοι όσοι πιστέψαμε σε αυτή την αναγκαιότητα.

Οι προσπάθειες αυτές άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά το 2018, όταν στην τεράστια δωρεά του ΙΣΝ για την υγεία εντάχθηκε η αγορά και εγκατάσταση 4 υπερσύγχρονων ψηφιακών ποζιτρονικων τομογράφων στα 4 πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας μας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης και Λάρισας.

Στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΑΓΝΗ ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση τον Σεπτέμβριο του 2022 και λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2023.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το ΙΣΝ για την τεράστια δωρεά στην υγεία της Κρήτης. Μια δωρεά ανεκτίμητης αξίας και υψίστης σημασίας καθώς είναι το μοναδικό σύστημα στην Κρήτη και το Ν.Α Αιγαίο. Πριν την εγκατάσταση του ποζιτρονικού τομογράφου οι ασθενείς μετέβαιναν σε διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα/ δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός Κρήτης με ότι αυτό συνεπάγεται, μια επίπονη διαδικασία με κόστος, ψυχική και σωματική ταλαιπωρία για ασθενείς που ήδη έχουν επιβαρυμένη ψυχολογία και υγεία.

Με την εγκατάσταση του PET θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους ασθενείς της Κρήτης και στις οικογένειες τους υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αίσθηση ασφάλειας, εμπιστοσύνης και ποιότητα διαγνωστικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης που σαφώς δικαιούνται. Ένα τέτοιο απεικονιστικό σύστημα καθιστά αυτόματα την Κρήτη υγειονομικά ανεξάρτητη και αναδεικνύει το νοσοκομείο ως μείζονα δύναμη στο χώρο της δημοσίας υγείας.

Ως Δ/ντρια του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής και υπεύθυνη του PET-CT του ΠΑΓΝΗ εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους αυτούς που διαχρονικά όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν και βοήθησαν καθοριστικά στην υλοποίηση του έργου.»

Οι προσπάθειες για την συνολική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στην Κρήτη αλλά και στη Νότια Ελλάδα είναι ο βασικός στόχος όλων μας.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook