Στα δυο χωρίστηκε το δημοτικό συμβούλιο Χανίων σήμερα, όχι μόνο διαπαραταξιακά αλλά και ενδοπαραταξιακά, μετά το… “άδειασμα” του δημάρχου Χανίων που πριν από λίγες ημέρες θριαμβολογούσε για την παραχώρηση του παλιού ψυχιατρείου στην τοπική κοινωνία για να τον “ακυρώσει” σε μικρό χρονικό διάστημα το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ που τελικά προτίθεται να το δώσει στο ΥπΕΘΑ για δομή φιλοξενίας προσφύγων. (Δείτε τι κρύβεται γύρω από το φιάσκο της υπόθεσης)

Στο δημοτικό συμβούλιο, εκφράστηκαν δυο διαφορετικές θέσεις, όσων είναι κατά της δημιουργίας δομής φιλοξενίας αστέγων και όσων είναι υπερ. Και για τις δυο τάσεις ωστόσο, ο δήμαρχος αποτέλεσε αντικείμενο έντονης κριτκής, οι μεν χρεώνοντάς του έλλειψη πολιτικής και στρατηγικής και οι δε, κατηγορώντας τον για αναδίπλωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και εντός της δημοτικής ομάδας του κ. Βάμβουκα εκφράστηκαν διαφορετικές τάσεις, ενδεικτική ήταν η αποστασιοποίηση της Βαρβάρας Περράκη από τις θέσεις του Μανώλη Κεμεσίδη που είναι κατά της δημιουργίας δομής.

Δήμαρχος Χανίων – Και έτσι και αλλιώς

Χωρίς απάντηση κατ’ ουσίαν για το τι συνέβη και από τη θετική εξέλιξη παραχώρησης του παλιού ψυχιατρείου στον δήμο Χανίων περάσαμε στην πιθανή αξιοποίηση του χώρου από το ΥΠΕΘΑ, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι τελικά τίποτα δεν έχει παραχωρηθεί σε κανέναν και ότι τα των προηγούμενων ημερών ήταν εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τις επιστολές που αντηλλάγησαν. Δήλωσε ωστόσο, ότι η δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων στον χώρο του ψυχιατρείου, είναι κάτι που τον βρίσκει αντίθετο:

Είχαμε τη θετική εξέλιξη πριν από ημέρες για την παραχώρηση του ψυχιατρείου στον δήμο Χανίων. Μετά είχαμε εξελίξεις, οι οποίες έκαναν λόγο για παραχώρηση στο Υπ. Εθνικής Άμυνας για φιλοξενία μεταναστών. Απέστειλα επιστολή στον κ. Βίτσα με την οποία του εξέφραζα την αντίθεσή μας καθώς εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ το ψυχιατρείο για να το μετατρέψουμε σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Εμείς την αξιοποίηση τη βλέπουμε τελείως διαφορετικά. Σχεδόν ταυτόχρονα με την επιστολή του υπουργού, ήρθε και έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ που δήλωνε την παραχώρηση στο Υπ. Εθνικής Άμυνας.

Επειδή ο χώρος είναι τεράστιος εκεί, που θα έδινε τη δυνατότητα να εγκατασταθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Με την επιστολή του κ. Βίτσα και του κ. Σταθάκη, φαίνεται ότι τα πράγματα “μαζεύονται”. Μιλάμε για κάτι πολύ μικρότερο. Η πρωτοβουλία και η διεκδίκηση του δήμου δεν είναι ανταγωνιστική προς τις προτάσεις διεκδίκησης άλλων φορέων των Χανίων, όπως της αντιπεριφέρειας. Με τις κινήσεις που κάναμε, κάναμε αυτοψία ώστε να διαμορφώσουμε ένα ρεαλιστικό πλάνο αξιοποίησης του χώρου. Οπότε ας μην προτρέχουμε βιαστικά σε άλλα συμπεράσματα. Επειδή το θέμα αυτό συνδέθηκε με το προσφυγικό, θα πρέπει να πούμε ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τον δήμο Χανίων, αλλά όλους τους δημάρχους και την περιφέρεια. 

Δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας, δηλαδή να έρθει το ψυχιατρείο στην τοπική κοινωνία και να μην πωληθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και να μην μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.

Χρυσούλα Χατζηδακη – “Ζούμε θέατρο παραλόγου”

Η παράταξη “Χανιά Μαζί για τον δήμο μας” ζήτησε να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα. Η κα. Χατζηδάκη έκανε αναφορά στις κινήσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής για το θέμα και τέλος έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου τα τελευταία 24ωρα:

Μετά το θέατρο του παραλόγου που ζούμε τα τελευταία 24ωρα και τις εκατέρωθεν επιστολές των αρχών που υποτιμούν το νοητικό μας επίπεδο και παίζουν με τις λέξεις. Να οριστεί άλλη συνεδρίαση ώστε να τοποθετηθούμε με επιχειρήματα για ένα θέμα που θέλει συνεργασία και όχι κόντρα. Γίνονται τσακωμοί από όλους και η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει. 

Άρης Παπαδογιάννης – “Δεν καλύπτεστε Δήμαρχε”

Για έλλειψη στρατηγικής κατηγόρησε ο κ. Παπαδογιάννης τον δήμαρχο Χανίων, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να υπήρχε σκοπιμότητα. Ο κ. Παπαδογιάννης τόνισε ότι ο κ. Βάμβουκας έβγαλε το ψυχιατρείο από τη ρότα της παραχώρησής του στον δήμο ενώ δήλωσε πως οι δηλώσεις Σταθάκη για προσωρινή παραχώρηση, δεν τον πείθουν από τη στιγμή που το ίδιο άτομο πριν από ημέρες έλεγε πως παραχωρείται ο χώρος στον δήμο:

Η παραχώρηση των εγκαταστάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπουργείο αποτελεί δυσάρεστει εξέλιξη. Τη σκοπιμότητα αυτής της παραχώρησης δεν μπορούμε να την καταλάβουμε με δεδομένο ότι τα Χανιά αυτή την περίοδο ετοιμάζονται να υποδεχτούν χιλιάδες τουρίστες και ψυχολογικά αυτή η ανακοίνωση δρα καταλυτικά. Εγώ δεν θέλω να κάνω θεωρητική ερώτηση σε αυτούς που υπόσχονταν πριν από λίγες ημέρες ότι αυτό παραχωρείται στον δήμο και τότε ο δήμαρχος – αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα – έπεσε στην παγίδα και πανηγύριζε. Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα, τότε υπάρχει μια φοβερή έλλειψη στρατηγικής και τακτικής.

Δήμαρχε, όταν λέτε να ξαναβάλουμε σε αυτή τη ρότα το ζήτημα, εγώ θέλω να ρωτήσω ποιός το έβαλε στην υφιστάμενη ρότα, όταν κανείς άλλος δήμαρχος στην Κρήτη δεν έκανε αναφορά για φιλοξενία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σημαντική λόγω τουρισμού αλλά και σε μια περίοδο μείωσης του μεταναστευτικού ρεύματος κατά δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά την οποία δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

Δεν καλύπτεστε κύριε δήμαρχε, δεν έχετε εκτελέσει το χρέος σας όταν μας λέτε ότι στείλατε κάποιες επιστολές. Ακολουθείτε έναν δρόμο κυριολεκτικά μοναχικό, συζητώντας με βουλευτές, με στελέχη της κυβέρνησης, απουσία των φορέων που διεκδικούν τόσα χρόνια. Το ζήτημα αυτό είχε ανοίξει και πριν τον καλλικρατικό δήμο για τη διεκδίκηση αυτού του χώρου για την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Πες τε μου εμένα, τι επιτυγχάνουμε τώρα; Υπάρχει πλήρη απαξίωση της κοινωνίας. Με αφορμή αυτόν τον χείριστο χειρισμό, απαιτείται άμεση αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εγώ δεν καλύπτομαι από τις δηλώσεις του κ. Σταθάκη όταν πριν λίγες ημέρες έλεγε ο ίδιος ότι παραχωρείται στον δήμο και σήμερα λέει ότι η παραχώρηση είναι προσωρινή. Αυτά δεν μας πείθουν. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι αυτοί που ασκούν εξουσίες ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν παραμυθιάζονται εύκολα. 

Γιάννης Σαρρής: Υπαναχωρεί ο δήμαρχος αδικαιολόγητα κάτω από την πίεση

Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι μεταλλάσσονται κάποιοι κάτω από ένα κλίμα φοβίας και με την αιτιολογία ότι θα πληγεί η επιχειρηματικότητα, ενώ ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει πως το ψυχιατρείο δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας. Τέλος κατηγόρησε τον δήμαρχο Χανίων, ότι αναδιπλώνεται αδικαιολόγητα κάτω από την πίεση:

Η απόφαση του Δ.Σ. έλεγε οτι διεκδικούμε έναν χώρο στο ψυχιατρείο για φιλοξενεία μεταναστών και αστέγων. Κάποια πράγματα πρέπει να είναι πεντακαθαρά και να μην επηρεαζόμαστε πολιτικά από τα πιο συντηρητικά, τα πιο φοβικά σύνδρομα που μπορεί να βγουν σε μια κοινωνία. Η  κοινωνία στα Χανιά έχει αποδείξει στην πράξη πώς εκφράζει την αλληλεγγύη της. 

Αυτό το αναλαμβάνει θεσμικά το υπουργείο Άμυνας όχι με την έννοια της παραχώρησης αλλά με την έννοια της συνεννόησης με τον δήμο στο οποίο έχει παραχωρηθεί, αναλαμβάνει τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, είναι προσωρινή αυτή η διαδικασία και μιλά για περίπου 300 άτομα που μπορούν να φιλοξενηθούν και στη συνέχεια όπως είναι έτοιμο και φτιαγμένο το παραδίδει πάλι στον δήμο για χρήση. Εμείς δεν πρέπει να φοβόμαστε. Αυτό τον καιρό παίζεται ένα φοβικό παιχνίδι. Ποιο είναι το πρόβλημα στην επιχειρηματικότητα; Το να έχουμε ένα κέντρο φιλοξενίας και να μην είναι οι άνθρωποι σε γήπεδα είναι παράλογο;

Με το έγγραφό του στις 17/3 προς τα υπουργεία, ο δήμαρχος έλεγε “προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών από τα νότια παράλια και ανθρώπων που βρίσκονται στον δήμο μας”. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτή η αντίδραση, πώς μεταλλασόμαστε κάτω από ένα κλίμα φοβίας και πώς μπορεί το επιχειρηματικό μας προφίλ να αλλάξει και χάνετε ο ανθρωπισμός μας. Ποιος είπε ότι το ψυχιατρείο δεν θα αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνίας. Αλλά το να αποκρύπτουμε την πραγματικότητα και να πούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που λέγεται προσφυγικό και επειδή έχουμε τουρισμό δεν γίνεται να έρθουν στα Χανιά να φιλοξενηθούν άνθρωποι σε ανθρώπινες συνθήκες. Κάτω από την πίεση ο δήμαρχος υπαναχωρεί αδικαιολόγητα.

Νίκος Παπαντωνάκης: Κάποιοι μας κοροϊδεύουν διαχρονικά

Για κοροϊδία έκανε λόγο ο κ. Παπαντωνάκης αλλά και για προσπάθεια καλλιέργειας φοβίας στον χανιώτικο λαό. Όπως είπε κανείς πάντως πρέπει να απαιτήσουμε την παραχώρηση του ψυχιατρείου αλλά και του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στη χανιώτικη κοινωνία:

Άλλαι αι βουλαί των Χανιωτών και άλλα το ΤΑΙΠΕΔ βουλεύει. Να θυμήσω ότι διαχρονικά κάποιοι μας κοροϊδεύουν και θυμίζω το στρατόπεδο Μαρκοπούλου. Εμείς απαιτούμε τώρα την παραχώρηση, αυτό δεν αναιρεί τη δυνατότητα να γίνουν έργα εκεί ώστε να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε κάποιους μετανάστες. Δεν καταλαβαίνω γιατί προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στον χανιώτικο λαό η φοβία ότι αν έρθουν πρόσφυγες υπάρχει κίνδυνος. Θέλετε να τους ρίξουμε στη θάλασσα; Είχαμε χιλιάδες κοπέλες από το πρώην ανατολικό μπλοκ εκεί κανείς δεν το αναγνώριζε, μας βόλευε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Απαιτούμε την παραχώρηση του ψυχιατρείου και του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αρκετά έχουμε δώσει σαν νομός στο υπουργείο Άμυνας.

Σεραφείμ Ρίζος: Κακώς υπαναχωρείτε κύριε Δήμαρχε

Κατηγορώντας τον δήμαρχο Χανίων ότι υπαναχωρεί σε όσους ρατσιστικά τον αντιπολιτεύονται, προχώρησε σε παραλληλισμό του κλίματος φοβίας που δημιουργείται τώρα με αυτό που είχε καλλιεργηθεί και απέναντι στους πρόσφυγες της Μικρασίας, ενώ δήλωσε πως και οι Βαλκάνιοι μετανάστε στο παρελθόν είχαν ζωντανέψει τα ελληνικά χωριά, προκαλώντας στο σημείο αυτό την έντονη αντίδραση συμβούλων, που υποστήριξαν ότι παραλληλίζει δυο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις αυτής των Μικρασιατών και των Αράβων και ότι είναι άτοπες οι δηλώσεις του για προσφορά των μεταναστών από τις Βαλκανικές χώρες:

Είναι γεγονός ότι υπήρχε απόφαση για φιλοξενία παιδιών προσφύγων και είχε συνδεθεί με το ψυχιατρείο. Κύριε Δήμαρχε, κακώς υπαναχωρείτε απέναντι σε όλους αυτούς που ρατσιστικά σας αντιπολιτεύονται, κακώς δεν δείχνετε πυγμή, τι έχει αλλάξει; Αυτό που έχει αλλάξει είναι η συμφωνία που έχει υπάρξει ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και η οποία υποχωρεί στα κελεύσματα των ακροδεξιών, μιλά για ΝΑΤΟ, περιφρούρηση και κλειστές δομές. Αν αυτή τη στιγμή δίνεται το ψυχιατρείο στο υπουργείο Άμυνας είναι γιατί θέλουν να φτιάξουν φυλακή. Αυτοί ζητούσαν φυλακές και δυστυχώς ο πρώτος που υπαναχωρεί είναι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θεωρούμε ότι χρειάζεται ο τόπος δομές και για τους ντόπιους και για τους πρόσφυγες. Εμείς δεν τα βάζουμε σε αντιπαράθεση αυτά τα πράγματα. Αν υπάρχουν δομές για τους πρόσφυγες υπάρχουν δουλειές για τους ντόπιους. Οι Αλβανοί και οι πρόσφυγες από τα Βαλκάνια ζωντάνεψαν τα χωριά μας και δώσανε δουλειά στους Έλληνες εργαζόμενους. Μαζέψαν τις ελιές μας, τα πορτοκάλια και τις ντομάτες μας.

Ζητάμε να παραχωρηθεί το σύνολο του ψυχιατρείου στον χανιωτικο λαό και στον δήμο, ζητάμε να δημιουργηθούν κοινωνικές δομές για πρόσφυγες και ντόπιους, να υπάρχουν διορισμοί εργαζομένων για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των προσφύγων. Προτείνουμε να οργανωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα μια κίνηση διεκδίκησης από την πλευρά του δήμου, έξω από το ψυχιατρείο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook