Η απόφαση της «Αττικό Μετρό» ανεκλήθη ύστερα από το σάλο – Αντίθετη ήταν και η οικογένεια Μπακογιάννη

Μετά την αρχική έκπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση της «Αττικό Μετρό» ότι ο σταθμός «Ευαγγελισμός» θα μετονομαστεί σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος» σε «Αλέκος Παναγούλης, ακολούθησαν σφοδρές αντιδράσεις, που οδήγησαν τελικά στην ανάκληση της απόφασης.

Εξάλλου, πρόκειται για δύο από τις πιο εμβληματικές στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς που παραπέμπουν στα χαρακτηριστικά τοπωνύμια της περιοχής που βρίσκονται, όπως συνηθίζεται παγκοσμίως. Έτσι διευκολύνονται οι επιβάτες και περιορίζονται τα μπερδέματα. Πόσο μάλλον όταν το μετρό της Αθήνας το χρησιμοποιούν πολίτες, ερχόμενοι από κάθε γωνιά της χώρας, ώστε να επισκεφθούν ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της. Ακριβώς, όπως κάποιος θα αποβιβαστεί στη στάση «Ελ. Βενιζέλος», όταν θα θελήσει να πάει στο αεροδρόμιο και ούτω καθεξής. Ενδεικτικό είναι ότι η περιοχή γύρω από το εν λόγω νοσοκομείο ονομάζεται Ευαγγελισμός από τον 19ο αιώνα ακόμα.

Η αυθαίρετη, όπως αποδεικνύεται, και κατά πολλούς διχαστική απόφαση της διοίκησης της «Αττικό Μετρό» να αλλάξει όνομα σε δύο εκ των διασημότερων σταθμών της κατά το δοκούν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αιφνιδίασε ακόμα και την κυβέρνηση, έβαλε «φωτιά» στα σόσιαλ μίντια, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους για μία πρόχειρη, εντόνως αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, με αχρείαστο κόστος.

Πράγματι, πριν ακόμα η νέα ηγεσία της «Αττικό Μετρό» καταπιαστεί με τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό, όπως τη συχνότητα των δρομολογίων, τα μηχανήματα εισιτηρίων και τόσα ακόμα…έπιασε τα βαφτίσια.

Το αθηναϊκό μετρό, άλλωστε, έχει μία προϊστορία σε αυτό. Μετά τον σταθμό Αγία Παρασκευή που είναι στο Χαλάνδρι, τον Σταθμό Χαλάνδρι που είναι στην Αγία Παρασκευή, τον σταθμό Αγία Μαρίνα που δεν είναι στο Κορωπί αλλά στο Χαϊδάρι, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανοίγοντας δρόμο για την μελλοντική αλλοίωση και καταστρατήγηση του αστικού ιστού ανάλογα με το τί θα καπνίσει στον κάθε επικεφαλής του οργανισμού.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι σχεδόν πριν από έναν αιώνα- για την ακρίβεια 75 χρόνια νωρίτερα- η Πατησίων μετονομάστηκε σε 28ης Οκτωβρίου και η Πανεπιστημίου σε Ελευθερίου Βενιζέλου. Στην συλλογική συνείδηση του κόσμου, όμως, καμία από αυτές τις μετονομασίες δεν εδραιώθηκε, με αποτέλεσμα να περάσουν στη λήθη και αυτό γιατί τα τοπωνύμια έχουν πολύ πιο βαθιές ρίζες. Το αποτέλεσμα είναι σχιζοφρενικό: άλλα γράφουν οι πινακίδες και αλλιώς ονομάζουν αυτούς τους δρόμους οι πολίτες.

Μετά τις αντιδράσεις, ούτε η ίδια η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη επιθυμούσε τη μετονομασία, αδειάζοντας ευγενικά τους ιθύνοντες νόες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook