Οδοιπορικό στο ιστορικό όμορφο χωριό των Χανίων με τον φακό του Παύλου Μπουζάκη σε φθινοπωρινή ατμόσφαιρα

Ο γνωστός Χανιώτης φωτογράφος, Παύλος Μπουζάκης, την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου, επισκέφθηκε το ιστορικό χωριό των Παλαιών Ρουμάτων και κατέγραψε τις εντυπώσεις του με τον φακό αλλά και με την πένα του.

«Αποχαιρετώντας τον Σεπτέμβρη του 2018, στα βροχερά Παλαιά Ρούματα. Τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου και ο δρόμος με με “έβγαλε” στην ομορφιά της υπαίθρου των Χανίων, στο ιστορικό χωριό Παλαιών Ρουμάτων. 

Φθινόπωρο αυτήν την μαγευτική εποχή του χρόνου, “εγκλωβισμένος” στην ομορφιά του ονειρικού χωριού των Ρουμάτων που είναι σαν πίνακας, με τα κάστανα πάνω στα δέντρα έτυμα να πέσουν, με τα πεσμένα φύλλα από τα δέντρα καθώς και η πολυχρωμία στα υπόλοιπα δέντρα, από πράσινο όλων των αποχρώσεων, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο κλπ με τα σύννεφα και ερημιά του τοπίου δημιουργούν μυστηριακά αλλά γοητευτικά σκηνικά. 

Πεσμένα φύλλα παντού… Φθινόπωρο… Για άλλους μελαγχολία…για άλλους πηγή έμπνευσης… Φύλλα πεσμένα, σκορπισμένα παντού, στο έλεος κάθε περαστικού, που θα τα κλωτσήσει, θα τα ποδοπατήσει ή απλώς θα τα προσπεράσει αγνοώντας τα! 

Προσπαθώντας να μπω στη θέση τους μελαγχολώ… Κάποτε ήταν πράσινα, ζωηρά και κυμάτιζαν περήφανα στα κλαδιά ενός δέντρου, βλέποντας από εκεί το καθετί, σημαντικό και ασήμαντο… Είχαν την έπαρση της νιότης κι αυτά!… όπως κι εμείς οι άνθρωποι όταν είμαστε νέοι. Με το φθινόπωρο η ζωή τους αλλάζει.. Κιτρινίζουν, θα μπαίνουν, αδυνατούν, παρακμάζουν κι εγκαταλείπουν τη πηγή ζωής τους… 

Φθινόπωρο: Πρώτη διδάξασα η μάνα φύση ξεφορτώνεται οτιδήποτε περιττό… Εμείς; Πότε; Παλαιά Ρούματα ένα χωριό στο κέντρο του νομού Χανιων σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων. Είναι ορεινό, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά όπως δηλώνει και η ονομασία του που είναι παράφραση της λέξης ρεματα-ρουμάνια- ρουματα.

 Τα Παλαιά Ρούματα είναι ένα περιστοιχισμένο με βουνά ιστορικό χωριό, που αποτελεί κέντρο δημιουργίας και διατήρησης πλούσιου πολιτισμού αποτελώντας αφετηρία και κατάληξη των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών που προσφέρετε σε όποιον θέλει να εξερευνήσει το δάσος και τις κορυφές του βουνού. Είναι ένα φυσικό μουσείο, όπου κάθε αιωνόβιο δέντρο αποτελεί ζωντανό γλυπτό της φύσης. Κάθε αιωνόβια καστανιά είναι ένας πυρήνας ζωής, με κρυψώνες μέσα στις κουφάλες, στα κούφια κλαδιά και τα κούτσουρα,όπου βρίσκουν καταφύγιο έντομα, ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά. Μία από τις ομορφότερες εμπειρίες που είχα ήταν η επίσκεψη μου στο χωριό έπειτα από ένα κάλεσμα.

 Παράδεισος πραγματικός με ξεχωριστή ομορφιά, ιδικά τώρα το φθινοπωρινό τοπίο, με τα φύλλα από τις καστανιές που γίνονται χρυσοκίτρινα, χρυσοκόκκινα και χαρίζουν ένα μοναδικό θέαμα όταν πέφτουν που μοιάζει σαν ένα χαλί και ανάμεσα τους να μαζέψει τα γλυκά κάστανα,δίπλα στα μανιτάρια. Ιστορικά έγγραφα από την επανάσταση του 1866 και όχι μόνο, γεωργικά εργαλεία, παραδοσιακές φορεσιές και κεντήματα φιλοξενεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook