Με συγκίνηση οι Μικρασιάτες μετέφεραν στον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Λενταριανών τις Άγιες Εικόνες που διέσωσαν οι πρόγονοί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες

Κρατώντας στα χέρια τους τις Ιερές εικόνες προσήλθαν το απόγευμα της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους στα Λενταριανά Χανίων οι Μικρασιάτες των Χανίων και όχι μόνο.

Αλλά δεν πρόκειται για συνηθισμένες Ιερές εικόνες, αλλά για τα Ιερά κειμήλια που με πόνο διέσωσαν οι πρόσφυγες φεύγοντας από την Μικρά Ασία.

Οι κατατρεγμένοι που προκειμένου να σωθούν από την σφαγή, μπορεί να έφευγαν με ελάχιστα ρούχα, αλλά μαζί τους έπαιρναν τις Εικόνες εκείνες που τους συνέδεαν με την πίστη τους.

Και κάθε μια από αυτές τις Εικόνες που κρατούσαν στα χέρια τους οι απόγονοι των προσφύγων, έχει την δική της μοναδική ιστορία.

Όπως η κομμένη στην μέση ξύλινη εικόνα του Αγίου Ελευθερίου, την οποία κρατά η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος», κα Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη.

Όπως εξηγεί η εικόνα αυτή κόπηκε από μια οικογένεια όταν έφευγε από την Σμύρνη, προκειμένου όταν τα μέλη της ξαναβρεθούν στην Ελλάδα να την επανενώσουν.

Όμως αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. 

«Αυτές οι Εικόνες είναι οι ρίζες μας, τα αόρατα νήματα που μας κρατούν…» λέει η κα Χαριτάκη με εμφανή την συγκίνησή της.

Αμέσως μετά την άφιξη των Εικόνων στον Ιερό Ναό, τελέστηκε δοξολογία, εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των Μικρασιατών, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού.

Τα Ιερά αυτά κειμήλια θα μείνουν στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών μέχρι την Τρίτη 16 Οκτωβρίου σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου και ώρα 07:30 π. μ. : όρθρος και Θεία Λειτουργία.

05:30 μ. μ. Εσπερινός – Ιερά Παράκληση.
08:00 μ. μ. Όρθρος- Νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 05:00 μ. μ. Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του ΣεβασμιωτάτουΜητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. κ. Δαμασκηνού και ομιλία με θέμα  «Η Θεολογία της ωραιότητος».

Αναχώρηση ιερών εικόνων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook