Σαφείς διαβεβαιώσεις στους περιφερειάρχες για την επιστροφή των ταμειακών τους διαθέσιμων παρείχε ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου με την ΕΝΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειαρχών, Κώστας Αγοραστός, εξερχόμενος του Μαξίμου, δήλωσε:

Είχαμε μια ουσιαστική και χρήσιμη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, από τον οποίο πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό, συνεπώς άμεσα θα έρθει νόμος που θα αλλάζει το συγκεκριμένο μέτρο. Συζητήσαμε όλες τις αιτιάσεις, είπαμε τις απόψεις μας και συζητήσαμε για θέματα της αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είμαστε υπερκομματικά πατριώτες, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει το μέτρο με νόμο σύντομα. Η πολιτική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού τα λέει όλα.

Υποδεχόμενος τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι είναι από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Ευρώπη και δυστυχώς βαραίνει, όπως είπε, τις χώρες υποδοχής, περισσότερο από τις άλλες. Σημείωσε ότι στο νότιο Αιγαίο και τον Έβρο υπάρχουν μειωμένες ροές και ότι η έγνοια της ΕΕ είναι περισσότερο στη νότιο Μεσόγειο, στην πλευρά της Λιβύης και από της Ελλάδας. 

Στις 15.00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση της κεντρικής ένωσης δήμων με τον πρωθυπουργό  Αλέξη Τσίπρα.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ψηφίστηκε εν μέσω θυέλλης, ωστόσο οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ζητούσαν διαβεβαιώσεις από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι τα αποθεματικά και τα διαθέσιμά τους, θα επιστρέψουν στα ταμεία τους. Ζητούν επίσης και χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή τους, θέτοντας τα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στους ΟΤΑ όσο διάστημα θα «παγώσουν» οι πληρωμές. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται παράσχει διαβεβαιώσεις στην ΚΕΔΕ ότι τα χρήματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης δεν κινδυνεύουν και ότι δημιουργήθηκε ανάγκη μεταφοράς τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί η υπέρτατη προτεραιότητα του κράτους: η καταβολή μισθών και συντάξεων. Παράλληλα, πρόκειται να αναφερθεί στις κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε ταμειακή ασφυξία και ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, που θα άρει το αδιέξοδο και θα επαναφέρει τη ρευστότητα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook