Επανέρχεται  με νέα ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στο θέμα του “στρατοπέδου Μαρκοπούλου”, στην οποία αναφέρει τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, έχοντας αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του, σχετικά με το υπό παραχώρηση «Στρατόπεδο Μαρκοπούλου», θεωρεί χρήσιμο και αναγκαίο να αναφερθεί, σε συνέχεια των προηγούμενων, σχετικών, ανακοινώσεών του, σε ορισμένα θέματα, προκειμένου να επισημανθούν τα εξής:

1. Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο και τις σχετικές διεργασίες που ακολούθησαν (συναντήσεις, συσκέψεις) με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Εθνικής  Άμυνας, διαμορφώθηκε ένα σαφές πλαίσιο και ένας συγκεκριμένος «οδικός χάρτης» ενεργειών που, τελικά, θα οδηγήσουν  στην απόδοση του Στρατοπέδου στη Δημοτική Αρχή, προς όφελος, φυσικά,  των πολιτών. Έτσι, από τη φάση της 13ετούς διεκδίκησης, περάσαμε στο πρακτικό στάδιο της κατοχύρωσης και υλοποίησης εκείνων που από χρόνια διεκδικούσαμε. 

Άλλος χρόνος δεν μπορεί και δεν πρέπει να σπαταληθεί ·αυτό, βέβαια, εξαρτάται από την πρωτοβουλία και τη δραστηριοποίηση  όλων των αρμόδιων φορέων και, κυρίως,  του Δήμου Χανίων.

2. Στη συμφωνία της παραχώρησης  ενσωματώνεται με σαφήνεια  και ο πολεοδομικός χαρακτηρισμός της έκτασης ως αστικό πράσινο με τις προβλεπόμενες  χρήσεις (άρθρο 9 «Περιεχόμενο Ελεύθερων Χώρων – Αστικού Πρασίνου», ΠΔ/23-2-87 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87). Κατά συνέπεια, κάθε συζήτηση και πρόταση για ένταξη δραστηριοτήτων στο γενικό σχεδιασμό είναι χρήσιμη και αναγκαία στο βαθμό, όμως, που αυτή συνάδει με τον αρχικό χαρακτηρισμό και συμβάλει στην εκπόνηση των σχετικών μελετών που απαιτούνται. Κάθε άλλη συζήτηση δημιουργεί κινδύνους αμφισβήτησης της όλης  διαδικασίας. 

3. Ο χώρος χρειάζεται να αποδοθεί  στους πολίτες αναμορφωμένος, ως χώρος πρασίνου και αναψυχής και αυτό απαιτείται να αποτυπωθεί και στο υπό εκπόνηση Γ.Π.Σ. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα τμήμα έκτασης 4-5 στρεμμ., συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου της πρώην Στρατολογίας, το οποίο θα ήταν δυνατό να χαρακτηριστεί στο Γ.Π.Σ. ως χώρος εκπαίδευσης (άρθρο 10 «Περιεχόμενο Κοινωνικών Εξυπηρετήσεων, Κτίρια Εκπαίδευσης», ΠΔ/23-2-87 «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης», ΦΕΚ-166/Δ/6-3-87).

4. Η έκταση πρέπει να παραληφθεί το συντομότερο δυνατόν. Αυτό προϋποθέτει: από τη μεν πλευρά της Στρατιωτικής ηγεσίας, επιτάχυνση των διαδικασιών, μετεγκατάσταση της υπάρχουσας στρατιωτικής μονάδας και, τέλος, κήρυξη του Στρατοπέδου ως ανενεργού, από τη δε πλευρά του Δήμου,  υποβολή και υπογραφή  της σχετικής πρότασης και συμφωνίας αντίστοιχα.

Ένα από τα μεγάλα και μακροχρόνια αιτήματα της πόλης βρίσκεται, περισσότερο από ποτέ, κοντά  στην κατάκτησή του. Μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη.

Όσον αφορά δε σε κάποιους που αγχώνονται  μήπως και καρπωθεί η κυβέρνηση τη θετική αυτή εξέλιξη, προβάλλοντας συνεχώς προσκόμματα και δυσκολίες, τους απαντάμε να μην ανησυχούν άδικα! Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά και ποιοι είναι εκείνοι που οδήγησαν τη Χώρα στο τέλμα, θυσιάζοντας το κοινό συμφέρον στην προσωπική ή κομματική τους σωτηρία, αλλά και ποιοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για το κοινό καλό .

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook