Το κτίριο που θα στεγάσει τη νέα δομή του Δήμου Χανίων, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Ανακοινώθηκε, μέσω συνέντευξης τύπου, από τη δημοτική αρχή Χανίων ότι τα Χανιά αποκτούν το πρώτο ΚΔΑΠ ΑμεΑ, που παρά την αρκετά μεγάλη χρονική καθυστέρηση, αποτελεί μια σημαντική υποδομή για τον δήμο Χανίων.

Το κτήριο του νέου ΚΔΑΠ ΑμεΑ βρίσκεται στην οδό Περιβολίων απέναντι από το ΚΗΦΑΠ Μεγαλόχαρη (προηγουμένως ήταν ένας χώρος εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για μετανάστες). Μάλιστα, εντός φθινοπώρου αναμένεται να λειτουργήσει η δομή (πιθανότατα τον Οκτώβριο). Ως υποδομή το ΚΔΑΠ ΑμεΑ του ΔΟΚΟΙΠΠ του δήμου Χανίων είναι έτοιμη και πλέον απομένει η στελέχωσή του. Αναμένονται λοιπόν κάποιες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για λειτουργήσει.

Στις δραστηριότητες της δομής εντάσσονται:

  • θεατρική αγωγή
  • μουσικοκινητική αγωγή
  • γυμναστική
  • κηπουρική
  • εκπαιδευτική κουζίνα
  • άλλες δραστηριότητες που θα προκύψουν με την πάροδο του χρόνου

“Έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες, τόσο στο νομικό και διοικητικό κομμάτι, όσο και στην εξεύρεση κτηρίου κατάλληλου για να στεγάσει μια τέτοια δομή”, τόνισε η αντιδήμαρχος Πρόνοιας Ελένη Ζερβουδάκη.

Το κτίριο που θα στεγάσει τη νέα δομή του Δήμου Χανίων, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Επί δύο χρόνια υπήρχε η διαδικασία εύρεσης χώρου για να δημιουργηθεί το πρώτο ΚΔΑΠ Αμεα του ΔΟΚΟΙΠΠ του δήμου Χανίων.

“Μια ακόμα δομή φροντίδας, μια ελπίδα χαράς για να αποκτήσουν τα παιδιά τους τις κατάλληλες δεξιότητες, είτε οι ίδιοι οι γονείς να ανακουφιστούν από το βάρος της φροντίδας των ΑμεΑ παιδιών τους”, προσέθεσε η κ. Ζερβουδάκη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ του δήμου Χανίων Στέλιος Βαλυράκης, εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή:

“Θεωρήσαμε σκόπιμο να λειτουργήσουμε ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Θα απαντήσουμε στην ανάγκη των οικογενειών που δεν έχουν επιλογή απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών τους κατά τις πρωινές ώρες αλλά και σε αυτούς που έχουν τελειώσει όλες τις βαθμίδες δημόσιας εκπαίδευσης. Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κατάλληλα διαμορφωμένο κτήριο στα Περιβόλια”.

Η κ. Κατερίνα Κουναλάκη, προϊσταμένη διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας του ΔΟΚΟΙΠΠ επεσήμανε: “Μέλημα μας είναι η ομαλή ένταξη, η καλλιέργεια δεξιοτήτων, η δημιουργική απασχόληση, αλλά και η χαρά και η διασκέδαση των ωφελούμενων και η διευκόλυνση της οικογένειας”.

Οι εγγραφές στο ΚΔΑΠ ΑμέΑ

Στο ΚΔΑΠ μπορούν να εγγραφούν παιδιά από 12 ετών και πάνω, δωρεάν, μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) “Προώθηση και Υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης”. Την προσεχή Τρίτη 11 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για τα Vouchers από την ΕΕΤΑΑ που αποτελούν τον απαραίτητο παράγοντα για την εγγραφή στα ΚΔΑΠ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να αποκτήσουν τo voucher μέσω του προγράμματος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ηλεκτρονικά στο site www.eetaa.gr και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο: https://aitisi.eetaa.gr/aitisi/landing.

Αρχικά, το ΚΔΑΠ θα λειτουργήσει -τρόπον τινά- “πυλωτικά” και θα γίνουν αποδεκτά 15 παιδιά, βάσει και του προσωπικού που θα στελεχωθεί η δομή. Ωστόσο, το κτήριο μπορεί να δεχτεί 25 παιδιά, αλλά δύνανται να γίνουν και δύο βάρδιες. Πρωινές και απογευματινές, οπότε θα παιδιά θα είναι περισσότερα. Αρχικά, πάντως, η δομή θα λειτουργήσει με μια βάρδια 08.00-16.00. Τα παιδιά που θα γίνουν αποδεκτά στη δομή, σε πρώτο στάδιο, δεν θα απασχολούνται σε άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης. Πρόκειται δηλαδή για παιδιά, που αυτή τη στιγμή, μένουν σπίτι τους και η δομή θα αποτελέσει για αυτά και τις οικογένειές τους, μια σημαντική διέξοδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook