Συνεργασίες με ευρωπαίους εταίρους, συνδιοργάνωση εκπαιδευτικών – ενημερωτικών Σεμιναρίων και προώθηση πιλοτικών δράσεων με επίκεντρο την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία,   υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνης τον Ιούνιο 2023, ως επικεφαλής εταίρος της πράξης “In Heritage: Προσβάσιμη Φύση και Πολιτισμός-Αειφόρος Τουρισμός”.

Eιδικότερα:

  • Συμμετείχε σε επισκέψεις μελέτης στο Λουξεμβούργο (5 και 6 Ιουνίου) και στη Λουμπλιάνα (8 και 9 Ιουνίου και συνεργάστηκε  με εκπροσώπους των αντίστοιχων δήμων και εκπροσώπους αναπηρικών κινημάτων σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση μέτρων προσβασιμότητας, τις δυσκολίες κατά  την εφαρμογή τους και τους τρόπους υπέρβασής  τους. Επιπλέον ανταλλάχθηκαν απόψεις επί της  διαμόρφωσης πολιτικής ενόψει των μελλοντικών προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας του τουρισμού σε θέματα προσβασιμότητας των εμποδιζόμενων ατόμων. Τέλος έγιναν επιτόπιες αυτοψίες με σκοπό την συλλογή πληροφοριών και καλών πρακτικών που μπορούν να υλοποιηθούν στους Δήμους Ρεθύμνης, Αγίας Νάπας και Σωτήρας.
  • Συνδιοργάνωσε σε συνεργασία  με την Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) διήμερο  ανοικτό εκπαιδευτικό σεμινάριο ( 22-23  Ιουνίου 2023) με θέμα «ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ,   στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Το σεμινάριο απευθυνόταν σε φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού με αντικείμενο την κατάρτιση σε θέματα (α) προσβασιμότητας τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών και (β) εξυπηρέτησης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα/ αυτονομία («προσβάσιμος» τουρισμός). Στόχος του σεμιναρίου ήταν να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να υπερκεράσουν ενδεχόμενες  επιφυλάξεις και προκαταλήψεις τους σε σχέση την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, να βελτιώσουν τις υποδομές, τις υπηρεσίες τους και την παροχή υπηρεσιών ώστε να  εξυπηρετούνται  ικανοποιητικά και ισότιμα τα Άτομα με Αναπηρία.
  • Συμμετείχε σε συναντήσεις ενημέρωσης και θεωρητικής/ πρακτικής εκπαίδευσης στελεχών του Δήμου Ρεθύμνης με στόχο την κατάρτιση τους πάνω στο σύστημα αξιολόγησης της προσβασιμότητας των χώρων φυσικής ή/και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο ανέπτυξε η Ε.Σ.Α.μεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία) στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου In Heritage. Μετά την ολοκλήρωση της  εκπαίδευσης τους  και αφού αποκτήσουν επάρκεια  «επιθεωρητών πιστοποίησης», το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης της Ε.Σ.Α.μεΑ., θα εφαρμοστεί πιλοτικά τουλάχιστον σε ένα χώρο φυσικής και ένα πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου Ρεθύμνης. 

Yυπενθυμίζεται ότι  στο  εταιρικό σχήμα της πράξης ‘In Heritage’ η Ελλάδα εκπροσωπείται από το  Δήμο Ρεθύμνης που είναι ο  Επικεφαλής εταίρος και  την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και η Κύπρος  από τους Δήμους Αγίας Νάπας και  Σωτήρας,. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο υλοποίησης πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook