Δύσκολο προβλέπεται το προσεχές καλοκαίρι λόγω της ξηρασίας. Ένα γεγονός που “βοηθά” δυστυχώς, στην πρόκληση πυρκαγιών.

Για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (28/4) το πρωί, η Σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων ενόψει της νέα αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά επίσημα την 1η Μαΐου. Αποτελεί πάντα μια δύσκολη και ιδιαίτερα επισφαλή περίοδο, όπου στόχος είναι να αποφευχθούν πυρκαγιές και να διασφαλιστούν η ζωή ανθρώπων και ζώων αλλά και οι περιουσίες.

Φέτος μάλιστα η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται να είναι πιο ξηρή γεγονός που σημάνει από μόνο του “συναγερμό” στις αρχές ότι η κατάσταση θα είναι πιο “εύφλεκτη” και πιο επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιών. Το συντονιστικό που έγινε την Παρασκευή (28/4) το πρωί στην αντιπεριφέρεια Χανίων είχε αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να προκύψουν δηλαδή, οι κατευθυντήριες γραμμές ενόψει της δύσκολης περιόδου που έρχεται το καλοκαίρι.

Παρών στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε. Χανίων ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος υποστράτηγος της Π.Υ. και Συντονιστής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης: “Θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε όλοι για να έχουμε μια ασφαλή καλοκαιρινή περίοδο. Εναέριο μέσο πυρόσβεσης θα υπάρχει ένα και φέτος όπως και πέρυσι για τα Χανιά, ένα ελικόπτερο τύπου “Έρικσον” και στο Ηράκλειο ακόμα ένα, όχι όμως τύπου “Έρικσον”. Από άποψης προσωπικού οι δυνάμεις είναι ίδιες όπως πέρυσι και επαρκούν όταν οι συνθήκες είναι φυσιολογικές. Όταν είναι πιο δύσκολες λειτουργούμε με επιφυλακή και με τη συνδρομή όλων των φορέων. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε με τη βοήθεια των πολιτών”.

Για το αν η κατάσταση θα είναι δύσκολη λόγω της ξηρασίας ο κ. Θεοφιλόπουλος επεσήμανε: “Παρακολουθούμε κάποιες προγνώσεις, κάποια μοντέλα προβλέπεται ότι θα έχουμε ξηρασία. Πολλές φορές βέβαια κάποια πράγματα δεν επαληθεύονται και να έχουμε κάποιες βροχές”.

Σημαντικό κομμάτι και είναι κάτι που το τονίζουν οι κατά τόπους δήμοι είναι οι καθαρισμοί των οικοπέδων. “Έχουμε προχωρήσει σε συστάσεις και από τον άλλο μήνα όπως προβλέπει η νομοθεσία που έχει γίνει πιο αυστηρή, προβλέπει ότι κάποιος που έχει ευθύνη να καθαρίσει το οικόπεδό του και δεν το έχει κάνει, προβλέπονται αυστηρές ποινές. Θα γίνει εκτενής ενημέρωση. Ο δήμος Χανίων έχει προβεί σε ενέργειες”, τόνισε ο αντιδήμαρχος Χανίων, υπεύθυνος Καθαριότητας Μιχάλης Τσουπάκης.

Δείτε δηλώσεις σε βίντεο:

Της σύσκεψης προέδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ενώ παρόντες ήταν δήμαρχοι, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των αρχών

Συζητήθηκαν επίσηςη, θέματα προετοιμασίας, ετοιμότητας, καθώς και ο τρόπος δράσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των φορέων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Τονίστηκε η σημασία καθαρισμών και έργων πρόληψης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook