(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τελευταία ενημέρωση 11:35

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε η Βουλή των Ελλήνων της Κ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου Προεδρευομένης Δημοκρατίας, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η σύγκληση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής πραγματοποιήθηκε με προεδρεύοντα τον Α’ Αντιπρόεδρο της προηγούμενης Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενος από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς, που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων.

Ο κ. Κακλαμάνης μετά την ανάγνωση της Ημερήσιας Διάταξης, κατέθεσε στα Πρακτικά τα ονόματα των 300 που εκλέχθηκαν βουλευτές, ενώ ανακοίνωσε στο Σώμα τις επιστολές των πολιτικών αρχηγών για την επιλογή της μίας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στις οποίες εκλέχθηκαν.

Ο κ Μητσοτάκης κράτησε την έδρα της Α Θεσσαλονίκης
Ο κ Τσίπρας την έδρα της Α Πειραιά
Ο κ Ανδρουλάκης της α Θεσσαλονίκης
Ο κ. κουτσουμπας του Βορείου τομέα Αθήνας
Ο κ Στίγκας του νοτίου τομέα Αθήνας
Ο κ Βελόπουλος του νοτίου τομέα Αθήνας
Ο κ Νατσιος της Α Θεσσαλονίκης
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του Βορείου τομέα Αθήνας

Ευθύς αμέσως, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τον προσωρινό Α’ Γραμματέα της Βουλής να συνοδεύσει στην αίθουσα της ολομέλειας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου για να τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε τους βουλευτές που επιθυμούν να εγερθούν και, παρουσία του Αρχιεπισκόπου και της Αρχιερατικής ακολουθίας του, να δώσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι ο ακόλουθος:

«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την τελετή υπέγραψε το σχετικό Πρακτικό, και ο προσωρινός Α’ Γραμματέας της Βουλής καλείται από τον προεδρεύοντα να αποπέμψει της αιθούσης τους Αρχιερείς.

Στη συνέχεια, ο κ. Κακλαμάνης κάλεσε να ορκιστούν στο Κοράνι τους μουσουλμάνους βουλευτές, ενώ μετά εγείρονται οι βουλευτές που θέλουν να δώσουν πολιτικό όρκο.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Από τα υπουργικά έδρανα, ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής έκλεισε τη συνεδρίαση, καλώντας το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την επικύρωση των Πρακτικών και ζητώντας τους, την επόμενη ημέρα, Τρίτη 4 Ιουλίου, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, να προσέλθουν για την εκλογή του προέδρου της Βουλής.

Οι βουλευτές, πριν αποχωρήσουν, υπέγραψαν το πρωτόκολλο ορκωμοσίας τους και παρέλαβαν τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ορκωμοσίας τους.

Η χωροταξία της Βουλής

Η γεωγραφική κατανομή των κοινοβουλευτικών ομάδων έχει ως εξής:

Η Νέα Δημοκρατία κάθεται στις δύο δεξιές πτέρυγες και στο κέντρο της κεντρικής πτέρυγας. Το ΠΑΣΟΚ κατέλαβε τις θέσεις στα μπροστά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται στα μπροστινά έδρανα της κεντροαριστερής πτέρυγας.

Η Ελληνική Λύση τοποθετήθηκε στα ορεινά έδρανα της κεντρικής πτέρυγας της Βουλή, η Νίκη πίσω και δεξιά από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι Σπαρτιάτες πίσω και αριστερά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΚΟ του ΚΚΕ κατέλαβε τις θέσεις στην αριστερή πτέρυγα και πίσω της τοποθετήθηκε η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας.

Οι αριθμοί, οι ανατροπές και η ανανέωση

Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον κ. Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας. Για τις υπολοιπες θέσεις θα προταθούν: η κυρία Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Πάντως, η πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση επέφερε εκτεταμένη ανανέωση του κοινοβουλευτικού προσωπικού καθώς 100 βουλευτές είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου είτε στην μάχη του Μαΐου. Πρόκειται για τα 30 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων εντοπίζονται ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

Επίσης και οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του ίδιου κόμματος, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους «Σπαρτιάτες» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Νέοι βουλευτές, αν και έχουν κερδίσει θέση σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαϊου – Ιουνίου) θεωρούνται οι: Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Ειρήνη Αγαπηδάκη (ΝΔ), Ελενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ), Δόμνα ΜιχαηλίδουΕυάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ), Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) κ.α.

Η νέα Βουλή σε αριθμούς

  • – 8 κοινοβουλευτικές ομάδες
  • – 245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις 2 αναμετρήσεις (Μαΐου – Ιουνίου)
  • – Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία
  • – Ο Γιώργος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ έχει δύο και μόνο θητείες στα κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012 και 2023)
  • – 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23
  • – 68 γυναίκες βουλευτές: 30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες, 4 Πλεύση Ελευθερίας

Οι 28 βουλευτές της μιας ημέρας και το βραβείο της κοινοβουλευτικής ατυχίας

Η σύγκριση της νέας Βουλής με την προηγούμενη της μιας ημέρας δείχνει ότι 255 υποψήφιοι κατάφεραν να επανεκλεγούν. Από τα 55 πρώην μέλη του κοινοβουλίου τα 28 είχαν πετύχει την πρώτη εκλογή της πολιτικής τους θητείας τον Μάιο και καταγράφονται στην κοινοβουλευτική ιστορία ως «βουλευτές της μιας ημέρας». Πρόκειται για τους:

Μαρία Πολύζου (ΝΔ), Πόπη Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Βάσω Κόλλια (ΝΔ), Κατερίνα Κατσανδρή (ΝΔ), Δημήτρης Βενιέρης (ΝΔ), Χαράλαμπος Παναγιωτίδης (Ελληνική Λύση), Γρηγόρης Θεοδωράκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Λαϊνιώτης (Ελληνική Λύση), Θανάσης Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ), Δημητρης Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Πέρρος (ΚΚΕ), Γιάννης Καλογερόπουλος (ΝΔ), Τάσος Γαϊτάνης (ΝΔ), Νίκη Αγιοστρατίδου (Ελληνική Λύση), Χρύσα Καραγιάννη (ΣΥΡΙΖΑ), Μενέλαος Μαλτέζος (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Αρμόνης (Ελληνική Λύση), Σωτήρης Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Τίνα Κουζιάκη (ΚΚΕ), Κατερίνα Ταγαρά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Καρυπίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Αδαμόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Κουτουμάνος (ΚΚΕ), Ραχήλ Αλεξανδρίδου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Γκούνας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Καρπουχτσής (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μαρινάκης (ΚΚΕ).

Στον υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Τρικάλων Γιώργο Οικονόμου απονέμεται το βραβείο της κοινοβουλευτικής ατυχίας καθώς έχει εκλεγεί συνολικά δύο φορές αλλά σε κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012, 2023). Πρώτη φορά εξελέγη τον Μάιο του 2012 για να χάσει την έδρα στις εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς για να επαναληφθεί η ίδια ιστορία το 2023.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook