Με πειθαρχία η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών μαθητών ξανά στα σχολικά θρανία μετά από σχεδόν τρεις μήνες

Η επιστροφή στα θρανία και των τελευταίων μαθητών είναι πλέον γεγονός καθώς άνοιξαν έπειτα σχεδόν 3 μήνες δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τα νέα μέτρα προστασίας για τον κίνδυνο του κορωνοϊού είναι φανερά και στις τάξεις των μικρών μαθητών, συμμετοχή στο μάθημα με δόσεις, πλαφόν μαθητών και προαιρετική χρήση μάσκας.

Τα σχολεία έχουν προσαρμόσει τα υγειονομικά μέτρα αναλόγως με τους χώρους που διαθέτουν. Για παράδειγμα σε κάποια σχολεία που διαθέτουν περισσότερες της μιας εισόδους και μικρό σχετικά προαύλειο χώρο, όρισαν πως οι μαθητές θα πρέπει να μπαίνουν από διαφορετική είσοδο κατά ομάδες και μετά απευθείας στις τάξεις συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

Σε άλλα, όπως στα συστεγαζόμενα 12ο και 18ο Χανίων τα παιδιά κατανεμήθηκαν στον προαύλειο χώρο αναλόγως με το υποτμήμα που είχε οριστεί και τηρώντας τις αναγκαίες αποστάσεις με την συνοδεία των δασκάλων τους πήγαν στις αίθουσες μόλις χτύπησε το κουδούνι.

«Υποδεχόμαστε ξανά τα παιδιά. Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα και θα πάρουμε ότι άλλο χρειαστεί» είπε ο Διευθυντής του 12ου δημοτικού Γιώργος Πουλινάκης επισημαίνοντας πως σήμερα σε σύνολο 130 παιδιών μόνο δύο γονείς υπέβαλλαν υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του 18ου Δημοτικού Αριστείδης Μπολιουδάκης  έκανε λόγο για παράξενη ημέρα και για τους εκπαιδευτικούς. «Έχουμε μοιράσει τις τάξεις σε δύο ομάδες από 8 έως 10 μαθητές» ανέφερε κάνοντας λόγο για σημαντική συμμετοχή καθώς μόλις τρεις γονείς δήλωσαν επίσημα πως δεν θα στείλουν τα παιδιά τους σε σύνολο 127 μαθητών.

«Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς είναι ένα ξεκίνημα διαφορετικό από εκείνο του Σεπτέμβρη και δεν είναι μια κανονικότητα καθώς οι μαθητές έρχονται σε υποτμήματα, κρατάνε αποστάσεις και τηρούν τα μέτρα ασφαλείας»  ανέφερε ο Προιστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Μανώλης Μηλιαράκης για να επισημάνει και το εξής:

«Εισπράτουμε μια επιθυμία γονέων και ειδικά των παιδιών για μια συνέχεια, μια συνύπαρξη, μια ενδυνάμωση για να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε οποιεσδήποτε συνθήκες»

Επίσης ο κ.Μηλιαράκης είπε πως στα περισσότερα σχολεία του Δήμου Χανίων δεν θα υπάρξουν προβλήματα με τις καθαρίστριες καθώς όωπς έχει ενημερωθεί από τον Δήμο θα γίνει η καθαριότητα όπως επιβάλλεται.

Πάντως κάποιο πρόβλημα ίσως υπάρξει λόγω των αδειών που έχουν λάβει εκπαιδευτικοί καθώς σε επίπεδο νομού Χανίων περίπου 70 υπεύθυνοι τμημάτων και 60 εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων θα απουσιάσουν με κάθε είδους άδεια, είτε ειδικού σκοπού, είτε ασθενείας.

Όπως επεσήμανε ο κ.Μηλιαράκης έχει προταθεί στο Υπουργείο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου οι σχολικές μονάδες να μπορέσουν να αναπληρώσουν τις απουσίες εκπαιδευτικών και με αναπληρωτές οι οποίοι εργάζονται σε συγκεκριμένες συμβάσεις έργου…

Υπενθυμίζεται πως τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα πρέπει να έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, τα οποία θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα (κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού). 

Επίσης, ο αερισμός των αιθουσών θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Για τη μείωση του συγχρωτισμού θα γίνονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες και τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία).

Όπως και για τα γυμνάσια και τα λύκεια, έτσι και για τις εκπαιδευτικές δομές που ανοίγουν σήμερα θα υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους.

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Η σκέψη πίσω από αυτή την απόφαση είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα, όπως εξήγησε η υπουργός. Σε συνέντευξή της ανέφερε πάντως πως το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί μετά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

Η φετινή επεισοδιακή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί στις 26 Ιουνίου για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς στις 30 του μήνα, ημερομηνία μέχρι την οποία θα παραταθούν και οι συμβάσεις των αναπληρωτών.

Έτσι, εξ αιτίας των εκ περιτροπής μαθημάτων, στην πράξη αυτό σημαίνει πως λογω και των αργιών  οι μαθητές του ενός υποτμήματος θα έχουν συνολικά 10 ημέρες μαθημάτων και του άλλου οκτώ ημέρες μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook