Το ελληνικό ποδοσφαιρικό σωματείο «Εργοτέλης» είναι η μία από τις δύο επαγγελματικές ομάδες του Ηρακλείου Κρήτης που έχουν συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ (που λεγόταν παλιότερα Α’ Εθνική).

Ο Εργοτέλης έχει αγωνιστεί συνολικά εννέα φορές στη σημαντικότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ελλάδας και είναι γνωστός σε όλους εκείνους που λαμβάνουν μέρος σε αθλητικά στοιχήματα μέσα από την ιστοσελίδα της NetBet, που προσφέρει υψηλές αποδόσεις για μια μεγάλη ποικιλία αθλητικών γεγονότων, σε ένα λειτουργικό και καλαίσθητο περιβάλλον.

Ο Εργοτέλης ιδρύθηκε το 1929 και πήρε το όνομά του από τον αρχαίο ολυμπιονίκη Εργοτέλη που προερχόταν από την Κνωσό. Τα χαρακτηριστικά χρώματα της ομάδας είναι το κίτρινο και το μαύρο.

Μια ιδιαίτερη στιγμή στην ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου «Ο Εργοτέλης», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, αποτελεί η ουσιαστική διάλυσή του από την δικτατορία των συνταγματαρχών, την περίοδο 1967 – 1974.

Ο καθηγητής Γιάννης Ζαϊμάκης έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο έγκριτο βιβλίο του «Εργοτέλης 1929-2009» στην συγκεκριμένη περίοδο και περιγράφει επακριβώς τα γεγονότα.

Όλα άρχισαν το καλοκαίρι του 1966, όταν ο μουσικοσυνθέτης και πολιτικός Μίκης Θεοδωράκης, μια από τις σημαντικότερες και γνωστότερες προσωπικότητες της Ελλάδας, που ήταν τότε και βουλευτής της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ). Ο Μίκης Θεοδωράκης έδινε συναυλίες τότε σε όλη την Ελλάδα, με έντονη πολιτική φόρτιση, που είχαν σκοπό να αφυπνίσουν τον κόσμο εν όψει των επερχόμενων γεγονότων. Το κράτος και οι αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για να τις εμποδίσουν, ασκώντας πιέσεις στα αθλητικά σωματεία ώστε να μην παραχωρούν τις εγκαταστάσεις τους.

Τότε η Ένωσις Κρητών Σπουδαστών απευθύνθηκε στον Εργοτέλη, ένα σωματείο με αριστερή ταυτότητα. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου συμμετείχαν βουλευτές της ΕΔΑ, αλλά και άλλοι άνθρωποι με δημοκρατικό πνεύμα και πάρθηκε η απόφαση να παραχωρηθεί το γήπεδο για την συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη. 

Πράγματι, έγιναν δυο συναυλίες τελικά, με έντονη συμμετοχή του κόσμου και η ομάδα του Εργοτέλη, που τότε έπαιζε στη Β΄ Εθνική κέρδισε την συμπάθεια του δημοκρατικού κόσμου, όχι μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Όμως, οκτώ μήνες μετά τις δύο αυτές συναυλίες, τα τανκς βγήκαν στους δρόμους και επιβλήθηκε δικτατορία στην Ελλάδα. Ένας από τους πρωτεργάτες της Χούντας, ο Στυλιανός Παττακός, είχε καταγωγή από την Κρήτη και συγκεκριμένα από το Ρέθυμνο και γνώριζε καλά όλα όσα είχαν συμβεί με την συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο του Εργοτέλη. Αποφάσισε λοιπόν να πάρει την εκδίκησή του.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας του Εργοτέλη κλήθηκαν να απολογηθούν για τα όσα είχαν συμβεί, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο κατάσχεσης του γηπέδου του. Το Δ. Σ. καθαιρέθηκε και ορίστηκε άλλο.

Όλα αυτά προκάλεσαν διοικητική αστάθεια στην ομάδα και τα προβλήματα έγιναν περισσότερα μετά τον αναγκαστικό υποβιβασμό της το καλοκαίρι του 1967. Μάλιστα, υπήρξαν πιέσεις για συγχώνευση με την ομάδα του ΟΦΗ (Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου), μια συγχώνευση που απετράπη κατόπιν των αντιδράσεων των οργανωμένων οπαδών των δύο ομάδων. 

Μετά τον υποβιβασμό του Εργοτέλη, πέντε παίκτες του αποφάσισαν να πάρουν μεταγραφή για τον ΟΦΗ. Οι Κώστας  Θοδωράκης, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Μανόλης Σταυρουλάκης, Κώστας Ζουράρρης και Γιώργος Σκανδαλάκης, θέλησαν να αλλάξουν φανέλα και αυτό έγινε εφικτό κατόπιν δικαστικής διαμάχης που ολοκληρώθηκε με την έκδοση της υπ. αριθμόν 1/5-1-1968 απόφασης του ΑΚΑΔ, που κατοχύρωνε τους παίκτες στον ΟΦΗ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook