Επιτυχημένη διαδικτυακή σύσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης ΕΒΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ. 

Με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων ΕΒΕ: άμεσα μέτρα ανακούφισης και η προοπτική της πάλης τους», με ομιλητή τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτή, με συμμετοχή α/α της εστίασης, του εμπορίου, των κατασκευών, των μεταφορών, των υπηρεσιών, επιστημόνων, μεταξύ των οποίων εκλεγμένοι σε σωματεία-Ομοσπονδίες. Στην εισήγησή του, ο Μανώλης Συντυχάκης, μεταξύ των άλλων ανάφερε:

«Τη συζήτηση που κάνουμε μαζί σας, την κάνουμε σε συνθήκες τεράστιων και οξυμένων προβλημάτων, αβεβαιότητας των α/α και μικρομεσαίων ΕΒΕ, λόγω της πανδημίας, αλλά και μιας νέας παγκόσμιας, πολύ πιο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, σε σχέση με την προηγούμενη του 2008-2009 (…) Ένας από τους στόχους του συστήματος, είτε με νεοφιλελεύθερη είτε με σοσιαλδημοκρατική εκδοχή, είτε με ΝΔ είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ανάμεικτα πολιτικά σχήματα, είναι να “ξεμπερδεύουν” με τους α/α και μικρούς επιχειρηματίες. Είναι γνωστές οι επισημάνσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ για τους χιλιάδες α/α χωρίς προσωπικό, χαρακτηρίζοντάς τους “διαρθρωτικό πρόβλημα” (…) Και σε αυτή την οικονομική κρίση, τα σπασμένα καλούνται να πληρώσουν η εργατική τάξη, οι α/α και μικρομεσαίοι ΕΒΕ, όπως έγινε στην προηγούμενη κρίση (…)

Δεν πρέπει να ξεγελά η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση της κυβέρνησης, δήθεν ότι στηρίζει την “πραγματική οικονομία” (…) Από τον πακτωλό χρήματος της ΕΕ, που πρόκειται έτσι κι αλλιώς για χρήματα που προέρχονται από τον ιδρώτα των εργαζομένων και τους κόπους μιας ζωής, τα λίγα θα πάνε σε πολλούς και τα πολλά σε λίγους.

Τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των βιοπαλαιστών ΕΒΕ. Δεν αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδημάτων και τα αδιέξοδα που η ίδια έχει δημιουργήσει με τις εγκληματικές επιλογές της κατά τη διαχείριση της πανδημίας. Πασχίζει να ανακόψει το ποτάμι της οργής, με μέτρα “ασπιρίνες”, να συντηρηθούν οι αυταπάτες για δήθεν καλύτερες ημέρες (…) Αγνοεί τα αιτήματα των μαζικών φορέων των επαγγελματιών, στο όνομα των “αντοχών” της οικονομίας, ενώ μοιράζει δισ. ευρώ σε μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους. Γι’ αυτό ως ΚΚΕ απορρίψαμε τη λογική των οριζόντιων μέτρων της κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ έκανε αρκετή προσπάθεια και κοινοβουλευτικά με πάρα πολλές ερωτήσεις, αναφορές φορέων, επίκαιρες ερωτήσεις, τροπολογίες, να αναδείξει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τα αδιέξοδα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Πραγματική ανακούφιση αποτελεί η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις 20/1/2021, με τίτλο «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19». Είναι επίκαιρη, αναγκαία, ρεαλιστική προς όφελος των α/α, διότι δίνουν σημαντική ανάσα στα αδιέξοδά τους. Η πρόταση εισάγει διατάξεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των α/α λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και την τεράστια συσσώρευση χρεών, προβλέποντας την δραστική μείωση των χρεών αυτών. Επικεντρώνεται στα τμήματα εκείνα που είχαν χαμηλότερο συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα το 2019 (…)

Είναι ώρα η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια να μετατραπεί σε οργανωμένο αγώνα, να δυναμώσει η διεκδίκηση για την προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Να στοχεύσουν τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υπηρετούν, την ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία μια ευρείας συμμαχίας των α/α, των άλλων μικρών ΕΒΕ, με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων (…)

Την κρίση τους δεν πρέπει να πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, οι α/α και οι αγρότες. Πλήρωσαν πολλά τα προηγούμενα χρόνια και την περίοδο των μνημονίων και την περίοδο της ανάπτυξης. Τώρα πρέπει να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, για να ανακουφιστεί ο λαός.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους. Άλλωστε η πολιτική του πρόταση θέτει στο επίκεντρο ακριβώς τις ανάγκες των εργατικών-λαϊκών δυνάμεών στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και κερδοφορία, γι’ αυτό και είναι και η μόνη που εγγυημένα μπορεί να εξασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των α/α μικροεπιχειρηματιών, να τους απαλλάξει από τα γενικευμένα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν.»

Την εισήγηση ακολούθησε πλούσια συζήτηση, σχετικά με την κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι α/α ανά κλάδο, την ανάγκη της αλλαγής των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να μπουν στο επίκεντρο της διεκδίκησης οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, οι πρωτοβουλίες που παίρνουν δυνάμεις το επόμενο διάστημα σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα προτάσσοντας τα ζητήματα της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook