Την ικανότητα που επέδειξε η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας «Ομόνοια», να συσπειρώσει το ελληνικό στοιχείο και να συντονίσει την αγωνιστικότητα των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Αλβανίας, τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την ίδρυση της οργάνωσης, που γιορτάστηκε πανηγυρικά, στις 18 Ιανουαρίου στη Δερβιτσάνη.

«Για όλους εμάς η \’Ομόνοια\’, όπως άλλωστε το όνομά της υπονοεί, ιδρύθηκε και ενηλικιώθηκε ως η οργάνωση όλων των Ελλήνων της Αλβανίας και ο φορέας εκείνος, που έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των Ελλήνων μειονοτικών για να τους προστατεύσει σε ένα συχνά όχι φιλικό περιβάλλον και πάλεψε για την εκπλήρωση των δικαίων τους», τονίζει -μεταξύ άλλων- στο μήνυμά του ο κ. Παπούλιας.

«Στόχος και ταυτόχρονα ευχή μου κατά την επέτειο αυτή είναι, στις μελλοντικές δράσεις, το στοιχείο της ενότητας να διατηρηθεί και να απαλλαγεί από κάθε λογική αποκλεισμού», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες στην Αλβανία έχουν αλλάξει ριζικά και μαζί με αυτές είναι διαφορετικά τα μέσα που υπάρχουν στη διάθεσή μας για να διασφαλιστεί μία υγιής και ισχυρή παρουσία των Ελλήνων μειονοτικών στην Αλβανία».

Η εκδήλωση για τα 20χρονα της «Ομόνοιας», στο πολιτιστικό κέντρο Δερβιτσάνης, αποτέλεσε γιορτή για την ελληνική μειονότητα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής πολιτείας και μεγάλου πλήθους ομογενών. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Δημήτρης Δόλλης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της «Ομόνοιας», Βασίλης Μπολάνος, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Νικόλαος Πάζιος, ο πρόξενος Αργυροκάστρου, Ιωάννης Ριζόπουλος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, πρώην βουλευτής Λευκάδας, Θοδωρής Σολδάτος, όπως και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Μιχάλης Παντούλας. Επίσης, το \”παρών\” έδωσε και ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής του LSI, Βαγγέλης Τάβος.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου, όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Αργυροκάστρου, Δημητρίου. Στη συνέχεια, τελέστηκε μνημόσυνο για τους εκλιπόντες ιδρυτές και αγωνιστές της «Ομόνοιας».

Για την ιστορία, το έργο και τους αγώνες της οργάνωσης μίλησε ο πρόεδρός της, Βασίλης Μπολάνος, ενώ ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, αναφέρθηκε στην ανάγκη της πραγματικής και όχι ψευδεπίγραφης ενότητας. «Υπάρχει αγωνία μεταξύ των Βορειοηπειρωτών, για την ενότητα. Θέλουν να μεταφέρουν αυτό το μήνυμα, ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι όχι σε μια ψευδεπίγραφη ενότητα, αλλά σε μια ενότητα στόχων», είπε χαρακτηριστικά.

omogeneia.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook