Από την Τετάρτη 27 έως την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 διεξήχθη το 7ο Συνέδριο Κυβερνοασφάλειας στον Θαλάσσιο Τομέα από το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής/NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC), στα Χανιά.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 120 σύνεδροι προερχόμενοι από 23 Χώρες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αμυντικής και ναυτιλιακής βιομηχανίας, διεθνών και Στρατιωτικών Οργανισμών και συναφών κρατικών φορέων ασφάλειας. Κατά την διάρκεια των εργασιών του, αναδείχθηκε η πολυπλοκότητα της ασφάλειας του Κυβερνοχώρου στον θαλάσσιο τομέα.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας και η εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, στρατιωτικών και διεθνών οργανισμών, καθώς και επιστημονικών, βιομηχανικών, ναυτικών, ναυτιλιακών και ακαδημαϊκών φορέων στην αντιμετώπιση θεμάτων Κυβερνοασφάλειας στον θαλάσσιο τομέα.

Κατά την διάρκειά του πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις και διαλέξεις από διακεκριμένους και έγκριτους ομιλητές, οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και αντικειμένων, με τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

●   Επίδραση των αναδυόμενων απειλών και προκλήσεων του Κυβερνοχώρου στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας.
●   Τεχνολογίες Κυβερνοασφάλειας.
●   Προκλήσεις ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο των θαλάσσιων επιχειρήσεων.
●   Αξιολόγηση, πιστοποίηση και εκπαίδευση στην Κυβερνοασφάλεια, με εστίαση στον ναυτικό τομέα.
●   Ασφάλεια θαλάσσιων αλυσίδων εφοδιασμού, υποδομών και υπηρεσιών.
●   Καινοτόμος έρευνα στους τομείς της Κυβερνοασφάλειας και Κυβερνοάμυνας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Συνεδρίου, επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος του ΚΕΝΑΠ/NMIOTC εν γένει στον τομέα της ναυτικής αποτροπής και εν προκειμένω σε αυτόν της Κυβερνοασφάλειας, καθώς για σειρά ετών συμβάλλει στις προσπάθειες αναβάθμισης των Συμμαχικών δυνατοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook