Με αναφορά στο ριζίτικο τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά» υποστηρίζοντας ότι «αυτό αναρωτιούνται σήμερα εκατομμύρια συμπολίτες μας» άνοιξε την κεντρική του πολιτική ομιλία στα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Η συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο παλιό λιμάνι Χανίων, στέλνει, όπως είπε ο κ. Τσίπρας μήνυμα νίκης και αλλαγής σήμερα από τα Χανιά και την Κρήτη που ήταν πάντα πρωτοπόρος της αλλαγής και συμπλήρωσε:

«Βρίσκομαι αυτές τις μέρες σε όλες τις γωνιές της χώρας και έρχονται πολίτες και μου λένε ως εδώ ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα. Σας φέρνω το μήνυμα στις 21 του Μάη θα κάνει ξαστεριά στο τόπο μας. και την επόμενη μέρα των εκλογών έρχεται η ξαστεριά. Η Παρουσία σας σήμερα εδώ τα αποδεικνύει αυτό και έρχεται σε σύγκριση με άλλες συγκεντρώσεις».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να μιλήσει για την αγάπη του προς την Κρήτη λέγοντας ότι «Κάθε φορά που επισκέπτομαι τον τόπο σας, αισθάνομαι μεγάλη χαρά και συγκίνηση γιατί η Κρήτη είναι μέσα στο σώμα και το αίμα της ιστορίας μας στην Κρήτη αισθάνεται κανείς την διαχρονικότητα της ιστορίας. Από τον Θέρισο μέχρι την εθνική αντίσταση, τους δημοκρατικούς αγώνες, την αντιδικτατορική πάλη, τα μεγάλα μέτωπα της αλλαγής, πρόσωπα, κόμματα, αγώνες και κατακτήσεις της δημοκρατικής παράταξης διατρέχονται από μια κόκκινη γραμμή. Τη γραμμή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτή η γραμμή διατρέχει σήμερα την ελληνική κοινωνία”, εξήγησε και υπογράμμισε πως “αυτή η γραμμή διατρέχει και το όραμα, το πρόγραμμα, τις πολιτικές, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της μεγάλης δύναμης της αλλαγής στις μέρες μας”.

“Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια κάτω από αυτό το σκληρό καθεστώς Μητσοτάκη; ‘Αλλα τέσσερα χρόνια με τη χειρότερη Δεξιά της μεταπολίτευσης; “, διερωτήθηκε κατά της ομιλίας του και συνέχισε: “Θα ζήσουμε άλλα τέσσερα χρόνια γόνων, επιγόνων, ανηψιών, αυλικών και κολλητών, που μοιράζουν και μοιράζονται τα ιμάτια του λαού μας; Άλλα τέσσερα χρόνια που το κράτος, το ρεύμα, η υγεία, η Παιδεία, το νερό, ο αέρας, η ανάσα της κοινωνίας, θα ανήκουν ή θα χαρίζονται στην ελίτ των προνομίων, της κερδοσκοπίας και του γαλάζιου κόμματος; Ή θα δώσουμε μια ευκαιρία στην αλλαγή; Στην πρόοδο; Στην εντιμότητα; Στο δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος; Στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη; Μια ευκαιρία στην αξιοπρέπεια;”. “Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα που έχουμε μπροστά μας”, τόνισε.

Η αναφορά στην οικονομία

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι « το εισόδημα για τους περισσότερους συμπολίτες μας εξανεμίζεται από τις τρεις πρώτες εβδομάδες του μήνα. Το σούπερ μάρκετ έχει γίνει ένας εφιάλτης στα πρατήρια της βενζίνης έχουμε την ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Το ηλεκτρικό ρεύμα τρώει τη μίση σύνταξη του συνταξιούχου ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν περνάνε ούτε έξω από τις τράπεζες. Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης πηγαίνουν σε λίγους και μετρημένους επιχειρηματικούς ομίλους. Αδικήθηκε η μεσαία τάξη τα δύσκολα χρόνια που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πάλευε να βγάλει τη χώρα από τον βάλτο που άλλοι την έριξαν. Ναι αδικήθηκε. Πλήρωσε δυσανάλογο βάρος. Αυτά τα τέσσερα χρόνια συνολικά οι συνταξιούχοι έχασαν 7 δις ευρώ από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ως εδώ μπορώ! Μπορώ να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα για να το συνοδεύσω αλλά θα πω τρία. Ως εδώ με την αλαζονεία, ως εδώ με την αδιαφορία, ως εδώ με την κοροϊδία» ο ίδιος συνέχισε.

Τι συνέβαινε με το Στράτόπεδο Μαρκοπούλου και την μελέτη για τον ΒΟΑΚ κατά την διάρκεια διακυβέρνησης του Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ζήτημα του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και την πορεία που είχε ακολουθήσει η συμφωνία κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του καθώς επίσης και στις εξελίξεις στο ζήτημα του ΒΟΑΚ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι « Ως εδώ με την εξαπάτηση και των Κρητικών. Θα αναφέρω δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν πως εμείς αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα και πως ο κ. Μητσοτάκης που είναι και συμπατριώτης σας και θα φρόντιζε υποτίθεται την Κρήτη και τα Χανιά. Τον Απρίλη του 2019 επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Χανίων που προέβλεπε την παραχώρηση 54 στρεμμάτων του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων. Στα 54 αυτά στρέμματα είχαμε σχέδιο μεταξύ άλλων να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου, υποδομές άθλησης, πολιτισμού και κοινωνικής πρόνοιας. Η δε μεταφορά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε άλλο χώρο χρηματοδοτήθηκε τότε με 1,340 εκατ ευρώ και βάση της συμφωνίας3 που υπογράφτηκε θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέσε σε 15 μήνες. Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν ολοκλήρωσε την συμφωνία αλλά έσπασε κάθε ρεκόρ. Κατάφερε να την αφήσει αναλοκλήρωτη για τέσσερα χρόνια. Και τι κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης; Εμφανίζεται στους πολίτες των Χανίων με θράσος και παρουσιάζει ως δικό του σχέδιο και έργο αυτό που άλλοι επεξεργάστηκαν και χρηματοδότησαν και η μόνη δική του συμβολή ήταν να το καθυστερήσει τέσσερα χρόνια. Το δεύτερο παράδειγμα είναι ο ΒΟΑΚ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπατάλησε τρία χρόνια για να καταλήξουν στα αρχικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ. Με μόνη αλλαγή την επιβολή διοδίων. Η υπόθεση έχει μέλλον γιατί από την κυβέρνηση που δεν κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να αποκαταστήσει τα προβλήματα της κακοκαιρίας του 2019 κανείς δεν έχει την απαίτηση να ολοκληρώσει τον ΒΟΑΚ ».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνο το σημείο θέλησε να μοιραστεί με τον κόσμο που παρευρέθηκε στην ομιλία την απάντηση που έλαβε από έναν Χανιώτη που ταξίδευαν μαζί στην ερώτηση «γιατί διαχρονικά δεν πάνε καλά οι Μητσοτάκηδες στον τόπο τους; Και ξέρετε τι μου απάντησε; Μα εμείς τους ξέρουμε για αυτό δεν τους ψηφίζουμε. Να λοιπόν εδώ και τέσσερα χρόνια που ολόκληρος ο ελληνικός λαός έμαθε τον Μητσοτάκη».

Παραδείγματα που έφερε ο κ. Τσίπρας από την διακυβέρνηση Μητσοτάκη

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε φέρνοντας και άλλα παραδείγματα από τα τέσσερα χρόνια που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «ο τόπος χρειάζεται ένα Πρωθυπουργό ευθύνης και όχι ένα Πρωθυπουργού που δεν ήξερε δηλαδή δεν νοιάζεται. Δεν νοιάζεται για την κοινωνία για τους ανθρώπους, για το σήμερα και το αύριο. Το απέδειξε μέσα στην Πανδημία όταν ζητούσε από όλους ατομική ευθύνη και να ακολουθούν τα μέτρα, που ο ίδιος είχε επιβάλλει αλλά αυτός έκανε ανέμελες ποδηλατάδες και τσιμπούσια. Δεν ήξερε τίποτα για τις υποκλοπές. Δεν ήξερε τι έκανε ο Πάτσης. Δεν ήξερε για το πάρτυ των αναθέσεων δεν ήξερε και την κατάσταση που είχε αφήσει ο Καραμανλής τους Σιδηρόδρομους. Το σχέδιο τους ήταν η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και η σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Το σχέδιο τους λίγες μέρες μετά τα Τέμπη ήταν να φέρουν στην βουλή την ιδιωτικοποίηση του νερού και μετά έλεγαν ότι δεν είναι αυτό που νομίζετε».

Η σημασία του νέου εκλογικού συστήματος της απλή αναλογικής – Τι αλλαγές θα φέρει

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στο εκλογικό σύστημα που θα αναδείξει την νέα κυβέρνηση, της απλής αναλογικής και τόνισε ότι «σε αυτές τις εκλογές είναι πρώτη φορά που θα ψηφίσουμε με ένα εκλογικό σύστημα που δεν θα κλέβει την ψήφο των πολιτών. Ότι ψηφίσεις αυτό θα βγαίνει στην Βουλή. Θα ψηφίσουμε για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής. Που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μπόνους και κόλπα για να βαφτίζουν αυτοδύναμες τις κυβερνήσεις μειοψηφίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτές οι εκλογές είναι της χαλαρής ψήφου. Η ψήφος την 21η Μαΐου θα βγάλει κυβέρνηση».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και οι τέσσερις άξονες που στηρίζεται

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκλήρωσε την ομιλία στα Χανιά μιλώντας για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και τους άξονες που θα βασιστεί εξηγώντας ότι «το σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ έχει τέσσερις άξονες. Την αύξηση μισθών, μείωση τιμών ρύθμιση χρεών και ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος. Μπορούν όμως αυτά να γίνουν πράξη με τρόπο ασφαλή; Ναι μπορούν. Αυτά που προτείνουμε είναι ρεαλιστικά. Θέλω να σας καλέσω όλους και όλες να πρωτοστατίσετε σε αυτόν τον αγώνα για την αλλαγή».

Παρακολουθείστε ολόκληρη την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα στο Λιμάνι των Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook