Αυξήσεις από 2,5% έως 6,3% στα ετήσια μισθώματα των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές του Αιγαίου με πολυετείς συμβάσεις ενέκρινε η υφυπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων των πλοίων που εξυπηρετούν άγονες γραμμές αποτελεί συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αναδόχων ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Έγινε δε με βάση τη ρήτρα καυσίμου και τον ετήσιο πληθωρισμό και αποτελεί όρο των συναφθεισών, κατά τα προηγούμενα έτη, πολυετών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, η διάρκεια των οποίων κυμαίνεται από 2 έως 12 έτη.

Ειδικά με το ανώτατο ποσοστό αύξησης (6,3%) το υπουργείο διευκρινίζει πως αντιστοιχεί σε μισθώματα δρομολογιακών γραμμών, οι οποίες εξυπηρετούνται από ταχύπλοα σκάφη και καταμαράν, κυρίως σε γραμμές των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ωστόσο, παρά τις συγκεκριμένες αυξήσεις οι εταιρείες της ακτοπλοΐας αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς τα κόστη λειτουργίας τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου στα 94 δολάρια το βαρέλι.

Οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις ζητούν άμεσες παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν τη διάσωσή τους οι οποίες συνοψίζονται στην μείωση της φορολόγησης και στην άρση εμποδίων που σχετίζονται με την περιορισμένη προσφορά ναυτικής εργασίας και το υψηλό μισθολογικό κόστος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook