Σε βαρύ κλίμα διεξάγεται η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο, με το θέμα της Ελλάδας -εν όψει και των συναντήσεων τους με τον Αντώνη Σαμαρά το επόμενο διήμερο- να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Κοινό τόπο στις σύντομες δηλώσεις που έκαναν οι δύο ηγέτες πριν από τη συνάντησή τους, αποτελεί η απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα, με τον Γάλλο πρόεδρο (μόνο) να προσθέτει ότι «θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Τις εισαγωγικές δηλώσεις χαρακτήρισε η απουσία των τυπικών διαχύσεων και χαμόγελων που προηγούνταν των γαλλογερμανικών τετ-α-τετ την εποχή «Μερκοζί». Ο Γάλλος πρόεδρος φρόντισε, πάντως, στις εισαγωγικές του δηλώσεις να πει ότι παραμένει προσηλωμένος στη γαλλογερμανική φιλία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι δεν θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες κοινές δηλώσεις μετά τις συνομιλίες.

Ο γαλλογερμανικός άξονας έχει υποστεί ρήγμα από την επίμονη θέση του Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας υπέρ μέτρων ανάπτυξης για την τόνωση της ανάπτυξης, σε αντιδιαστολή με την αυστηρή ατζέντα λιτότητας που προωθεί η καγκελάριος της Γερμανίας από την έναρξη της κρίσης.

Εκτός του ζητήματος της Ελλάδας, στην οικονομική ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Ολάντ κυριαρχεί επίσης το θέμα της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρώπη με έμφαση στις ισπανικές τράπεζες. Το θέμα της Συρίας θα απασχολήσει επίσης τους δύο ηγέτες.

Μετά την προπαρασκευαστική συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, η «καρδιά» των εξελίξεων για το ζήτημα της Ελλάδας θα «χτυπήσει», διαδοχικά την Παρασκευή και το Σάββατο σε Βερολίνο και Παρίσι με την άφιξη του Αντώνη Σαμαρά, σε μία σπάνια στιγμή αισιοδοξίας στις αγορές ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη για αποφασιστική δράση απέναντι στην κρίση χρέους.

Όπως όλα δείχνουν, η γραμμή Γερμανίας και Γαλλίας θα αφήνει ελάχιστα περιθώρια «ανάσας» χωρίς πλήρη εφαρμογή των ελληνικών δεσμεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει κατ' επανάληψη διαμηνύσει το Βερολίνο και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, αποφάσεις για αλλαγές ή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα έλθουν μετά την έκθεση της τρόικας.

Όλα θα εξαρτηθούν από την αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία εφαρμογής του μνημονίου, δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από την Αθήνα την Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά.

 

in.gr