“Μπορούμε να δημιουργήσουμε τον καλύτερο χώρο αστικού πρασίνου στη χώρα”, τόνισε ο δήμαρχος Χανίων στην εισήγησή του κατά τη συζήτηση, στο πλαίσιο του ΔΣ Χανίων για ΄”εγκριση – αποδοχή σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και Δήμου Χανίων για Στρατόπεδο Μαρκοπούλου”.

Το ζήτημα του της παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με αντίτιμο που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ, συζητήθηκε εκτενώς ως πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 3 Μαΐου.

Ο δήμαρχος Χανίων μίλησε για “κατάκτηση για τη χανιώτικη κοινωνία μετά από διεκδίκηση 40 χρόνων. Το αστικό πράσινο θα ανακουφίσει και θα ισορροπήσει τη στέρηση πρασίνου στον αστικό ιστό του δήμου Χανίων. Οφείλουμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Mετά την παραχώρηση των Αγίων Αποστόλων η πιο σημαντική η παραχώρηση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας αντιδρούσε πάντοτε, θέλοντας να διασφαλίσει τα συμφέροντά του”.

Προσέθεσε δε ότι “θέλαμε να φέρουμε μια συμφωνία που να βάζει “τελεία” στη σχέση του δήμου Χανίων με τον συγκεκριμένο χώρο. Έγιναν πολλές ενέργειες που έφτασαν μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού. Ο δήμος Χανίων δεν είχε πριν, έγγραφο που να δεσμεύει στην παραχώρηση του στρατοπέδου. Το 2019 έγινε γενναίο βήμα, το 2023 έχουμε την παραχώρηση. Η προηγούμενη συμφωνία προέβλεπε παραχώρηση για 99 χρόνια στο 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Περίπου 95 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως (μίσθωμα). Σε επίπεδο μισθώματος θα έπρεπε να λογοδοτούμε στο Ταμέιο Εθνικής Άμυνας. Άλλο χρήση και άλλο ιδιοκτησία. Το τίμημα 2 εκ. ευρώ αποτελεί αντίτιμο στο ΤΕΘΑ”.

Κλείνοντας ανέφερε ότι, “καλούμαστε να κάνουμε σύγκριση όρων συμφωνίας που σήμερα έχει άμεση εφαρμογή και μια συμφωνία που θα συμφωνούσαμε με αμφισβητούμενους όρους”

Δεν παρέλειψε δε ο δήμαρχος Χανίων να εκφράσει τις ευχαριστίες του για την παραχώρηση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη βουλευτή Χανίων ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Από την μεριά του και εκ μέρους της παράταξης του Άρη Παπαδογιάννη, Γιώργος Τσαπάκος ανέφερε ότι είναι μια σημαντική μέρα για τον δήμο Χανίων. Θέλουμε να ξέρουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα”.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε ότι δεν αναφέρεται πουθενά στα έγγραφα το τίμημα αγοράς του στρατόπεδου Μαρκοπούλου. “Είναι η πρώτη φάση μιας διαδικασίας. Αναφέρεται στην απόφαση η δωρεάν παραχώρηση για 6 μήνες. Στην απόφαση δεν αναφέρεται τίποτα σε σχέση με το επόμενο στάδιο που είναι η εκποίηση. Το πρακτικό του Ταμείου Εθνικής Άμυνας δεν αναφέρει τίποτα.
Πουθενά δεν αναφέρεται τίμημα. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του Ταμείου, ούτε την πρόθεση του Πρωθυπουργού, αλλά τίμημα δεν αναφέρεται πουθενά. Πώς γνωρίζουμε ότι μετά τους 6 μήνες η παραχώρηση θα γίνει στο ποσό λέτε”.

Ο δήμαρχος Χανίων απάντησε: “για να πας στη διαδικασία εκποίησης υπάρχουν βήματα. Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσουν τα δύο μέρη στην εκτίμηση από πιστοποιημένο εκτιμητή. Το προηγούμενο διάστημα έγινε ανάθεση σε πιστοποιημένο εκτιμητή. Θα προκαλούσε ερωτηματικά αν έλεγε έναν χρόνο δωρεάν παραχώρηση και δε διασφάλιζε κάποια απαιτούμενη γραφειοκρατία.
Η παραχώρηση είναι για 6 μήνες και παρατείνεται μέχρι την ολοκλήρωση της εκποίησης. “Αυτό μας διασφαλίζει. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου πρόσθεσε ότι, “τώρα αποφασίζουμε τη συμφωνία όσον αφορά τη δωρεάν παραχώρηση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου”.

Στην έλλειψη ενημέρωσης των επικεφαλής των παρατάξεων σε σχέση με τις ενέργειες που ακολούθησε η δημοτική αρχή για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, αναφέρθηκε ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που ζήτησε επίσης ενημέρωση για το τίμημα που προανέφερε και ο Γρηγόρης Αρχοντάκης

“Η συμφωνία με το ΤΕΘΑ έγινε στα λόγια; Τι μας εγγυάται ότι δεν θα αλλάξει κάτι;”., τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Σαρρής.

Ως απάντηση στο παραπάνω ο δήμαρχος Χανίων μίλησε για “παράβαση καθήκοντος” εφόσον το ΤΕΘΑ δεν υλοποιήσει τη δέσμευσή του.

“Την αντικειμενική αξία ενός οικοπέδου την υπολογίζει σε 10 λεπτά ένας συμβολαιογράφος. Εσείς όμως το αναθέσατε σε έναν εκτιμητή. Συζητάμε επίσης ότι το οικόπεδο θα αγοραστεί στην εμπορική του αξία και όχι στην αντικειμενική του”, τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Χανίων Μπάμπης Λουτσέτης.

Στη δημιουργία πάρκινγκ και το κόψιμο των δέντρων στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου άσκησε κριτική ο Σεραφείμ Ρίζος.

Τοποθετήσεις και κόντρα Σημανδηράκη – Βάμβουκα

Ο Γιώργος Tσαπάκος χαρακτήρισε “καλή τη συμφωνία. Πριν λήξει το 6μηνο να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες”.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης επεσήμανε ότι “ο δήμαρχος καλώς έκανε επικοινωνίες με τα υπουργεία κτλ. Όταν πήρε το ΤΕΘΑ απόφαση ήταν 18/4. Δύο μέρες πριν γίνει η εκδήλωση είχε διαρρεύσει ο δήμαρχος στοιχεία συμφωνίας και αυτό είναι απαράδεκτο. Έπρεπε να μας μαζέψει σε επίπεδο επικεφαλής ότι θα έρθει ο Πρωθυπουργός κτλ. Ακούσαμε επίσης για πρώτη φορά ότι η αγορά θα γίνει στην εμπορική αξία”.

Επίθεση στον δήμαρχο Χανίων από τον Τάσο Βάμβουκα: “Απαξιώσατε τη δική μας προσπάθεια και ό,τι καταφέραμε επί δικής μας δημοτικής αρχής. Αναφέραμε λεπτομερώς τη συμφωνία. Ήταν μια πλήρης παραχώρησης. Πλήρης απρέπεια εκ μέρους σας ότι δεν αναγνωρίσατε τίποτα. Το ΤΕΘΑ σας έπαιζε κάποια χρόνια και σας το είχα πει. Δεν περιμέναμε να μας ευχαριστήσετε, απλά
να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός. Φέρνετε το συμβούλιο σε δίλημμα. Λειτουργείτε χωρίς σχέδιο”.

Απαντώντας ο κ. Σημανδηράκης μίλησε για “εμμονές του κ. Βάμβουκα”. “Ξέχασε να αξιολογήσει αυτό που καλείται να ψηφίσει”, τόνισε. “Συζητάμε την αγορά ή μια προσωρινή παραχώρηση”, ανταπάντησε ο κ. Βάμβουκας.

Ο Γιάννης Σαρρής μίλησε για το κοινωνικό αίτημα να παραχωρηθεί δωρεάν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ενώ άσκησε κριτική στον Τάσο Βάμβουκα για την προηγούμενη συμφωνία.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Χαράλαμπος Λουτσέτης επεσήμανε ότι “το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πρέπει να παραχωρηθεί χωρίς αντάλλαγμα. Η παραχώρηση πρέπει να γίνει χωρίς αντάλλαγμα, δεν χρωστάμε στον στρατό αλλά τους χρωστάμε”. Χαρακτήρισε μάλιστα “πολιτικά ανέντιμο” τον δήμαρχο Χανίων.

Ο Σεραφείμ Ρίζος κλείνοντας είπε: “δεν σας δείχνουμε εμπιστοσύνη κ. δήμαρχε, όχι μόνο για τον τρόπο που το χειριστήκατε το ζήτημα, αλλά και για την απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο εκτιμητή για το οικόπεδο”. “Δωρεάν παραχώρηση και πάρκο, αυτά σημαίνουν για μας το στρατόπεδο Μαρκοπούλου”.

Ανάγνωση κειμένου από την “Πρωτοβουλία Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ”

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, η “Πρωτοβουλία Πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου ” επεσήμανε με έγγραφο που διάβασε εντός του ΔΣ ότι πρέπει “να γίνει το στρατόπεδο χώρο πρασίνου. Τα γεγονότα όμως άλλα δείχνουν. Θέλουμε στρατόπεδο χωρίς ανταλλάγματα”.

Αναλυτικά, το κείμενο που διαβάστηκε:

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη χρήση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου μετά την απενεργοποίηση του ως στρατοπέδου, είναι ραγδαίες, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήρθε τα Χανιά και παρέδωσε στο Δήμαρχο φάκελο, που περιείχε έγγραφο, με το οποίο το Ταμείο Εθνικής Άμυνας παραχωρεί για 6 μήνες τη χρήση τμήματος του στρατοπέδου στο Δήμο Χανίων μέχρι την εξαγορά του. Ο Δήμαρχος μάλιστα δήλωσε ότι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου θα γίνει το καλύτερο πάρκο της πόλης και ότι δεν θα χτιστεί εκεί κανένα κτίριο.

Η «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου», μια κινηματική οργάνωση πολιτών που δημιουργήθηκε από το 2006 ως αντίδραση στην τότε επιχειρούμενη πολεοδόμηση του στρατοπέδου και με μοναδική επιδίωξη της το στρατόπεδο να γίνει χώρος πρασίνου, θα ήταν η πρώτη που θα συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, εάν πραγματικά συνέβαινε. Είναι όμως έτσι;

Δυστυχώς τα γεγονότα άλλα δείχνουν, αφού το Δημοτικό συμβούλιο στην 2/10-01-2023 Απόφασή του, (η οποία αφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο), ψήφισε εκτός των άλλων να δοθεί στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου συντελεστής δόμησης 0,10 και κάλυψης 0,15 για να μπορούν να χτιστούν εκεί σε 5.500 τ.μ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, πολιτιστικές εγκαταστάσεις,  κτίρια διοίκησης, εστίαση και αναψυκτήρια.

Επιπλέον συνεργεία του Δήμου μπήκαν στο χώρο και ξεκίνησαν εργασίες κατεδαφίσεων κτισμάτων και ισοπέδωσης του χώρου με κόψιμο μάλιστα δέντρων με στόχο τη δημιουργία «προσωρινού» χώρου στάθμευσης πάλι σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου και των αντιδημάρχων του. Χωρίς καμία έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αρχαιολογίας, Δασαρχείου, Πολεοδομίας, χωρίς καν να το γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Βαφτίζοντας το Μαρκόπουλο «περιφερειακή» θέση στάθμευσης, ένα χώρο που είναι σχεδόν στο κέντρο της πόλης. Χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη, χωρίς να αντιμετωπίζεται η υποβάθμιση και η ασφάλεια των κατοίκων από την χρήση αυτή, σε μια περιοχή αμιγούς κατοικίας με στενούς δρόμους.

Δεν υπάρχει ασυμφωνία λόγων και έργων;

Όσον αφορά την εξαγορά έναντι τιμήματος 2 εκ. ευρώ όπως λέγεται, η «Πρωτοβουλία» πάντα υποστήριζε ότι το στρατόπεδο θα πρέπει να παραχωρηθεί χωρίς ανταλλάγματα. Όπως το πήρε ο στρατός κάποτε, έτσι να το επιστρέψει στους πολίτες. Αλήθεια το ΥΠΕΘΑ έχει ανάγκη να πάρει από το Δήμο Χανίων ποσό ίσο με το 0,03% του προϋπολογισμού του, που ανέρχεται περίπου στα 7 δις; Εξ άλλου πολλά έχουν δώσει οι Χανιώτες στο στρατό. Μόνο το Ακρωτήρι αν δούμε, καταλαβαίνουμε το μέγεθος της προσφοράς.

Μετά τα παραπάνω καλούμε το Δήμαρχο:

  1. Να σταματήσει άμεσα τις εργασίες, ειδικά τις διαμορφώσεις και ασφαλτοστρώσεις για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης.
  2. Να τροποποιήσει την 2/2023 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου όσον αφορά στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου με την κατάργηση οποιουδήποτε συντελεστή δόμησης και κάλυψης. Σ’ αυτό έχουν μεγάλη ευθύνη και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις για τη στάση που θα κρατήσουν.
  3. Να χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου το πρώην στρατόπεδο.
  4. Να γίνει άμεση εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης με συμμετοχή των ενδιαφερομένων πολιτών και των φορέων στο σχεδιασμό. Η οποιαδήποτε ανάγκη σε κτίρια και υποδομές μέσα στο στρατόπεδο (αναψυκτήρια, wc, αποθήκες κλπ) θα αντιμετωπιστεί με τη μελέτη αυτή, όπως γίνεται αυτή την περίοδο για το πάρκο των Αγίων Αποστόλων.
  5. Να δοθεί προσωρινά η χρήση του χώρου στη γειτονιά.

Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε οποιαδήποτε νομική ενέργεια που θα διαφυλάξει τα δικαιώματά μας. Καλούμε τους πολίτες σε εγρήγορση, έτσι ώστε να μην πάνε χαμένοι οι αγώνες που έχουν δώσει εδώ και 15 χρόνια και ο χώρος του στρατοπέδου να γίνει πραγματικά χώρος πρασίνου, ένας χώρος ανάπαυσης, αναψυχής και άθλησης, ανοιχτός σε όλους.

Η εισήγηση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν μόνο οι παρατάξεις των κυρίων Βουρλάκη (Λαϊκή Συσπείρωση) και Ρίζου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook