Η τέταρτη μέρα της ιστορικής πλέον ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης είναι έτοιμη να ξεκινήσει.

Σε ένα δωμάτιο κλεισμένοι οι Μέρκελ και Μακρόν μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας επεξεργάζονται τις τελικές θέσεις τους. Η σκηνή χαρακτηριστική καθώς φακέλους και χαρτιά μπροστά τους έχουν μόνο οι Μητσοτάκης και Μακρόν(ο Κυριάκος μάλιστα είχε βγάλει και το σακάκι), οι οποίοι και δείχνουν εμφανώς ικανοποιημένοι. Ένα τέταρτο πριν τις 7:00 η συνάντηση τελείωσε και ο πρωθυπουργός σε μήνυμα του στο Twitter καλεί την Ευρώπη να μείνει «φιλόδοξη» βρίσκοντας λύση. Μπορεί να χρειάστηκαν δώδεκα επιπλέον ώρες για να βγει «λευκός καπνός», λύση πάντως βρέθηκε.

Η κρίση περιέχει την ευκαιρία λένε οι Κινέζοι και η απόδειξη παρουσιάζεται ζωντανή μπροστά μας. Πριν δέκα χρόνια η Ευρώπη μας έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό, τώρα μας δίνει τα χρωστούμενα. Με τούτα και με κείνα, με δάνεια, επιδοτήσεις και προγράμματα τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στην πατρίδα μας ούτε τριάντα, ούτε πενήντα, μα εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Το λες και κολλά το στόμα σου… Για το τι σημαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο τετραήμερο στις Βρυξέλες θα έχουμε να λέμε καιρό πολύ, σήμερα θα μείνουμε στον πυρήνα, στα χρήματα. Γιατί τα χρήματα είναι πολλά, τέτοια δεν έχει δει ξανά ο τόπος, για παράδειγμα τα περίφημα ΜΟΠ του Ανδρέα δεν ήταν ούτε 2,6 δις ευρώ.

Τώρα μιλάμε για 10 δις ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα επτά χρόνια, με τις δεσμεύσεις (το τι θα τα κάνουμε) να γίνονται μέχρι το 2023 και τις εκταμιεύσεις (το χρήμα ζεστό στην αγορά) μέχρι το 2026. Και προσέξτε: τα λεφτά αυτά είναι ξεχωριστά από τα προηγούμενα πακέτα που έχουν ήδη εγκριθεί και ανεβάζουν το σύνολο των μέχρι τώρα ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα 2 τρις ευρώ.

Είναι σαφές ότι για να απορροφηθούν πόροι τέτοιου ύψους πρέπει να αλλάξουν πολλά, με πρώτο την ταχύτητα τη λήψη αποφάσεων. Ενστάσεις, δικαστήρια, αναβολές και όλα όσα αποτελούν τη λεγόμενη «ελληνική ιδιαιτερότητα» πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης. Τα όσα έχουν να γίνουν στην Ελλάδα τα γνωρίζουμε όλοι, πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός, τώρα είναι η ώρα λοιπόν να ξεπεράσουμε όλες τις αγκυλώσεις χτίζοντας τη χώρα από την αρχή, κρατώντας τα καλά και πετώντας τα υπόλοιπα. Θα είναι καταστροφή αντίστοιχη της Μικρασιατικής αν χάσουμε την ευκαιρία, καταστροφή που ξυπνά εφιάλτες βλέποντας και τα όσα συμβαίνουν στη γείτονα.

Ο Κυριάκος έχει την ιερή υποχρέωση να αξιοποιήσει τους πόρους με άριστο τρόπο. Για τη γενιά μας αποτελεί την τελευταία ευκαιρία να αξιωθούμε να ζήσουμε σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή, ανεπτυγμένη χώρα με Παιδεία και Υγεία υψηλού επιπέδου και Άμυνα από γρανίτη. Ας ελπίσουμε πως θα βρει κουράγιο, τη δύναμη και τη σοφία να το κάνει. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook