Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική πολιτική εκδήλωση της Τ.Ε Ηρακλείου του ΚΚΕ μπροστά στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ (30 Μάρτη-2 Απρίλη 2017), χθες Τετάρτη 22 Μάρτη, στην μουσική σκηνή «ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ», με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, γραμματέα της Ε.Π Κρήτης του ΚΚΕ.

Μπροστά στο 20ο Συνέδριο του, το ΚΚΕ κάνει πλατύ άνοιγμα στο λαό με αφορμή τις σύνθετες εξελίξεις διεθνώς, στην περιοχή και στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα για τα νέα στοιχεία, τις δυσκολίες της πάλης, αλλά και τις νέες δυνατότητες και το καθήκον της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της πάλης κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, της οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας με στόχο την εργατική εξουσία. Πλήθος κόσμου συμμετείχε στην χθεσινή εκδήλωση της Τ.Ε Ηρακλείου και παρακολούθησε με ενδιαφέρον την ομιλία του γραμματέα της Ε.Π, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σε λίγες μέρες, στις 30 Μάρτη ξεκινά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στο λαό, που αντίστοιχη δεν ακολουθεί κανένα άλλο κόμμα. Το ΚΚΕ έγκαιρα έδωσε τις θέσεις του Συνεδρίου στη δημοσιότητα για συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Γενάρη.  Από τότε διεξάγεται ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος, μέσα από τα έντυπα του Κόμματος, τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ και  δεκάδες ανοιχτές συσκέψεις και εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα. Αυτές οι διαδικασίες δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να συμμετάσχει δημιουργικά να πει τη γνώμη του, τις παρατηρήσεις του, τις προτάσεις του, ώστε οι αποφάσεις του Συνεδρίου να είναι όσο το δυνατόν πιο συλλογικές, πιο ολοκληρωμένες μέσα από αυτήν την πλατιά συζήτηση με το λαό.

Οι αποφάσεις του Συνεδρίου θέλουμε  να γίνουν το εργαλείο στα χέρια της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών, των νέων, στους καθημερινούς αγώνες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής. Να πάρουν πίσω ό,τι τους  έκλεψαν από το 2009 μέχρι σήμερα χωρίς κανένα συμβιβασμό, ανοίγοντας το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, τόσο στο επίπεδο της εξουσίας, όσο και της οικονομίας.

Το σύνθημα του 20ου Συνεδρίου «ισχυροποιούμε το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα, κοινωνική συμμαχία, για το σοσιαλισμό», αποτυπώνει με δύο λόγια και το βασικό περιεχόμενο του. Και πραγματικά σε όλη τη προσυνεδριακή συζήτηση που προηγήθηκε μέσα στο κόμμα, στο δημόσιο διάλογο και στις ανοιχτές εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα αναδείχτηκε το πώς θα δυναμώσει το κόμμα μας για να μπορέσει να συμβάλει στην ανασύνταξη τους εργατικού κινήματος, στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων αγροτών και ΕΒΕ, σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από την κρίση για την ανάπτυξη σε όφελος του λαού, την εργατική εξουσία. Η συζήτηση αυτή δεν αφορά μόνο τα μέλη του Κόμματος, αλλά τον ίδιο το λαό και τη δυνατότητά του να προετοιμαστεί για να αναμετρηθεί με τους εκμεταλλευτές του.

(….)Το Κόμμα, εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 18ου και 19ου Συνεδρίου, πάλεψε σε αυτές τις σύνθετες συνθήκες χωρίς ταλάντευση στον κύριο άξονα που καθορίζει το χαρακτήρα του ως οργανωμένη ιδεολογικοπολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Προσπάθησε η δράση του να βελτιώνεται ώστε η υλοποίηση των καθηκόντων συσπείρωσης και ανάπτυξης της λαϊκής πάλης γύρω από οξυμμένα καθημερινά προβλήματα, από τα αντιλαϊκά μέτρα κυβερνήσεων ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου στα πλαίσια των μνημονίων,  να εντάσσεται και να συνδέεται με τη ζύμωση και πάλη για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων και την αντικατάστασή τους από τις σοσιαλιστικές – κομμουνιστικές σχέσεις. Επιβεβαιώνεται από τη πείρα μας,  σε κάθε φάση του αγώνα,  ότι δεν αρκεί απλά ο αγώνας για τα οξυμμένα προβλήματα, παρά το ότι παραμένει σημαντικός. Αντίθετα, προκύπτει ακόμα πιο καθαρά η ανάγκη η πάλη να κατευθύνεται σε ρήξη, σε ανατροπή, να έχει αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο, για να έχει διάρκεια, να εξασφαλίζεται η στράτευση των εργατών και να έχει και μια ορισμένη αποτελεσματικότητα – με αποσπάσεις μέτρων ανακούφισης από τα τεράστια προβλήματα της εργατικής – λαϊκής οικογένειας .

(…) Το ΚΚΕ κράτησε ζωντανή τη φλόγα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, με τη συνεισφορά και την αυτοθυσία των μελών και στελεχών του στους μικρούς και μεγάλους αγώνες αυτού του διαστήματος.

Είχε σημαντική συνεισφορά στους αγώνες δίνοντας βάρος στην διαμόρφωση στόχων πάλης ενάντια στις πολιτικές που μας έφερε το 2ο (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) και 3ο (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) μνημόνια, τα συνεχή αντεργατικά μέτρα που γονατίζουν το λαό μας και την οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος για το εισόδημά του, τις σχέσεις εργασίας του, τις συλλογικές συμβάσεις, το κοινωνικοασφαλιστικό του σύστημα, τα ζητήματα υγείας και πρόνοιας κλπ. 

Στις συνθήκες που παλεύουμε σήμερα, όπου δεν βγαίνουν εύκολα στο δρόμο μάζες εργαζομένων, παρά την ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου, η ισχυροποίηση του Κόμματος σημαίνει καταρχήν ατσάλωμα δυνάμεων, προετοιμασία για δύσκολες και αποφασιστικές μάχες, μακριά από τη μικροαστική ανυπομονησία για άμεσες αλλαγές και κατακτήσεις του κινήματος, αλλά και την απάθεια που δημιουργεί η υποτίμηση της συνεχούς, χωρίς παλινωδίες, ταλαντεύσεις και καθυστερήσεις καθημερινής ακούραστης δουλειάς για δημιουργία πολύτιμων εφεδρειών που θα αντικαθιστούν ή θα ανανεώνουν συνεχώς τις δυνάμεις μας, το περίγυρο μας. Που είναι απαραίτητες σήμερα που είναι αργή η πορεία της ταξικής πάλης και ταυτόχρονα ισχυρή η πίεση από το ταξικό αντίπαλο σε αυτούς που αγωνίζονται.

Παρακολουθούμε τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα που είναι σε εξέλιξη με κύριο στόχο βέβαια να εγκλωβίσουν για άλλη μια φορά τη λαϊκή δυσαρέσκεια. (…) Βέβαια, στην προσπάθεια αναμόρφωσης και θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση την οποία προσπαθεί να ντύσει με δημοκρατικό περιτύλιγμα για τη χειραγώγηση και ενσωμάτωση του λαού

Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους και όλες που αγανακτούν, είναι δυσαρεστημένοι από την σημερινή κατάσταση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε άλλες δικαιολογίες. Σήμερα, η θέση όλων όσων αισθάνονται αριστεροί, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, μπορούν να βρουν την πραγματική θέση τους, μόνο εδώ, μέσα στις γραμμές του εργατικού λαϊκού κινήματος που θα έχει στόχο και κατεύθυνση την πάλη κατά των μονοπωλίων, του καπιταλισμού, κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συμπόρευση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ. Για να δυναμώσουμε όλοι μαζί τη λαϊκή αντίσταση και πάλη, την κοινωνική συμμαχία ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Πλησιάζοντας προς το 20ο Συνέδριο του, το ΚΚΕ αποδεικνύει από τον ίδιο του τον επαναστατικό χαρακτήρα και δράση πως παρά την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο Κόμμα: Γιατί αυτό που διακηρύσσει για τις σχέσεις ιδιοκτησίας, όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συνολικά την κοινωνική οργάνωση, είναι το νέο, το αναγκαίο, το µοναδικά προοδευτικό µέλλον για την ανθρωπότητα.

Με επαναστατική αισιοδοξία, όλοι εμείς οι κομμουνιστές χτίζουμε το ΚΚΕ µε επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, ισχυρό στον αγώνα για την αναγκαία ανασύνταξη του κινήµατος, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεµο και τη φτώχεια, στον αγώνα για την οικοδόμηση της κοινωνικής συµµαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την κοινωνική ανατροπή και την εργατική εξουσία.»

 

Μετά την ομιλία ακολούθησε πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook