Η λίστα με τα ακίνητα που θα ζητήσει ο δήμος Χανίων να εξαιρεθούν από την παραχώρησή τους στην ΕΤΑΔ

Τα ακίνητα τα οποία ο δήμος Χανίων ζητά να μείνουν εκτός Υπερταμείου, από τα 197 συνολικά, παρουσίασε σήμερα η δημοτική αρχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Χανίων ζητά να εξαιρεθούν και να μην εκχωρηθούν στην ΕΤΑΔ ακίνητα τα οποία χωρίζει σε τρεις κατηγορίες.

Πρώτον είναι αυτά που με οποιονδήποτε τρόπο σχετίζονται με τον Δήμο Χανίων και ο Δήμος ζητάει να εξαιρεθούν και να του παραχωρηθούν κατά κυριότητα.

Δεύτερον είναι τα ακίνητα που ανήκουν στην πολιτιστική μας κληρονομιά, τα οποία ο Δήμος Χανίων ζητάει να εξαιρεθούν και να επιστρέψουν στους δημόσιους φορείς στους οποίους ανήκαν πριν την μεταβίβασή τους στην Ε.Τ.Α.Δ., όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τρίτον είναι τα ακίνητα που σχετίζονται με τον Δήμο Χανίων και ο Δήμος ζητάει να εξαιρεθούν και να επιστρέψουν στους δημόσιους φορείς στους οποίους ανήκαν πριν την μεταβίβασή τους στην Ε.Τ.Α.Δ.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα ακίνητα τα οποία ο δήμος Χανίων ζητά να μείνουν εκτός Υπερταμείου

Το θέμα συζητείται αυτή την ώρα στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής

Τάσος Βάμβουκας

Υπάρχει η λίστα πλέον των 197 ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του δήμου Χανίων και έχουν πάρει τον δρόμο για την ΕΤΑΔ. Είναι μια διαδικασία που επικρίθηκε, προφανώς τσουβαλιάστηκαν όλα, χωρίς προεργασία και εδώ υπάρχει ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων που δεν είχαν προετοιμαστεί για έναν νόμο που είχε ψηφιστεί το 2015 και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία από το κοινοβούλιο. Αυτό προκαλεί ανησυχία γιατί τα ακίνητα που βρίσκονται ή θα βρεθούν στο μέλλον στην ΕΤΑΔ κινδυνεύουν να εκποιηθούν έναντι του χρέους. Για τον λόγο αυτό θα ζητήσουμε την εξαίρεση ακινήτων για την οποία υπάρχει μια διαδικασία.

Ζητάμε να εξαιρεθούν ακίνητα με τα οποία έχει σχέση ο δήμος Χανίων είτε έχουν παραχωρηθεί στον δήμο είτε είναι ακίνητα που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά και προτείνω να επιστρέψουν στους φορείς που ανήκαν πριν την παραχώρηση στην ΕΤΑΔ. Πιστεύω ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση.

Νάνσυ Αγγελάκη

Υποψιάζομαι ότι το θέμα το βλέπετε επιφανειακά, ίσως δεν θέλετε να “σπάσετε αβγά”. Πραγματικά ο δήμος Χανίων πρέπει να μπει μπροστά και να διεκδικήσει τα ακίνητα. Πραγματικά δεν μπορούμε να το δούμε μόνο με λίστες. Θα πρέπει να κινήσετε και νομικές διαδικασίες, θα πρέπει η διαπαραταξιακή επιτροπή να επισκεφθεί το υπουργείο με ενωμένη φωνή και να διεκδικήσουμε ως δήμος. Θεωρούμε ότι δεν ακολουθήσατε τον συντομότερο δρόμο σε αυτό το ζήτημα. Θέλουμε να φωνάξετε πιο δυνατά και να κάνετε τα μέγιστα δυνατά με όλους τους τρόπους.

Άρης Παπαδογιάννης

Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο στον δήμο Χανίων. Είναι κάτι που αφορά σε όλον τον πολιτισμό και στην ιστορία μας. Είναι μια μεγάλη στιγμή για εσάς και για τον δήμο μας. Να πάρουμε σήμερα μια απόφαση και να καλέσουμε έκτακτο συμβούλιο και να καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, όλους τους δημάρχους του νομού, τον αντιπεριφερειάρχη, τους βουλευτές και όλους τους φορείς και να πάρουμε με μια δυναμική, καθολική συμμετοχή, μια απόφαση για να καταλάβουν κάποιοι ότι αυτά τα ακίνητα δεν τα παζαρεύουμε.

Γιάννης Σαρρής

Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον κόσμο λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Φιρκάς δεν εκχωρείται. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Δεν έχει τίποτα οριστικοποιηθεί. Και όταν λέμε σε εξέλιξη πηγαίνουμε λίστες από τον προηγούμενο Ιούνιο για να διορθωθούν κάποια πράγματα. Σε αυτή τη λογική υπάρχουν δυο τακτικές, ή λέμε ότι είμαστε κατά του Υπερταμείου και δεν δίνουμε τίποτα ή δίνουμε μια λίστα που ζητάμε εξαίρεση ακινήτων. Θα πρέπει να δούμε ποια είναι αυτή η λίστα και αφού αυτός είναι ο στόχος που πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθήσουμε να προχωρήσουμε ενωμένοι.

Σεραφείμ Ρίζος

Δεν ξεχνάμε ποια ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που έφτιαξε το Υπερταμείο. Επίσης, δεν ξεχνάμε κι αυτούς που θα έσκιζαν τα μνημόνια και αυτό που έσκισαν ήταν το όχι του λαού. Το ΕΤΑΔ είναι παρακλάδι του Υπερταμείου. Ποιος είναι ο σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας; Οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που θα πρέπει να κάνει το δημοτικό μας συμβούλιο είναι όχι να φτιάχνει λίστες ζητώντας να εξαιρεθούν ακίνητα, αλλά να απαιτήσει την ακύρωση αυτής της πολιτικής. Ζητάμε να εξαιρεθεί το σύνολο των κωδικών που έχουν ενταχθεί στην ΕΤΑΔ, κατάργηση του Υπερταμείου και διοργάνωση από τον δήμο μεγάλης παλλαϊκής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Η εισήγηση με τα ακίνητα που ζητά ο δήμος να εξαιρεθούν και την προσθήκη να συγκληθεί κάποια στιγμή έκτακτο συμβούλιο με τη συμμετοχή όλων των φορέων εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook