Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, παρουσία του Επιτελάρχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Αντιπτέραρχου Κωνσταντίνου Ζολώτα  πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης της Διοίκησης του ΚΕΝΑΠ από τον Υποναύαρχο Θεμιστοκλή Παπαδημητρίου στον Αρχιπλοίαρχο Ευστάθιο Κυριακίδη.

Στην τελετή, στις  εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής στην βάση της Σούδας στο Μαράθι, παρευρέθηκαν αξιωματούχοι των Πολιτικών, Θρησκευτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

Η αποστολή του ΚΕΝΑΠ είναι να διεξάγει συνδυασμένη εκπαίδευση σε μονάδες του ΝΑΤΟ, με σκοπό την επαύξηση της ικανότητας τους στην εκτέλεση αποστολών επιτηρήσεως επιφανείας, αέρος και υποθαλάσσιες, καθώς και στην εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων, προς υποστήριξη αντίστοιχων Ναυτικής Αποτροπής.

 Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός της Δομής Διοικήσεως του ΝΑΤΟ, εν τούτοις συνδέεται/υπάγεται στον SACT με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όλα τα λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα /ευκολίες τα οποία έχουν εκχωρηθεί στο NATO.

Είναι αναγνωρισμένο κέντρο εκπαιδεύσεως του ΝΑΤΟ.  Είναι πολυεθνικό και διακλαδικό, αφού μεταξύ των επιτελών και εκπαιδευτών του, έχει προσωπικό από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ) και της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ).

Διοικείται από Έλληνα Αξιωματικό του ΠΝ, χρηματοδοτείται από την Ελλάδα και παρέχει πιστοποίηση των Ομάδων Διοικήσεως, των Αγημάτων Νηοψίας και των Αγημάτων Λείας των πολεμικών πλοίων, αναφορικά με τη δυνατότητα να εκτελούν ασφαλώς και επιτυχώς ελέγχους ενώ εκπαιδεύει όχι μόνο πλοία των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και πλοία των κρατών – μελών της Συνεργασίας για την Ειρήνη (Partnership for Peace – PfP), του Μεσογειακού Διαλόγου (Mediterranean Dialogue – MD) καθώς και της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας Κωνσταντινουπόλεως (Istanbul Cooperation Initiative – ICI).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook