Ο Σύλλογος Θαλασσαιμίας Χανίων – Ρεθύμνης «Άγιοι Ανάργυροι» ενημερώνει μαθητές και καθηγητές λυκείου για την Θαλασσαιμία , την πρόληψη και την Εθελοντική Αιμοδοσία

Την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 , στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων (πρώην Δαίδαλος), πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στους μαθητές και στους καθηγητές του Λυκείου , από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Χανίων – Ρεθύμνης «Άγιοι Ανάργυροι» γύρω από τη Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) , την πρόληψη και την Εθελοντική Αιμοδοσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας που εορτάζεται κάθε χρόνο την 8η  Μαΐου , ημέρα που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (TIF) ως Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας (Θαλασσαιμίας) για να υπενθυμίζει τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας σε όλους τους σχετικούς με την νόσο τομείς, όπως πρόληψη, αντιμετώπιση, νέες προοπτικές, έρευνα, έλλειψη αίματος και κοινωνική ενσωμάτωση.

Η βασική θεραπευτική αγωγή της νόσου είναι η μετάγγιση αίματος με συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην Ελλάδα, 3000 άνθρωποι με θαλασσαιμία χρειάζονται τακτικά αίμα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορούν να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος το χρόνο για ένα άτομο και περίπου τις 120.000 ετησίως για το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/6 των αναγκών αίματος της χώρας.

Οι μεταγγίσεις γίνονται  κάθε 2-3 εβδομάδες και κάθε ασθενής χρησιμοποιεί 2-3 μονάδες αίματος (συμπυκνωμένα ερυθρά).

Μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους ίδιους τους Θαλασσαιμικούς πως κληρονομείται η Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία) , πως προλαμβάνεται και πως αντιμετωπίζεται.

Το ενδιαφέρον όλων όσων παρακολούθησαν την παρουσίαση του Συλλόγου ήταν αμείωτο και τους δόθηκε η ευκαιρία να λύσουν την κάθε απορία που είχαν συζητώντας με τους ίδιους του Θαλασσαιμικούς. 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης προβλήθηκαν προωθητικά videos για την Εθελοντική Αιμοδοσία και μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για την πρόληψη της Θαλασσαιμίας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Θαλασσαιμίας «Άγιοι Ανάργυροι» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει τόσο τον Διευθυντή και τους καθηγητές του Λυκείου όσο και τους ίδιους τους μαθητές για την πρόσκληση , το χρόνο και την φιλοξενία τους.

Πρωτοβουλίες σαν και αυτή δίνουν την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να ενημερωθούν για το ευαίσθητο θέμα της Θαλασσαιμίας και της Εθελοντικής Αιμοδοσίας. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook