Μυρτώ Πιπεράκη Μυρτώ
Πιπεράκη

Μπροστά στην πιο δύσκολη μάχη της ζωής τους δεν λύγισαν. Με δύναμη στάθηκαν απέναντι του και πάλεψαν με το χαμόγελο όπως περιγράφουν στο Flashnews.gr δυο ηρωίδες που νόσησαν με καρκίνο του μαστού.

Οι ίδιες μοιράζονται τις ιστορίες τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και δίνουν ένα μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αισιοδοξίας στο πλαίσιο εκδήλωσης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον Δημοτικό Κήπο Χανίων.

Παράλληλα μέσα από τις ιστορίες τους προσπαθούν να δώσουν δύναμη σε άτομα που αυτή τη στιγμή παλεύουν με την νόσο επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο όπλο σε αυτήν την σκληρή μάχη είναι η ψυχολογία.

«Έχει μεγάλη σημασία να μην το βάζεις κάτω να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν, που έχουν αγάπη»

«Σκεπτόμενη ότι πάντα στη ζωή στα χειρότερα υπάρχουν χειρότερα αμέσως είπα ότι αφού δεν πήγε στα παιδιά μου, τίποτα δεν έχω. Αφού το έπαθα νέα, το έπαθα στα 66 τίποτα δεν έχω. Το έβγαλα από το μυαλό μου εντελώς. Είπα δεν έχω καρκίνο. Και έτσι με τα μάτια στο θεό και τα αυτιά μου στο γιατρό τα κατάφερα» ξεκίνησε την περιγραφή της η κ. Μαρία Λαϊνάκη Γκίκα, αντιπρόεδρος του παραρτήματος της Αντικαρκινικής εταιρείας Χανίων η οποία νόσησε από καρκίνο του μαστού και μοιράστηκε την ιστορία της με την νόσο.

Η ίδια συνεχίζει λέγοντας «μου πήρε έναν ολόκληρο χρόνο. Αλλά όλο αυτόν τον χρόνο δεν σκεπτόμουν ποτέ τις παρενέργειες αλλά έκανα ενέργειες για να νιώθω ότι είμαι καλά και να περνάει ο καιρός. Ενέργειες που είναι ευχάριστες όπως εκδρομές, παρέες, έφερνα κόσμο στο σπίτι μου και ας μην είχα όμορφη όψη. Το μέσα μας δεν αλλάζει θα πρέπει να γίνεται καλύτερο με τις δοκιμασίες. Και το ξεπέρασα χάρη στην θετική ενέργεια που είχα. Προσπάθησα να έχω δύναμη, πίστη στον θεό και στον εαυτό μου για να τα καταφέρω. Και τα κατάφερα».

Η κ. Λαϊνάκη προέτρεψε όσους βιώνουν κάτι ανάλογο να μην φοβηθούν ενώ παράλληλα τόνισε ότι «έχει μεγάλη σημασία να μην το βάζεις κάτω να κάνεις πράγματα που σε γεμίζουν, που έχουν αγάπη, δραστηριότητες. Και δεν θα κουράζεσαι, θα νιώθεις ότι έχει εγρήγορση. Η ζωή αυτό είναι φάε και κινήσου, όχι φάε και κοιμήσου. Εύχομαι δύναμη και υγεία σε όλο τον κόσμο. Να περνάμε καλά γιατί όλα είναι μεταδιδόμενα. Η χαρά μεταφέρεται».

Η ίδια κρούει τον κώδωνα υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα που είναι η μέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού συστήνω σε όλους, ως παθούσα, να ενημερωθούν και να κάνουν συχνά προληπτικές εξετάσεις».

«Όσο δίνουμε βαρύτητα τόσο πιο βαρύ γίνεται και αυτό»

Στην συνέχεια η κ. Φιλοθέη Ταρέλη μοιράστηκε και εκείνη την δίκη της ιστορία, τον δικό της αγώνα ενάντια στην νόσο του καρκίνου του μαστού. Η κ. Ταρέλη ξεκίνησε την περιγραφή της λέγοντας «τρία χρόνια τώρα παλεύω. Διαγνώστηκα με καρκίνο το 2020. Μια μαστογραφία πρέπει να συνοδεύεται από υπέρηχο διότι όπως συνέβη στην δική μου περίπτωση ο καρκίνος βρισκόταν προς την ουρά του μαστού και έτσι δεν μπορούσε να εντοπιστεί με μια απλή μαστογραφία. Από εκεί πήγε στους λεμφαδένες, λίγο στους πνεύμονες και στα οστά. Αυτή την στιγμή ο καρκίνος είναι στα οστά, έχει ξυπνήσει και είναι εκεί. Έκανα ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες, επέμβαση, όλα αυτά. Πιστεύω ότι θα πορευτούμε και θα πάμε καλά».

Η ίδια τόνισε ότι οι γυναίκες θα πρέπει «πάντοτε να κάνουν μια μαστογραφία και έναν υπέρηχο και να μην το βάζουν κάτω. Με ένα χαμόγελο λες okey ήρθες καλωσήρθες, θα πορευτούμε μαζί παρέα. Το σημαντικό για μένα τώρα είναι να το κατευνάσω να κοιμηθεί. Να μην προχωρήσει και άλλο. Κάνω τις θεραπείες μου, Είμαι αισιόδοξη ότι όλα θα πάνε καλά. Απλά να περνάμε καλά, να μην πονάμε. Είναι απλά και αυτό σαν μια αρρώστια που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Γιατί όσο δίνουμε βαρύτητα τόσο πιο βαρύ γίνεται και αυτό. Σημαντικός παράγοντας για να μπορείς να τα καταφέρεις είναι η στήριξη από το οικείο του περιβάλλον. Το κλάμα δεν κάνει καλό και να σε βλέπουν να στεναχωριέσαι. Χαμογελάς για να χαμογελάνε και οι άλλοι γύρω σου».

Την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης τόνισε, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε και η μαία του 1ο κέντρο υγείας Χανίων Ευαγγελία Δουμένη η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα της ημέρας είναι ένα. Η πρόληψη σώζει. Η αυτοφροντίδα και η πρόληψη δίνουν ποιότητα ζωής. Μια γυναίκα για τον μαστό της πρέπει να κάνει τα εξής κατά την διάρκεια του χρόνου: μια μαστογραφία, υπέρηχο, μια εξέταση από ειδικό κλινικό μαστολόγο και αυτοψηλάφιση κάθε μήνα. Τα νούμερα είναι πολύ άσχημα. Είναι ο τρίτος κατά σειρά σε αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Επίσης 1 στις 7 γυναίκες θα νοσήσει από αυτή την νόσο. Αν μια γυναίκα κάνει τα παραπάνω μπορεί να ρίξει το ποσοστό κατά 30%. Σήμερα επιθυμία μας με αυτή την δράση ήταν να γιορτάσουμε μιας και είναι ο Οκτώβρης ο μήνας πρόληψης του καρκίνου μαστού, τις γυναίκες που τα κατάφεραν και είναι δίπλα μας. Είμαι 25 χρόνια στη δουλεία αυτή και η αλήθεια είναι ότι η προσέλευση του κόσμου για εξετάσεις έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αλλά πρέπει να γίνει μεγαλύτερη».

Με τη σειρά της η Αποστολία Λιανού μαία του 2ου Κέντρου υγείας Χανίων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο καρκίνος του μαστού είναι ο τρίτος κατά σειρά καρκίνος κατά σειρά σε συχνότητα στις γυναίκες. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν υπάρχει σωστή καθοδήγηση και πρόληψη όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αρχόντισσα Αναστασάκη Μαρκετάκη, γραμματέας του συλλόγου «Ορίζοντας» τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στον καρκίνο του μαστού και κυρίως στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία και στη σημασία που έχει η διάγνωση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με μελέτες, το 90% των νόσων είναι ιάσιμο εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται σήμερα η δράση σε συνεργασία με τον δήμο Χανίων, την αντικαρκινική εταιρεία και το 1ο και 20 κέντρο υγείας Χανίων».

Τέλος η Ελένη Ζερβουδάκη, αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής δήμου Χανίων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με αισιοδοξία και δύναμη μπορούμε να λύσουμε τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ζωή μας. Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε το μήνυμα της πρόληψης στις γυναίκες ενόψει της παγκόσμιας ημέρας ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Με θετικές σκέψεις και ενέργειες μέσα από τα βιώματα γυναικών που νόσησαν από καρκίνο του μαστού. Δώσαμε όλες μαζί το σύνθημα ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook