Η Αγία Ρουμέλη, το μικρό χωριό των Χανίων στην νότια είσοδο – έξοδο του φαραγγιού της Σαμαριάς, μπορεί το καλοκαίρι να κατακλύζεται από τους επισκέπτες – διερχόμενους περιπατητές και μη – αλλά και τον Χειμώνα οι λιγοστοί του κάτοικοι το διατηρούν «ζωντανό» παρά τις αντιξοότητες που υπάρχουν.

Αντιξοότητες που προκύπτουν από το γεγονός πως δεν υπάρχει οδική πρόσβαση και η όποια επικοινωνία με την υπόλοιπη Κρήτη γίνεται μέσω θαλάσσης, «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος».

Και αυτό γιατί συχνά η θαλασσοταραχή κάνει απαγορευτική την προσέγγιση σκάφους στην προβλήτα της Αγίας Ρουμέλης. Και μπορεί οι κάτοικοι να κάνουν τα «κουμάντα» τους σε ότι αφορά σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, αλλά η μεγάλη αγωνία αφορά στην υγειονομική τους περίθαλψη.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από έναν χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2022, ηλικιωμένος κάτοικος της Αγίας Ρουμέλης υπέστη εγκεφαλικό και καθώς δεν υπήρχε γιατρός στο ιατρείο του χωριού, πέρασαν 26 ώρες μέχρι την διακομιδή του στο Νοσοκομείο Χανίων με ελικόπτερο!.

Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, τον περασμένο Αύγουστο με ΚΥΑ Εθνικής Άμυνας και Υγείας, τοποθέτησε οπλίτη θητείας, πτυχιούχου ιατρικής, για την υγειονομική κάλυψη της κενής ιατρικής θέσης στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγίας Ρούμελης.

Μάλιστα στην απόφαση αναφέρεται ως πιθανή ημερομηνία απόλυσης του οπλίτη ιατρού, η 24η Μαΐου 2024, ενώ επισημαίνεται ότι στις αποδοχές του συμπεριλαμβάνονται και οι εφημερίες που πραγματοποιεί.

Όμως πρόσφατα οι κάτοικοι της Αγίας Ρουμέλης ενημερώθηκαν πως από την 7η ΥΠΕ Κρήτης δόθηκε εντολή στον οπλίτη ιατρό, να πραγματοποιεί τις εφημερίες, όχι στο ιατρείο της Αγίας Ρουμέλης, αλλά στο Κέντρο Υγείας της Χώρας Σφακίων.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση καθώς , όπως ανέφερε στο Flashnews.gr, ο πρόεδρος της κοινότητας Ιωάννης Τζατζιμάκης, είναι απολύτως ορατό το ενδεχόμενο να μείνει το χωριό χωρίς γιατρό στις δύσκολές ημέρες του Χειμώνα.

Και αυτό γιατί , με δεδομένη την μη ύπαρξη οδικής πρόσβασης και τις συχνές απαγορεύσεις απόπλου σκαφών, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην μπορεί να επιστρέψει στο χωριό ο ιατρός.

«Δεν θα δεχθούμε να μας αντιμετωπίζουν ως ένα εποχικό – τουριστικό χωριό» τόνισε ο κ. Τζατζιμάκης, ενώ εκφράζοντας την αγωνία των κατοίκων επεσήμανε  πως «θέλουμε να μείνει ζωντανό το χωριό μας και τον Χειμώνα».

Να σημειωθεί πως εάν συμβεί το οτιδήποτε σε κάτοικο της Αγίας Ρουμέλης ή διερχόμενο περιπατητή και δεν υπάρχει ιατρός να επιληφθεί του περιστατικού, ακόμη και το αίτημα για αποστολή ελικοπτέρου για την παραλαβή του συναντά πολλά εμπόδια και χρονικές καθυστερήσεις, όπως συνέβη με το περιστατικό τον Δεκέμβριο του 2022.

Οι κάτοικοι ζητούν να μην απομακρυνθεί ο οπλίτης ιατρός από την Αγία Ρουμέλη, να παραμείνει στο χωριό όλη την περίοδο του Χειμώνα και  μέχρι την λήξη της θητείας που ορίζει η ΚΥΑ ενώ να μεριμνηθεί και  η έγκαιρη αντικατάστασή του.

Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook