Βασίλης Φουντουλάκης Βασίλης
Φουντουλάκης

“Καλά νέα από το υπουργείο Πολιτισμού για τη δημοτική αγορά Χανίων”, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων στα ΜΜΕ ότι υπήρξαν από τη σύσκεψη Σημανδηράκη και Μενδώνη (παρόντων και υπηρεσιακών παραγόντων), ωστόσο το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πολυπόθητου έργου ανακατασκευής του μνημείου, αγνοείται…

Στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης στην Αθήνα, παρόντων της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες συζητήθηκε καταρχάς το ζήτημα ανακατασκευής και ολοκλήρωσης του έργου της δημοτικής αγοράς το οποίο λαμβάνει συνεχείς καθυστερήσεις ολοκλήρωσης, καθώς μεταξύ άλλων προέκυψε και η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της αναδόχου εταιρείας.

“Κυρίαρχο θέμα της σύσκεψης ήταν η δημοτική αγορά σε σχέση με την επικαιροποίηση της αρχιτεκτονικής αλλά και της στατικής μελέτης, κάτι που είχε ζητηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού” επεσήμανε αρχικά ο δήμαρχος Χανίων και συνέχισε λέγοντας:

“Υπήρξε τελική συμφωνία και ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που αφορούν τη δημοτική αγορά, το ΥΠΠΟΛ και την αρχαιολογία. Το επόμενο διάστημα θα εγκριθεί η μελέτη όπως την ετοίμασε η τεχνική μας υπηρεσία και θα ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης της δημοτικής αγοράς”, επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ο δήμαρχος ωστόσο τόνισε ότι εκκρεμεί η οριστική τοποθέτηση των νέων στελεχών στην ανάδοχο επιχείρηση που άλλαξε ιδιοκτησία το τελευταίο διάστημα. “Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να επανέλθουν σε ταχύ ρυθμό οι εργασίες κατανοώντας και την αγωνία των καταστηματαρχών αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο δήμαρχος Χανίων στις αρχές Αυγούστου είχε ανακοινώσει ότι το έργο της δημοτικής αγοράς θα είναι έτοιμο εντός του καλοκαιριού του 2024. Ωστόσο, σε ερώτησή του Flashnews.gr αν θα υπάρξει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, λόγω των παραπάνω δεδομένων και των προβλημάτων που προέκυψαν με την ανάδοχο εταιρεία, ο δήμαρχος ανέφερε:

“Εκκρεμεί η συνάντηση μας με τη νέα διοίκηση της αναδόχου εταιρείας για να μας θέσει το τελικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της δημοτικής αγοράς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να το επιταχύνουμε και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος”.

Συνεπώς δεν μπορεί να δοθεί καμία απολύτως απάντηση -τη δεδομένη στιγμή- για το οριστικό χρονοδιάγραμμα, ωστόσο μάλλον …ξεχνάμε το καλοκαίρι του 2024.

Η επιλογή της στέγης της δημοτικής αγοράς Χανίων

Σε ό,τι αφορά τη στέγη της δημοτικής αγοράς δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί – αποφασιστεί πώς θα αποκατασταθεί. Αν δηλαδή θα υπάρξει αποκατάσταση της υφιστάμενης ή αν κατασκευαστεί μια νέα στέγη, πιστό αντίγραφο της προηγούμενης. “Ο προσανατολισμός είναι να κατασκευαστεί νέα στέγη, απλά θα διατηρηθούν κάποια τμήματα της παλιάς” επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων.

Επίσης, στη σύσκεψη τέθηκαν ζητήματα για τη διαμόρφωση του δαπέδου της δημοτικής αγοράς που θα είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα των επισκεπτών και των επιχειρηματιών.

Κι άλλα θέματα που αφορούν τα Χανιά

Άλλα ζητήματα που αφορούν τα Χανιά και που συζητήθηκαν στην ίδια ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο πολιτισμού ήταν:

  • Δύο νέες προγραμματικές συμβάσεις που θα υπογραφούν μεταξύ του δήμου Χανίων, του υπουργείου πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η μία αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση των φυλακών Ιτζεδίν (ανήκουν πλέον στον δήμο Χανίων). Η δεύτερη αφορά ένα νέο έργο, την ενοποίηση της δυτικής τάφρου και την αποκατάσταση των οχυρώσεων.
  • Η δημοπράτηση των ώριμων έργων της Πύλης της Άμμου (προμαχώνας Μοτσενίγκο) και του επιπρομαχώνα του Αγ. Δημητρίου (πλησίον του σχολείου της βασίλισσας).
  • Η αποκατάσταση και η δημιουργία του νέου πάρκου πρασίνου στο ανατολικό ανάχωμα. Αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις.
  • Αποσαφηνίστηκε ένα ζήτημα απαλλοτριώσεων που αφορά τα Ενετικά Νεώρια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook