Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο παρουσιαστής του CNN και συνεργάτης του γνωστού περιοδικού «Time»  Φαρίντ Ζακαρία χθες, καθώς παραδέχθηκε ότι αντέγραψε μέρος μιας στήλης που είχε δημοσιευθεί πρόσφατα σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου των όπλων.

Οι υπεύθυνοι του «Time» τόνισαν ότι θέτουν σε διαθεσιμότητα τον Ζακαρία για έναν μήνα «ενώ εκκρεμεί περαιτέρω εξέταση» του ζητήματος. Το CNN ανέφερε ότι επίσης ανέστειλε τη συνεργασία μαζί του για το ίδιο δημοσιογραφικό ολίσθημα, χωρίς να ανακοινώσει κάποιο χρονικό περιθώριο.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε αφού ο Ζακαρία ζήτησε δημόσια συγγνώμη διότι αντέγραψε, χωρίς -να το επικαλεστεί- ένα πρόσφατο άρθρο του περιοδικού New Yorker σχετικά με το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής.

«Οι συντάκτες που καλύπτουν τα ΜΜΕ επισήμαναν ότι παράγραφοι της στήλης μου στο Τime αυτή την εβδομάδα έχουν μεγάλες ομοιότητες με παραγράφους της πραγματείας της Τζιλ Λεπόρ στο τεύχος της 23ης Απριλίου του New Yorker . Έχουν δίκιο.

Έκανα ένα φρικτό λάθος», έγραψε ο Ζακαρία.

«Είναι ένα σοβαρό ολίσθημα για το οποίο η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική μου», πρόσθεσε.

Ο Άλι Ζελένκο, εκπρόσωπος του «Time», είπε πως η διεύθυνση του περιοδικού δέχθηκε τη συγγνώμη του αλλά αισθάνθηκε ότι έπρεπε να υπάρξουν κυρώσεις διότι ο Ζακαρία παραβίασε τους κανόνες για τους σχολιαστές που συνεισφέρουν κείμενα στο έντυπο.

«Το έργο τους δεν πρέπει να είναι μόνο βασισμένο σε γεγονότα αλλά κι αυθεντικό• οι απόψεις τους δεν πρέπει να είναι απλώς δικές τους, πρέπει να εκφράζονται και με τις δικές τους λέξεις», εξήγησε ο Ζελένκο.

Το CNN ανέφερε ότι ο λόγος που ανέστειλε τη συνεργασία του με τον Ζακαρία οφείλεται στο ότι έγραψε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του στο CNN.com που ήταν παρόμοια με εκείνη στο «Time» και περιείχε «παρομοίως αποσπάσματα (κειμένων άλλων) που δεν αποδίδονταν (στους συγγραφείς τους)».

Ο Ζακαρία, γεννημένος στην Ινδία, σπούδασε στο Γέιλ και στο Χάρβαρντ, υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Foreign Affairs και κατόπιν αρχισυντάκτης του Newsweek International για δέκα χρόνια πριν μετακινηθεί στο CNN το 2010.