Πρώτη ενημέρωση 11:33

Περισσότεροι από 120 εκπρόσωποι των 46 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχουν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το πρωί σε ξενοδοχείο της Γεωργιούπολης στον Δήμο Αποκορώνου.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης προασπίζεται την ελευθερία έκφρασης και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ισότητα και την προστασία των μειονοτήτων. Συνδράμει τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, καθώς και στην υιοθέτηση των απαραίτητων δικαστικών μεταρρυθμίσεων. Η ομάδα συνταγματολόγων του, γνωστή και ως Επιτροπή της Βενετίας, προσφέρει νομικές συμβουλές σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπλέον προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας καθώς και της Σύμβασης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο. Επιβλέπει την πρόοδο των κρατών μελών σε αυτούς του τομείς και κάνει συστάσεις μέσω ανεξάρτητων εποπτικών φορέων που αποτελούνται από εμπειρογνώμονες.

Με αυτά τα δεδομένα, η διήμερη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου στα Χανιά, έχει στην ατζέντα τα εξής βασικά θέματα:
Τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και τη διεθνής συνεργασία, ειδικά όπως διαμορφώνονται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις αναφορές για καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλημάτων πολέμου, σε συνδυασμό με την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες συζητούν και δύο ακόμη «καυτά» θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων τα οποία αποτελούν τις τελευταίες ημέρες «καζάνι που βράζει» λόγω της διαφοροποίησης της Σερβίας από άλλα κράτη των Βαλκανίων.

Η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά, γίνεται με πρωτοβουλία της βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη η οποία, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι το ερώτημα που σήμερα κυριαρχεί είναι πώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που ιδρύθηκαν μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορούν να αλλάξουν και ανανεωθούν για να μπορέσουν, όπως είπε, να ανταποκριθούν στα σημερινά προβλήματα μιας νέας εποχής.

Αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης να αποβάλει από μέλος της τη Ρωσία, στέλνοντας όπως είπε, «ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης της Ουκρανίας».

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα αναλάβει νέες δράσεις συνεργασίας προαναγγέλλοντας ότι η ίδια, στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα καταθέσει τις προτάσεις που θα δημιουργήσουν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των διεθνών Οργανισμών. Μιλώντας για τις εργασίες του Συμβουλίου έκανε λόγο, «για ένα θετικό κλίμα, ουσιαστικής αναζήτησης λύσεων και βούλησης συνεργασίας».

Προσκεκλημένος στις εργασίες της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε σημαντική και κρίσιμη την συνεδρίαση του Συμβουλίου που, όπως είπε, διεξάγεται εν μέσω πολέμου.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε την πολιτική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ως ένα πολύ ισχυρό φόρουμ κοινοβουλευτικής διπλωματίας που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «μπορεί να βοηθήσει ώστε η Ευρώπη ως πολιτική οντότητα να αντιληφθεί ποιες είναι οι προτεραιότητες τώρα μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η Ευρώπη ως οντότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τη ρωσική πρόκληση, ακριβώς όπως είναι χωρίς να την εξωραΐζει γιατί δυστυχώς ζούμε το πρώτο θερμό επεισόδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Ταυτόχρονα ζούμε υγειονομική κρίση που δεν έχει τελειώσει με την πανδημία, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση, το φαινόμενο του πληθωρισμού και αρχίζουν να υπάρχουν φαινόμενα ύφεσης. Τέτοια συρροή κρίσεων, είχαμε πάρα πολλές δεκαετίες να ζήσουμε και αυτό αφορά όλο τον κόσμο και την Ελλάδα που έχει τις γνωστές διαρθρωτικές αδυναμίες».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι σήμερα, όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, χρειάζεται υπευθυνότητα σοβαρότητα και διορατικότητα και όχι ρητορικές και συγκυριακές κινήσεις.

Για την κρίση στην Ουκρανία υποστήριξε ότι η Ευρώπη μπορεί και οφείλει να παίξει σημαντικό ρόλο.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την είσοδο στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξέφρασε την άποψη ότι η ένταξή τους θα επιτευχθεί και εκτίμησε ότι, παρά τις αντιρρήσεις που φέρει η Τουρκία, θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τη δυτική γραμμή όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνάντηση των Χανίων συμμετέχει και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε κρίσιμη τη συνάντηση των Χανίων.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Συμβουλίου της Ευρώπης ώστε να εμπεδωθεί σε όλη την Ευρώπη η έννοια της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παράλληλα τόνισε ότι μετά τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία απειλούνται οι αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ακόμα υποστήριξε ότι η Ευρώπη και η ΕΕ καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις και να σταθεί, όπως είπε, στα πόδια της με μεγαλύτερη αυτονομία σε θέματα όπως είναι το ενεργειακό, η επισιτιστική κρίση και η άμυνα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα για τη διασφάλιση της ειρήνης στην Ουκρανία υποστήριξε ότι «η Ευρώπη με τις δυνατότητες που έχει, υπερέβαλε εαυτόν και αντέδρασε πολύ γρήγορα αλλά λόγω του πολέμου αναδείχθηκαν και οι θεσμικές αδυναμίες της Ευρώπης να μπορεί να έχει μια ενιαία εξωτερική πολιτική, και τις δυνάμεις της στο χώρο της άμυνας».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός τη συνεδρίαση στη χώρα μας του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς, όπως είπε, τίθενται στο τραπέζι σημαντικά θέματα που αφορούν το σύνολο της Ευρώπης καθώς οι αποφάσεις του επηρεάζουν γνωμοδοτικά την εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη και γενικότερα.

Ο Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα μπορούμε ως Ευρώπη να μιλάμε με ενιαία φωνή, να απεξαρτηθούμε απο τον “Μεγάλο Αδερφό”, τις ΗΠΑ, να έχουμε μια δική μας εξωτερική πολιτική στρατηγικά αυτόνομη και μια άμυνα που να έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής αυτονομίας απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook