Παρουσιάστηκε η δράση για την Αναγέννηση των Λευκών Ορέων “από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος” μέσα από τα κρητικά βουνά – Σε τροχιά υλοποίησης το όραμα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τα Λευκά Όρη

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου εκδήλωση – παρουσίαση των Μελετών για την “Πρότυπη Οικολογική Παρέμβαση στα Λευκά Όρη”, μία πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», που στόχο έχει να κάνει πραγματικότητα την τελευταία επιθυμία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, την αναγέννηση και ανάδειξη των Λευκών Ορέων.

Πρόκειται για μια πρότυπη οικολογική δράση με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη» που στόχο έχει την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

– την δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών μηκους 58 χιλιομέτρων

– τη δημιουργία βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και

– την οικολογική αποκατάσταση των Λευκών Ορέων μέσα από μια πρότυπη δράση αναδάσωσης σε μια έκταση 1300 στρεμμάτων

Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,  η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η WWF Ελλάς, με την στήριξη σύσσωμης της τοπικής αυτοδιοίκησης των Χανίων αλλά και φορέων όπως το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, η Κατερίνα Μητσοτάκη, Πρόεδρος στο «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», αναφέρθηκε στην αγάπη που είχε ο πατέρας της στο φυσικό περιβάλλον και στα βουνά της Κρήτης, επισημαίνοντας οτι στην προσπάθεια που γίνεται για την αναγέννηση των Λευκών Ορέων συμμετέχει πολύς κόσμος και πρόκειται να υλοποιηθούν πολλά και σημαντικά έργα.

“Είναι κάτι που το αγαπούσε πάρα πολυ. Δεν είναι πάρα πολύ γνωστό πόσο πολύ αγαπούσε το περιβάλλον. Στην Κρήτη ίσως είναι. Οι άνθρωποι στα βουνά της Κρήτης τον συναντούσαν πάρα πολύ συχνά να περπατάει. Ξέραν πόσο πολύ το αγαπούσε. Οι περισσότεροι ξέρουν οτι το Φαράγγι της Σαμαριάς, είναι τόσο γνωστό σήμερα χάρη σε εκείνον. Το ευχάριστο είναι ότι πάρα πολύς κόσμος έχει έρθει να μας βοηθήσει και νομίζω οτι γίνεται μια πολύ ωραία προσπάθεια η οποία ουσιαστικά, σήμερα ξεκινάει. Έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε, είμαστε εδώ για να μείνουμε και θα κάνουμε πολλά πράγματα ακόμα”, σημείωσε η κα Κατερίνα Μητσοτάκη.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Αντιπρόεδρος στο «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης», αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες στους οποιους βασίζεται η δράση, επισημαίνοντας οτι επί της ουσίας οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί.

“Οι μελέτες έχουν προχωρήσει, έχουν ουσιαστικά τελειώσει. Πρόκειται για τρεις μελέτες. Μια διαδρομή που θα ξεκινάει από τον εύφορο κάμπο των Χανίων και θα φτάνει στο Λιβυκό Πέλαγος, θα διασχίζει τα βουνά μας από το βορρά στο νότο και από το νότο στο βορρά και θα δώσει μια νέα πνοή στην πεζοπορία στο νομό μας και στο νησί μας. Ένα βοτανικό κήπο με θεραπευτικά βότανα της Κρήτης τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτοται σχολεία και μαθητές και θα μαθαίνουν για τη βιοποικιλλότητα των βοτάνων του νησιών μας. Μια προσπάθεια δεντροφύτευσης, γιατί ο πατέρας μας πίστευε οτι ο πατέρας μας πίστευε πάντα οτι τα Λευκά Όρη πρέπει να ξαναπρασινίσουν. Δεν ξέρουμε πώς γίνεται αυτό. Θα δοκιμάσουμε, θα φυτέψουμε, θα μάθουμε και είμαι σίγουρη οτι θα τα καταφέρουμε και θα υπάρχει αύριο ενα δάσος στη μια πλαγιά των Λευκών τον Ορέων που θα φέρει το όνομά του”

Η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δήλωσε ευγνώμων για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην δράση, επισημαίνοντας οτι οι τρεις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν έρθει στην Κρήτη και συνεργάζονται μεταφέροντας το κύρος, την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στην προσπάθεια να αναγεννηθούν τα Λευκά Όρη.

“Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να γίνει μόνο με συνεργασίας και συνέργειες από όλους, τους τοπικούς και κρατικούς φορείς, τους δήμους, την Περιφέρεια, το Μαϊχ, τον Ορειβατικό Χανίων, που τον ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη στήριξη και το ενδιαφέρον για αυτό το έργο. Πιστεύω μόνο αν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή και τον αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία θα υλοποιηθεί. Πιστεύω οτι είναι μόνο η αρχή και θα συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση γιατί θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα και θέλουμε να δείξουμε οτι αν όλοι το πιστέψουμε και κάνουμε αυτό που πρέπει για το περιβάλλον και για το βουνό στην Κρήτη, μπορούμε να του δώσουμε ξανά τη ζωή που του αξίζει”, τόνισε η κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

 

Η Δρ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, Βιολόγος, Συστηματική Βοτανικός, Φυτοκοινωνιολόγος στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, αναφέρθηκε στο κομμάτι του έργου που αφορά την δημιουργία του βοτανικού κήπου με τα ιαματικά φυτά της κρητικής γης στην Ιερά Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, σε χώρο που έχει παραχωρήσει η Αδελφότητα της Χρυσοπηγής στην οποία ανήκει το Μοναστήρι.

“Θα αναδειχθούν όλα τα σημαντικά φυτά που υπάρχουν ανάμεσα στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης και το Μοναστήρι της Αγ. Κυριακής και εκτός από την ανάδειξη αυτών των φυτών, σε ένα χώρο μισού στρέμματος θα διαμορφώσουμε έναν βοτανικό κήπο. Στην πραγματικότητα όλος ο χώρος ανάμεσα στα δύο μοναστήρια θα είναι ένας βοτανικός κήπος όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι μαθητές που έρχονται στο άτυπο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Μονής αλλά επίσης θα μπορούν να το επισκεφθούν το χώρο και να μάθουν για τα φυτά αυτά και οι επισκέπτες. Όλα τα φυτά θα έχουν πινακίδες που θα αναφέρουν το λατινικό επιστημονικό, το ελληνικό επιστημονικό, το κοινό ελληνικό, το αρχαιο ελληνικό όνομα και το αγγλικό για τους τουρίστες. Επίσης θα υπάρχει εφαρμογή για το κινητό,  όπου θα μπορεί κάποιος να βλέπει τις ιδιότητες κάθε φυτού, σε τι βιότοπους φυτρώνει, τις φαρμακευτικές ιδιότητες ή τι άλλες χρήσεις στην αρχαιότητα, τι σχέση του με την παράδοση, το μύθο, την ιστορία του τόπου”… “Επειδή αυτός ο χώρος είναι στο ξεκίνημα της Διαδρομής Φύσης που φτιάχνεται στα Λευκά Όρη και ο περιπατητής της διαδρομής θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα φυτά που θα συναντά στην πορεία του”

 

Η κα Εύη Κορακάκη, Υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων WWF Ελλάς, αναφέρθηκε στην προσπάθεια δεντροφύτευσης που θα επιχειρηθεί σε μια έκταση 1300 στρεμμάτων στα Λευκά Όρη.

“Πρόκειται για μια έκταση 1300 στρεμμάτων πάνω από το Θέρισσο, για την οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μια μελέτη οικολογικής αποκατάστασης οπου πέρα από φύτευσεις θα περιλαμβάνει και δράσεις που θα αφορούν στην αντιπυρική προστασία της περιοχής, θα υπάρξουν μέτρα για την διαχείριση της βόσκησης καθώς και κάποιες ενέργειες αναψυχής, ενδεχομένως θα διανοιχθούν και κάποια μονοπότια. Μέρος αυτής της μελέτης είναι μια “Πρότυπη Δράση Αναδάσωσης” η οποία θα γίνει σε μια μικρότερη έκταση. Η δράση θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2018. Θέλουμε η αναδάσωση αυτή να είναι ένας πιλότος που θα μπορεί να αποτελέσει καλή πρακτική έτσι ώστε να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της Κρήτης στο μέλλον”, σημείωσε η κα Κορακάκη

 
 
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, οι Δήμαρχοι Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, ο Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των Χανίων.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook