Ποιο το έργο που θεωρείται ως η «Μόνα Λίζα» των γλυπτών

Τον Μάιο του 2003, το Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη έπεσε θύμα κλοπής με τους κλέφτες να ξεφεύγουν με ένα από τα πιο αξιόλογα κομμάτια του μουσείου, τη Saliera. Ένα επιχρυσωμένο γλυπτό που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και δημιουργήθηκε από τον αναγεννησιακό γλύπτη και χρυσοχόο Benvenuto Cellini, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες της εποχής του, αναφέρει το gunge.com.

Οι κλέφτες, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, μπόρεσαν να εισέλθουν στο μουσείο μέσω μιας σκαλωσιάς που είχε στηθεί δίπλα στο κτίριο. Στη συνέχεια έσπασαν ένα παράθυρο για να αποκτήσουν πρόσβαση. Η κλοπή, όταν ανακαλύφθηκε από μια καθαρίστρια το πρωί ήταν καταστροφική για το μουσείο, καθώς η Saliera θεωρούνταν «η Μόνα Λίζα των γλυπτών», όπως δήλωσε και ο διευθυντής του μουσείου Βίλφριντ Σάιπελ. Την εποχή της κλοπής, η Saliera λέγεται ότι άξιζε περίπου 57 εκατομμύρια δολάρια.

Πέρασαν μερικά χρόνια και δεν υπήρχαν στοιχεία για το ποιος έκλεψε την πολύτιμη θήκη αλατοπίπερου. Τον Οκτώβριο του 2005, ωστόσο, οι αρχές έλαβαν ένα μήνυμα κειμένου από έναν ανώνυμο αποστολέα που ζητούσε 5 εκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για τη Saliera, αναφέρει το grunge.com. Ο αποστολέας απείλησε, επίσης, ότι θα λιώσει το έργο τέχνης εάν δεν ικανοποιούνταν η απαίτηση. Οι αρχές μπόρεσαν να εντοπίσουν πού αγοράστηκε το τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή του μηνύματος και, έτσι, κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα βίντεο παρακολούθησης του ατόμου που αγόρασε το τηλέφωνο. Πλάνα από το βίντεο δόθηκαν στη δημοσιότητα και σύντομα ο κλέφτης παραδόθηκε.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η Saliera είχε θαφτεί στο δάσος. Σύμφωνα με τον The Guardian, η Saliera θάφτηκε στο δάσος κοντά στην εξοχική κατοικία του Mang. «Σκάβαμε για μια ώρα. Τελικά βρήκαμε ένα μεταλλικό κουτί. Το γλυπτό ήταν τυλιγμένο μέσα σε λινό και πλαστικό. Ήταν όλα σωστά αδιαβροχοποιημένα», δήλωσαν οι αρχές. Όπως αναφέρει το Reuters, το έργο ανακτήθηκε και επέστρεψε στο μουσείο το 2006, όπου τοποθετήθηκε ξανά στην θέση του. Λέγεται ότι είναι το πιο πολύτιμο κομμάτι στη συλλογή του μουσείου, καθώς είναι το μόνο επικυρωμένο χρυσό έργο τέχνης του Benvenuto Cellini.

foto newsbeast.gr

Ποιος έκλεψε τη χρυσή αλατιέρα;

Ο άνδρας που έκλεψε τη Saliera αναγνωρίστηκε ως ο 50χρονος Robert Mang, ο οποίος ήταν μηχανικός ασφαλείας. Πριν από την κλοπή, ο Mang πήγε σε μια περιοδεία στο Μουσείο Kunsthisorisches όπου παρατήρησε σφάλματα στο σύστημα ασφαλείας. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο Mang έκανε πάρτι σε ένα κλαμπ κοντά στο μουσείο. Καθώς έφευγε από το πάρτι, είδε τη σκαλωσιά δίπλα στο κτίριο και βρήκε την ευκαιρία να κλέψει τη Saliera. Όταν τον ρώτησαν γιατί το έκανε, απάντησε πως «Η Saliera είναι τόσο βολική. Δεν θα μπορούσα να βγάλω έναν πίνακα τόσο εύκολα». Σύμφωνα με το grunge.com, είπε, επίσης, ότι ήθελε απλώς να αποδείξει ότι το σύστημα ασφαλείας του μουσείου ήταν ελαττωματικό και ότι ήταν μια απόφαση της στιγμής να κλέψει κάτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Mang δεν γνώριζε ότι αυτό που είχε κλέψει ήταν ένα πολύτιμο έργο τέχνης. Έμαθε για το κόστος του μόνο όταν το είδε στις ειδήσεις. Ο Mang, ο οποίος καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης, είχε κρατήσει τη Saliera σε μια βαλίτσα κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι του αφού την έκλεψε, και την έθαψε λίγο πριν παραδοθεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook