Βαρύ πένθος σκόρπισε η είδηση της απώλειας μιας εμβληματικής φυσιογνωμίας της Κρήτης του Νίκου Λιονή.

Ο Νίκος Λιονής είχε αφήσει τη δική του σφραγίδα στο Κρητικό πολιτιστικό κίνημα της Αθήνα και διατελούσε επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Σαρωνικού και Πνευματικού συνδέσμου Κρητών Μοσχάτου -Ταύρου.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Άγιο Ανδρέα Ρεθύμνου, με Σφακιανές από την μητέρα του ρίζες (ο παππούς του Φράδελος από την Ανώπολη και η γιαγιά του Μπραού από την Χώρα Σφακίων).

Οι βαθιές του ρίζες από την Κρήτη, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον χαρακτήρα, στη λεβεντιά και στο ήθος του. Η αγάπη και η προσφορά του για την Κρήτη ήταν τεράστια και γνωστή σε όλο το Κρητικό στοιχείο της Αττικής και όχι μόνο.

Ο Νίκος Λιονής έφυγε «όρθιος» και πνευματικά ακμαίος σε ηλικία 88 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (8/6) στον Άγιο Αντρέα Ρεθύμνου στις 16:30.

Η ζωή ενός Κρητικού που ξεχώρισε με τη δράση του στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας

Ο Νίκος Λιονής ανακατεύτηκε στο Πολιτιστικό κίνημα το 1963. Έγινε μέλος στην Παγκρήτιο Ένωση επί προεδρίας του μεγάλου Κρητικάρχη Γεωργίου Βογιατζάκη (ο οποίος τον πάντρεψε και του βάφτισε την πρώτη του κόρη) και παρακολουθούσε από κοντά, τις δραστηριότητες της Παγκρητίου, όπως και το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών στην Κρήτη (Αύγουστος 1969), με απώτερο σκοπό την ίδρυση του Πανεπιστημίου στην Κρήτη, όπου και έγινε χάρις την Παγκρήτιο.

Κατά τα έτη 1989 έως 2000 εκλεγόταν συνεχώς στο Σύνδεσμο Κρητών Μοσχάτου στην θέση του προέδρου, και με δική του πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 1995 η Ένωση Κρητών Σαρωνικού ο «Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος», στην οποία ομοίως εκλεγόταν συνεχόμενα πρόεδρος έως και τις τελευταίες αρχαιρεσίες τον Ιανουάριο του 2020, όπου και αποφάσισε να μην βάλει ξανά υποψηφιότητα, αφήνοντας το «τιμόνι» της Ένωσης σε νεότερους άξιους συνεχιστές.

Από την θέση του προέδρου, έκανε συνεχείς προσπάθειες για την προβολή της Κρήτης, οργανώνοντας πετυχημένες εκδηλώσεις, για να τιμηθούν με Προτομές, Μνημεία, Επιγραφές, Ονοματοθεσίες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μάχη της Κρήτης, οι Κρήτες Εθελοντές Μακεδονομάχοι, κ.α. ούτως ώστε να διασωθεί σε βάθος χρόνων, η ιστορία της Κρήτης μας.

Τα σημαντικότερα επιτεύγματά του και στους δυο Συλλόγους, έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον Κρητικό Τύπο και επιγραμματικά είναι τα παρακάτω:

– Προτομή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μοσχάτο,

– Ονοματοθεσία οδού με το όνομα του Εθνάρχη Ελευθέριου Βενιζέλου στο Μοσχάτο,

– Προτομή του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου στην Π. Φωκαία,

– Ονοματοθεσία οδού με το όνομα «οδός Κρήτης» στην Π. Φωκαία,

– Ονοματοθεσία πλατείας της περιοχής της Αναβύσσου ως «Πλατεία Κρητών Μακεδονομάχων»,

– Τοποθέτηση του « Μνημείου Κρητών Εθελοντών Μακεδονομάχων 1903-1908» στην Ανάβυσσο,

– Τοποθέτηση του «Μνημείου της Μάχης της Κρήτης» στο Λαγονήσι,

– Δημιουργία στέγης της Ένωσης Κρητών Σαρωνικού, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος,

– Έκδοση ημερολογίων με φόντο εξωφύλλου τον Ελ. Βενιζέλο, και τον Δασκαλογιάννη,

– Ανάρτηση στα γραφεία των δυο συλλόγων συμπλέγματος φωτογραφιών 18 Κρητών Αρχηγών εθελοντών στον Μακεδονικό Αγώνα, και άλλων Κρητών Αγωνιστών,

– Δημοσίευσε Ανοικτή Επιστολή προς όλους τους Κρήτες διατελέσαντες Βουλευτές, και Δημάρχους του Νομού Χανιών, προτείνοντας την Αναστήλωση του «Αγάλματος της Ελευθερίας της Κρήτης» στο Ακρωτήρι,

– Ανάρτησε στα γραφεία της Ένωσης την «Υποθήκη» του, προβάλλοντας την έννοια του «Συγκρητισμού»

– Τέλος κατά γενική ομολογία δική του ήταν η ιδέα να τοποθετηθεί Μνημείο της Μάχης της Κρήτης στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

Για την παραπάνω δράση του ο Νικόλαος Δ. Λιονής.

– Τιμήθηκε από το Ίδρυμα Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου Λέσχης Φιλελευθέρων με το Ασημένιο παράσημο του Εθνάρχη, για την μεγάλη του συμβολή στη διατήρηση της μνήμης του έργου και της προσωπικότητάς του.

– Παρέλαβε από τον Αρχηγό των Κουρητών Παττακομανώλη, το πρώτο σκαλιστό ασημομάχαιρο, με την προσωπογραφία του Εθνάρχη.

– Τιμήθηκε από τον κ. Αετουδάκη Δημήτριο, με την τοποθέτηση πλακέτας με το όνομά του, σε δένδρο αφιερωμένο σε αυτόν στο Αετουδάκειο πάρκο στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου.

– Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Πνευματικού Συνδέσμου Κρητών Μοσχάτου (για την 10ετή θητεία του στην θέση του Προέδρου), και τέλος

– Ανακηρύχτηκε Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Σαρωνικού «ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος» (για την 25ετή θητεία του στην θέση του Προέδρου).

Ανακοίνωση του Σύλλογος Κρητών Μοσχάτου Ταύρου

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ, επιθυμούμε να εκφράσουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συγγενείς του εκλιπόντος Νίκου Λιονή που ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι.

Ο Νίκος Λιονής διατέλεσε πρόεδρος του Πνευματικού Συνδέσμου Κρητών Μοσχάτου για 12 συναπτά έτη καθώς και επίτιμος Πρόεδρος του Πνευματικού Συνδέσμου Κρητών Μοσχάτου Ταύρου τα τελευταία χρόνια.

Καλό ταξίδι. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Ο πρόεδρος

Παύλος Μπονατακης

Τα μέλη του ΔΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook