Αμφισβητεί (;) την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας οτι οι θαλάσσιες περιοχές που επλήγησαν στον Σαρωνικό από την μόλυνση έχουν αποκατασταθεί

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος και υπεύθυνος του εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, απέστειλε επιστολή όπου με “ειρωνικό ύφος” δηλώνει εντυπωσιασμένος με την ανακοίνωση του Υπ.Υγείας σύμφωνα με την οποία η περιοχή του Σαρωνικού που είχε μολυνθεί από πετρελαιοειδή λόγω του ναυαγίου του “Αγία Ζώνη ΙΙ, έχει αποκατασταθεί και αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση κολύμβησης για όλες πλέον τις θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

Με τίτλο “Σαρωνικός: Παγκόσμια πρωτιά και ρεκόρ ταχύτητας αποκατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος”, ο κ. Γιδαράκος σημειώνει:

Θεωρώ ότι πολλοί, όπως κι εγώ, ξαφνιάστηκαν από πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία αίρεται ολοκληρωτικά η απαγόρευση κολύμβησης για όλες πλέον τις θαλάσσιες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίες είχαν πληγεί από το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Όπως φαίνεται, ο κρατικός μας μηχανισμός κατάφερε εντός 6 μηνών από το ναυάγιο, να αποκαταστήσει την περιβαλλοντική ζημιά, που είχε προκληθεί και να μπορέσει να παραδώσει στο κοινό ένα ασφαλές για την υγεία τους θαλάσσιο περιβάλλον! Πραγματικά θαυμαστό!
Θα ήθελα ειλικρινά να μάθω ποιες εργασίες και μέτρα πέτυχαν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ποιες περιβαλλοντικές μετρήσεις επιβεβαιώνουν την ασφαλή ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων και των ακτών σήμερα. Εξετάστηκαν άραγε και διασφαλίστηκαν τόσο άμεσα :

• η απουσία πετρελαιοειδών σε όλο το ύψος της θαλάσσιας στήλης, καθώς και στο θαλάσσιο ίζημα, τόσο το υποθαλάσσιο όσο και το παράκτιο;

• η ανυπαρξία φαινομένων διάχυσης / διασποράς από το θαλάσσιο ίζημα στο νερό ή τους χρήστες των παραλιών (π.χ. μωρά και παιδιά που παίζουν με την άμμο στην παραλία);

• η αξιολόγηση του επιπέδου επιβάρυνσης από τοξικά μέταλλα των ιστών βρώσιμων, βενθικών και βενθοπελαγικών, κυρίως ψαριών και οστρακοειδών;

Φαντάζομαι η παραπάνω απόφαση δεν βασίστηκε στην ανακοινωθείσα επιτόπια αυτοψία σχετικού κλιμακίου, παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος είναι και γνώστης του ναυαγίου του Sea Diamond στην Σαντορίνη.

Πραγματικά εντυπωσιασμένος, δεσμεύομαι να μελετήσω τη συγκεκριμένη “πρότυπη” αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, αιτούμενος την κοινοποίηση των σχετικών μελετών από τους αρμόδιους φορείς. Πιστεύω θα προκύψουν πολλά “μαθήματα” από αυτές…

Ευάγγελος Γιδαράκος
Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης
-Υπεύθυνος του προγράμματος Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ναυαγίου του Sea Diamond-

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook