Πολίτης καταγγέλλει και ανεξάρτητα με το ποιος έχει την ευθύνη, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, έναντι παντός υπευθύνου σε περίπτωση ατυχήματος

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση, μεταξύ φορέων για το ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για τον ΒΟΑΚ, διαμάχη που ξεκίνησε μετά την κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Χανίων - Κισσάμου, και ενώ η μετάθεση ευθυνών από το Υπουργείο Υποδομών στην Περιφέρεια Κρήτης και τούμπαλιν, βρίσκει το δρόμο στον Σταλό κλειστό, μια ακόμη περίπτωση απραξίας στον ΒΟΑΚ, έρχεται στο φως με πολίτες να ζητούν έργα και να λαμβάνουν απάντηση για το ποιος είναι αρμόδιος.

Ο συνταγματάρχης ε.α. Απόστολος Μασαλής, στις 9 Ιανουαρίου, με επιστολή του στον ΟΑΚ, καταγγέλλει οτι υπόγεια διάβαση πεζών, που διευκολύνει τους κατοίκους να διέρχονται ασφαλώς κάτω από την Νέα Εθνική Οδό, προς την περιοχή με τα εμπορικά καταστήματα και την εκκλησία του Εσταυρωμένου, κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται απροσπέλαστη καθώς πλημμυρίζει από όμβρια ύδατα, τα οποία λόγω κατασκευαστικών λαθών, καταλήγουν με ορμή στη διάβαση. Ο βαθμός επικινδυνότητας της υπόγειας διάβασης μεγαλώνει καθώς στο σημείο δεν υπάρχει φωτισμός, ούτε κουπαστή για να χρησιμοποείται ως χειρολαβή, όπως σημειώνει, από άτομα με προβλήματα όρασης ή ηλικιωμένους.

Η απάντηση που έλαβε από τον ΟΑΚ, στις 22 Ιανουαρίου, αναφέρει οτι ο οργανισμός είναι αναρμόδιος σε ότι αφορά τον «…σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, εκμετάλλευση, διοίκηση, επίβλεψη του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης» καθόσον με την ισχύουσα νομοθεσία η αρμοδιότητα συντήρησης του Β.Ο.Α.Κ ανήκε και ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ απόφαση του 2006, αναφέρει οτι η συντήρηση τμημάτων του Β.Ο.Α.Κ. ανατέθηκε στην Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.


Ο κ. Μασάλης, που είναι κάτοικος της περιοχής ενώ η μητέρα του, έχει ακινητοποιηθεί στην υπόγεια διάβαση και χρειάστηκε η δική του επέμβαση για να την βοηθήσει να περάσει από τα "κακά χάλια" που φαίνονται στο βίντεο και τις φωτογραφίες,  προειδοποιεί οτι σε περίπτωση μοιραίου συμβάντος, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός του, έναντι παντός υπευθύνου και ζητά άμεσα:

 α. Για τεχνική αποκατάσταση των προβλημάτων της υπόγειας διάβασης ώστε να μην εισέρχονται όμβρια ύδατα και να μην πλημμυρίζει
 β. Για τοποθέτηση φωτισμού και οπωσδήποτε σωλήνα ως χειρολαβή για διευκόλυνση δημοτών με ειδικά προβλήματα οράσεως όπως η μητέρα μου προκειμένου να διέρχεται με ασφάλεια την υπόγεια διάβαση πεζών στο συγκεκριμένο σημείο του ΔΔ Σταυρωμένου


Δείτε την επιστολή του πολίτη μαζί και την απάντηση του ΟΑΚ

Σας γνωρίζω ότι είμαι δημότης του δήμου Ρεθύμνου διαμένων στον Σταυρωμένο Ρεθύμνου και συγκεκριμένα στον Βόρειο παράδρομο της Νέας ΕΟ Ρεθύμνου Ηρακλείου(από την πλευρά της θάλασσας) και ακριβώς απέναντι από το δρόμο που συνδέει την Παλαιά ΕΟ με την νέα (έναντι Μινι Μάρκετ “Χατζηκωνσταντίνου”).

Στο σημείο εκείνο, δίπλα σχεδόν στην υφιστάμενη επίσης στάση του ΚΤΕΛ υπάρχει μικρή υπόγεια διάβαση πεζών κάτωθεν της Νέας Εθνικής Οδού που διευκολύνει τους κατοίκους να διέρχονται ασφαλώς κάτωθεν της Νέας ΕΟ προς την περιοχή με τα εμπορικά καταστήματα και την εκκλησία του Σταυρωμένου.

Ωστόσο η υπόψη διάβαση πεζών τις περισσότερες φορές κατά τους χειμερινούς μήνες γίνεται αδιάβατη γιατί πλημμυρίζει από όμβρια ύδατα, τα οποία λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων καταλήγουν με ορμή μέσα στην διάβαση. Επίσης η υπόψιν διάβαση στερείται φωτισμού και βοηθητικού πλευρικού σωλήνα(κουπαστή) για να χρησιμοποιείται ως χειρολαβή προκειμένου να διευκολύνονται άτομα με ειδικά προβλήματα οράσεως

Η μητέρα μου πάσχει από ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας και προσπαθεί να διέρχεται μέσω της διάβασης πεζών πλην όμως αδυνατεί για τους παραπάνω λόγους και κυρίως όταν είναι πλημμυρισμένη η διάβαση, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να διέρχεται κάθετα επί της Νέας ΕΟ με ότι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό. Πρόσφατα σε απογευματινή ώρα προσπάθησε να διέλθει κάθετα αλλά λόγω της τροχαίας κίνησης επί της Εθνικής Οδού εκλήθην τηλεφωνικά να την διευκολύνω καθόσον έτυχε να ευρίσκομαι εντός της οικίας μου.

Προσωπικώς με το «α» σχετικό έγγραφο απευθύνθηκα για το πρόβλημα στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΚ Α.Ε ζητώντας αποκατάσταση των αναφερθέντων προβλημάτων.

Με το «β» σχετικό ανωτέρω έτυχα έγγραφης απαντήσεως και ενημέρωσης από τον ΟΑΚ Α.Ε. πως είναι αναρμόδιος σε ότι αφορά τον «…σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, εκμετάλλευση, διοίκηση, επίβλεψη του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης» καθόσον με την ισχύουσα νομοθεσία η αρμοδιότητα συντήρησης του Β.Ο.Α.Κ ανήκε και ανήκει στην Περιφέρεια Κρήτης και με την υπ’ αριθμ. 3292/12-11-2010 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης εκδοθείσας κατ’ επίκληση και του άρθρου 7 του Ν. 3481/2006 η συντήρηση τμημάτων του Β.Ο.Α.Κ. ανατέθηκε στην Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα μου γνωστοποιήθηκε ότι η εκτέλεση εργασιών συντήρησης του Β.Ο.Α.Κ προϋποθέτει ειδικευμένο προσωπικό, πιστώσεις και ειδικό εξοπλισμό που δεν διαθέτει ο ΟΑΚ Α.Ε. ούτε διατέθηκαν στον ΟΑΚ Α.Ε. από άλλες υπηρεσίες ποτέ ενώ από νομικής πλευράς με τροποποίηση του Ν. 4138/2013 από τον Ν. 4159/2017 ο ΟΑΚ Α.Ε δεν έχει αρμοδιότητα στον «…σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή, εκμετάλλευση, διοίκηση, επίβλεψη του έργου του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης»

Κατόπιν των παραπάνω επισημάνσεων προς αποφυγή μοιραίου συμβάντος και επιφυλασσόμενος παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι παντός υπευθύνου σε περίπτωση που προκύψει μοιραίο συμβάν παρακαλείσθε δια τα εξής:

 α. Για τεχνική αποκατάσταση των προβλημάτων της υπόγειας διάβασης ώστε να μην εισέρχονται όμβρια ύδατα και να μην πλημμυρίζει

β. Για τοποθέτηση φωτισμού και οπωσδήποτε σωλήνα ως χειρολαβή για διευκόλυνση δημοτών με ειδικά προβλήματα οράσεως όπως η μητέρα μου προκειμένου να διέρχεται με ασφάλεια την υπόγεια διάβαση πεζών στο συγκεκριμένο σημείο του ΔΔ Σταυρωμένου.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook