Βγαίνει από το καθεστώς ”ημιπαρανομίας” το λιμάνι του Πλατανιά 

Ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει εδώ και χρόνια τον δήμο Πλατανιά, βαίνει προς επίλυση. 

Το προσεχές διάστημα -ενδεχομένως το επόμενο δίμηνο- αναμένεται να επικυρωθεί και να είναι χαρακτηρισμένη η χερσαία ζώνη στο λιμάνι του Πλατανιά. 

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό οι ενέργειες για τη ”νομιμοποίηση” του λιμανιού του Πλατανιά, κάτι το οποίο θα ”λύσει” τα χέρια του δήμου Πλατανιά, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια δε μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση ή έργο αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της νομιμοποίησης. 

Όπως τόνισε στο Flashnews.gr, ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, το λιμάνι του Πλατανιά έχει δύο προβλήματα, “το ένα είναι ότι δεν έχουμε καθορισμό χερσαίας ζώνης, το οποίο για να γίνει θα πρέπει να εκπονηθεί μία περιβαλλοντική μελέτη σύμφωνα με τα ισχύοντα και όχι με αυτά που ίσχυαν όταν έγινε το λιμάνι πριν σαράντα χρόνια. Το δεύτερο είναι ότι το λιμάνι είναι προβληματικό και δημιουργείται συχνά προσάμμωση. Το λιμάνι γίνεται πάρα πολύ ρηχό, μπαίνει και η άμμος μέσα στο λιμάνι και δεν είναι λειτουργικό.

Έτσι σε συνεργασία με το Λιμενικό ταμείο, δοκιμάζαμε εδώ και πολύ καιρό να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο για να αφαιρεθεί και η άμμος από το λιμάνι για να μπορεί να ξανά γίνει λειτουργικό. Αναφορικά με τη χερσαία ζώνη  η τεχνική υπηρεσία δήμου Πλατανιά έκανε μία συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Λιμενικού ταμείου, επειδή εκεί υπάρχει και δημοτική έκταση, για να δούμε ποια σημεία θα παραμείνουν δημοτικά και ποια χαρακτηρισθούν χερσαία λιμενική ζώνη. Η συμφωνία έχει επιτευχθεί με το Λιμενικό ταμείο, έχουν μπει τα όρια στα οποία εμείς είμαστε ιδιοκτήτες τα οποία θα πάρει το Λιμενικό ταμείο και θα διαμορφώσει τη χερσαία λιμενική ζώνη. Ωστόσο υπάρχουν κάποια θέματα από τη Γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας του υπουργείου οικονομικών, κάποια θέματα τεχνικού χαρακτήρα όχι ουσιαστικού θα έλεγα. Θεωρώ ότι ίσως το επόμενο δίμηνο μέχρι τέλος Μαΐου να είμαστε σε φάση να επικυρωθεί και να είναι χαρακτηρισμένη η χερσαία ζώνη στο λιμάνι του Πλατανιά”.

Προς ”νομιμοποίηση” το λιμάνι του Πλατανιά

 Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε επίσης, σε ερώτηση αναφορικά με το αν το λιμάνι του Πλατανιά είναι τελικά νόμιμο ή παράνομο, πώς ‘ το λιμάνι του Πλατανιά έγινε με δημόσια χρήματα και όταν κατασκευάστηκε δεν υπήρξε καμία παρανομία, ήταν ένα δημόσιο έργο, με τα τότε ισχύοντα δεν υπήρξε καμία παρανομία όμως με τα σημερινά ισχύοντα το λιμάνι χρειάζεται άλλες αδειοδοτήσεις. Αυτό έγινε από το Λιμενικό ταμείο περίπου πριν από ένα χρόνο δηλαδή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκε κάτι το οποίο ήταν τόσα χρόνια εκκρεμότητα μαζί με τη δημιουργία και τον χαρακτηρισμό της χερσαίας λιμενικής ζώνης. Αυτά τα δύο έχουν δρομολογηθεί και θα μπορεί το λιμάνι του Πλατανιά να είναι με τα σημερινά δεδομένα ένα λιμάνι ‘’νόμιμο’’.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook