Το απόγευμα της Κυριακής 23 Ιουλίου στην πλατεία της Ανώπολης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ανωπολιτών Μακεδονομάχων και η παρουσίαση του βιβλίου: “Γεώργιος Παύλου Σεϊμένης 1881-1903, ο πρώτος νεκρός του Μακεδονικού Αγώνα”,

Η εκδήλωση – συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κρήτης, του Δήμου Σφακίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης – άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο  Σφακίων  Μανούσο Χιωτάκη, από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο  Καλογερή, και από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης Μανούσο Γλυμενάκη  οι οποίοι πραγματοποίησαν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου μαζί με τον πρόεδρο της Τ.Κ Ανώπολης Νίκο Κριαρά.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Σφακίων «χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών Ν.Χανιων κ.Ανδρέας Μανουσέλης ,ο Πρόεδρος της παγκρήτιας αδελφότητας Μακεδονίας κ.Πέτρος Πετρακάκης και ο Πρόεδρος της παγκρήτιας αδελφότητας Πειραιά κ.Θοδωρής Τσόντος.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο των ηρώων Ανωπολιτών Μακεδονομάχων που αναγράφονται στο μνημείο.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Κοπάση Ελευθέριο, Περιφερειακό Σύμβουλο, ενώ ακολούθησε αναφορά στο βιβλίο από τον πρώτο ανιψιό του Γεώργιου Σεϊμένη, τον κ. Σεϊμένη Παύλο και από τους ίδιους τους συγγραφείς του βιβλίου, τον κ. Καλογεράκη Γεώργιο και την κόρη του την κα. Καλογεράκη Μαρία.

 Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με ποιήματα και τραγούδια για τον Γεώργιο Σεϊμένη και την Κρήτη από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ανώπολης και ανάγνωση ενός αποσπάσματος του βιβλίου από την Διευθύντρια του Σχολείου κα. Σταθοπούλου Βασιλική.

Αναφέρουμε αναλυτικά τους μαθητές για να τους ευχαριστήσουμε για την συγκινητική προσφορά τους:

– Γεωργία Μαυριγιαννάκη

– Καλλιρόη Γλυμενάκη

– Γεωργία Γλυμενάκη

– Δέσποινα Κοντορινάκη

– Ιωάννης Κοντορινάκης

– Δέσποινα Ορφανουδάκη

– Κατερίνα Ορφανουδάκη

– Ελευθερία Παπασηφάκη

  Το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν σ’ όλους τους παρευρισκόμενους.

 Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σφακίων, κ. Ψαρουδάκης Σταύρος ανάγνωσε την απόφαση 46/2023 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον κ. Καλογεράκη Γεώργιο και του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο, κ. Χιωτάκη Μανούσο.

 Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανώπολης και στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή Νικόλαο. Ενώ από την οικογένεια Σεϊμένη στον συγγραφέα κ. Καλογεράκη Γεώργιο, στον Δήμαρχο κ. Χιωτάκη Μανούσο και στον Περιφερειακό Σύμβουλο, κ. Κοπάση Ελευθέριο.

 Τέλος, η κα. Δασκαλάκη Σανδαλάκη Μαρία προσέφερε στο Δημοτικό Σχολείο Ανώπολης πίνακα που ζωγράφισε η ίδια, στον οποίο απεικονίζεται ο Γεώργιος Σεϊμένης.

 Η τελετή έληξε με παραδοσιακό γεύμα από τον Δήμο Σφακίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανώπολης.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook