Ναπολέων Σαραντίδης Ναπολέων
Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Πυρετός εργασιών επικρατεί σε πολλά καταστήματα στην παλιά πόλη των Χανίων τα οποία προετοιμάζονται για τον αναμενόμενο από πολλούς…. «κατακλυσμό» από τουρίστες.

Ειδικά στην οδό Καραολή Δημητρίου που συνεχίζεται ως Σήφακα δίπλα στα Βυζαντινά τείχη, η οποία πρόσφατα στρώθηκε με κυβόλιθους, αναμένεται να επικρατήσει το αδιαχώρητο από τους περιπατητές ντόπιους και ξένους, που κάνουν την βόλτα τους και στα όμορφα στενά της παλιάς πόλης.

Μόνο που στην συμβολή της οδού Σήφακα με την οδό Κατρέ, στέκει ένα κτίριο το οποίο μόνο που το βλέπεις σου προκαλεί τρόμο.

Είναι ίσως το τελευταίο εγκαταλειμμένο και ερειπωμένο κτίριο που απέμεινε μετά την κατεδάφιση επτά άλλων κτιρίων στον ίδιο δρόμο η οποία έγινε τον Δεκέμβριο του 2018.

Το κτίριο – το οποίο επίσης κτίστηκε εφαπτόμενο στο Βυζαντινό τείχος και μάλιστα έχει και υπόγειο που εισέρχεται κάτω από το αναπαλαιωμένο «χαμαμ» της οδού Κατρέ – είναι εμφανώς σε άθλια κατάσταση και οι τεράστιες ρωγμές κάνουν φανερό πως πρόκειται για ένα ετοιμόρροπο κτίριο.

Η περίφραξη που έχει τοποθετηθεί στο εμπρόσθιο τμήμα του ίσως προφυλάσσει τους διερχόμενους από την αποκόλληση πετρών και την πτώση σοβάδων, αλλά το μόνο βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει ουδεμία προφύλαξη στην πιθανή κατάρρευσή του.

Δυστυχώς, εδώ και δεκαετίες – σύμφωνα με πληροφορίες – το θέμα της απαλλοτρίωσης του συγκεκριμένου ακινήτου «κόλλησε» στην διαμάχη (και δικαστική) του Υπ. Πολιτισμού με τους ιδιοκτήτες του.

Όμως ασχέτως με το χρηματικό ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλλει το ΥΠΠΟ ως αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνει ο Δήμος Χανίων για να προστατέψει τους εκατοντάδες και ειδικά το καλοκαίρι, χιλιάδες που διέρχονται από το άκρως επικίνδυνο σημείο.

H επιτροπή της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας) του Δήμου Χανίων η οποία κάνει έλεγχο επικινδύνων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων ή κατασκευών, έχει ασχοληθεί με το εν λόγω κτίριο;

Έχει γίνει έλεγχος και έχει συνταχθεί σχετική έκθεση επικινδύνου ή ετοιμόρροπου προτείνοντας ενέργειες για άρση επικινδυνότητας, όπως ορίζει η νομοθεσία;

Από τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ το βράδυ της Τετάρτης (26/4) στα Δωδεκάνησα που όμως έγινε αισθητός και στα Χανιά, έπεσαν κάποιοι σοβάδες από το κτίριο. Τι θα γινόταν εάν αυτός ο σεισμός είχε επίκεντρο κοντά στα Χανιά;

Το μόνο βέβαιο είναι πως εάν συμβεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα, δεν θα φταίει «η κακιά η ώρα» αλλά εκείνοι που δεν κάνουν ότι είναι δυνατόν για να προστατέψουν τους πολίτες.

Σ.Σ.: Επειδή εκείνο που προεξέχει είναι η ασφάλεια των πολιτών, δεν έγινε λόγος για το….αισθητικό ή μάλλον για την εντύπωση που αποκομίζουν ντόπιοι και επισκέπτες βλέποντας αυτή την απαράδεκτη αθλιότητα πλάι – πλάι με την ομορφιά του Βυζαντινού τείχους.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook