Εκτενής αναφορά έγινε από τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στις ανακοινώσεις του που προηγήθηκαν των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, την Τετάρτη (19/10).

Όπως τουλάχιστον επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων και μετά από διαβουλεύσεις που προέκυψαν θα υπάρξει η υπογραφή παραχώρησης από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στον δήμο Χανίων, αφού το στρατόπεδο θεωρείται πλέον επιχειρησιακά ανενεργό.

“Μείον δύο στρέμματα” – Η αντιπρόταση του στρατού

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, θα παραχωρηθούν στον δήμο Χανίων τα 52 από τα 54 συνολικά στρέματα (το ακίνητο είναι αρύθμιστο άρα χαμηλή αντικειμενική αξία) να κλειδώσει στο σύνολό του και για 99 χρόνια με ένα ελάχιστο μίσθωμα του 5 τοις εκατό της αντικειμενικής αξίας και με ένα μισθωμα που υπολογίζεται στις 75 χιλιάδες ευρώ/έτος.

Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων, “δωρεάν παραχώρηση δεν μπορεί να υπάρξει. Όποιος επιδιώκει το διαφορετικό είναι σα να μη θέλει να γίνει. Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να δοθεί δωρεάν.
Για τις δυνατότητες του δήμου το μίσθωμα αυτό δεν είναι υψηλό ανά έτος”.

Γιατί όμως τα 52 από τα 54 στρέμματα;

Όπως σημείωσε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, “στη 2η συζήτηση με τον πρώην υπουργό Εθνικής άμυνας κ. Στεφανή έγινε αντιπρόταση και μας τόνισε ότι οι ανάγκες του στρατού θέλουν τη διατήρηση των δύο υφιστάμενων ακινήτων στη ΒΑ πλευρά (κτήριο στρατολογίας, κτήριο στρατιωτικής μπάντας) επιφάνεια συνολικής έκτασης 2 στρεμμάτων. Τα υπόλοιπα 52 στρ. να δοθούν στον δήμο.

Χάρτης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου:

Το σημείο που αναφέρει “επιχειρησιακά αναγκάιο” είναι εκείνο που διατηρείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

“Είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες του αστικού κέντρου να αναπτύξει λειτουργίες σε σχέση με το πράσινο κτλ. Ένα πάρκο στην καρδιά του αστικού ιστού. Η πολεοδόμηση πέριξ δηλώνει ότι είμαστε σε μια μεγάλη πρόσκληση. Έχει περάσει από 40 κύματα το θέμα αυτό, επειδή η διαχείριση του εμπίπτει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Η τελική απόφαση είναι μια πολιτική υπόθεση. Αποφασίζεται από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Εθν. άμυνας”, σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων.

“Τις χρήσεις θα τις αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο”, είπε κλείνοντας.

Αρχοντάκης: “Να γίνει κουβέντα για τις χρήσεις” – Βάμβουκας: Παουσιάζεται σαν δική σας επιτυχία αυτό που εμείς κάναμε”

Εκ των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι “επιζητούμε μια ωφέλιμη συμφωνία. Το 5 τοις εκατό δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Οι 75 χιλιάδες πάντως μου φαίνετα ένα λογικό ανταποδοοτικό. Να ξεκινήσει αμέσως μετά η κουβέντα για τις χρήσεις”.

Κριτική άσκησε ο τέως δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας στον τρόπο που παρουσιάστηκε από τον δήμαρχο η παραχώρηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου: ” Είχαμε βρει ότι από το 1952, επί δημαρχείας Σκουλά ζητούσε ο δήμος το στρατόπεδο Αγ. Ιωάννου και τους Ιταλικούς στρατώνες. Από τότε κύλησε πολύ νερό. Δυσκολευτήκατε να πείτε ότι ήταν μια επιτυχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Η συμφωνία που οδηγείστε είναι η συμφωνία που εμείς είχαμε κάνει τότε με υπογραφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας του κ. Αποστολάκη, που περιείχε όλα αυτά που μας είπατε. Το παρουσιάζετε σαν δική σας επιτυχία, κάτι που εμείς κάναμε και είχαμε κάνει έναν τεράστιο αγώνα.

Στη δευτερολογία του πάντως ο δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι “δεν χάθηκαν δύο στρέμματα, αλλά ότι ο δήμος κέρδισε 52 στρέμματα”, διότι γενικώς υπήρξε μια κριτική από την αντιπολίτευση για το γεγονός ότι 2,5 συνολικά στρέμματα χάθηκαν από το σταρτόπεδο Μαρκοπούου στη νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε.

Επί του πρακτέου, τη δική του επισήμανση έκανε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης:

“Χωρίς υπογραφή του Συμβουλίου Άμυνας δεν υπάρχει καμία παραχώρηση κανενός στρατοπέδου, όσες υπογραφές κι αν έβαζε ο οποιοσδήποτε υπουργός”.

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει συσπείρωση της χανιώτικης κοινωνίας ώστε να πάρει ο δήμος Χανίων αυτό το τόσο σημαντικό έργο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook