Είναι ένα από τα  σχολεία στο Νομό Χανίων στα οποία δεν χτύπησε το πρώτο κουδούνι, λόγω έλλειψειων σε διδακτικό προσωπικό.

Οι 7 μαθητές του τριθέσιου δημοτικού σχολείου στη Χώρα Σφακίων δεν έχουν μπει ακόμα στις σχολικές αίθουσες για να κάνουν μάθημα αφού δεν υπάρχει δάσκαλος, ενώ ο κίνδυνος το σχολείο να κλείσει είναι ορατός. 

Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προτείνει στους γονείς, να εγγράψουν τα παιδιά τους στο εξαθέσιο δημοτικό σχολείο του Βουβά που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι αυτό αποτελεί προσωρινή λύση μέχρι να βρεθεί δάσκαλος στο δημοτικό.  Οι γονείς είναι δύσπιστοι και φοβούνται ότι το σχολείο θα κλείσει οριστικά, όπως έγινε λένε με το νηπιαγωγείο, για τους ίδιους λόγους.

Καθημερινά, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού, οι 7 μαθητές με τους γονείς τους, πηγαίνουν στο σχολείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

“Εδώ θα μείνουμε, δεν πάμε στον Βουβά” λένε τα παιδιά κάθε πρωί στην πόρτα του σχολείου, αντί της πρωινής προσευχής πριν το μάθημα.

 
 

Ο Μανώλης Ξηρουδάκης, πατέρας ενός από τους μαθητές, σημειώνει ότι η πρόταση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλο σχολείο, τουλάχιστον μέχρι να καλυφθούν τα κενά με αναπληρωτές, όμως όπως σημειώνει δεν τους δίνουν καμία εγγύηση αλλά μόνο ότι θα γίνει προσπάθεια να καλυφθεί το κενό.

“Είναι ντροπή να κλείσουν το σχολείο στην πρωτεύουσα της επαρχίας” σημειώνει ο κ. Ξηρουδάκης που βλέπει την ιστορία – όπως και στο νηπιαγωγείο –  να επαναλαμβάνεται.

Αν τα παιδιά γραφτούν τώρα στο σχολείο στον Βουβά, τότε το δημοτικό θα κλείσει. Ο σκοπός τους είναι να κλεισουν το σχολείο. Το νηπιαγωγείο το πήγαν και αυτό στον Βουβά ενώ υπάρχουν και στα Σφακιά μικρά παιδάκια. Για αυτό επιμένουμε και δεν γράφουμε αλλού τα παιδιά μας μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Δεν θέλουμε να τα βάλουμε με κανέναν. Έχουμε μιλήσει ανθρώπινα, δεν ζητούμε τίποτα παρά να παραμείνει το σχολείο στο χωριό μας. Δεν έχουμε καμία σίγουρη εξήγηση από κανέναν ότι το σχολείο θα μείνει ανοιχτό

Ο Νίκος Βοτζάκης, γονέας ενός ακόμα μαθητή, φοβάται ότι το σχολείο οδηγείται μετά βεβαιότητας σε κλείσιμο.  “Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού” σημειώνει χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι γονείς είναι αποφασισμενοι να μην αφήσουν το δημοτικό στην τύχη του και το επόμενο διάστημα θα εντείνουν τις προσπάθειές τους.

Η αγανάκτηση των γονέων, μεταφέρεται και σε βουλευτές, νυν και πρώην του νομού, οι οποίοι όπως λένε τους θυμούνται μόνο όταν ζητούν τη στήριξή τους. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στο Facebook της Μπετίνας Τρούπερ.

Ελπίζουμε να βρεθεί σύντομα λύση και το σχολείο να παραμείνει ανοιχτό

 
 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook