Ήταν 2 Ιουνίου 1941, όταν τα Γερμανικά στρατεύματα στο χωριό Κυρτωμάδω στα Χανιά διέπραξαν μια ακόμη θηριωδία με την εκτέλεση 23 κατοίκων του χωριού.

Μεταξύ αυτών ήταν ο παππούς και τα δύο αδέλφια του πρώην υφυπουργού και υποψήφιου βουλευτή Χανίων της ΝΔ Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος ήταν και ο ομιλητής στην εκδήλωση τιμής και μνήμης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χωριό.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Άγιο Ιωάννη Καλυβίτη, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κυρτομάδω, ενώ χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του κ. Διγαλάκη στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Όπως κάθε χρόνο στις αρχές Ιουνίου βρέθηκα σήμερα στον Κυρτωμάδο ως ελάχιστο χρέος τιμής και μνήμης στους 23 εκτελεσθέντες εν ψυχρώ από τους Ναζί, μεταξύ αυτών και ο παππούς μου και τα δύο του αδέλφια στις 2 Ιουνίου 1941.

Ένα τραγικό γεγονός που έβαψε μαύρη την ημέρα της 2ας  Ιουνίου του 1941 σε αυτό εδώ το μικρό χωριό των 30, τότε, σπιτιών. Μία εκτέλεση που έγινε μπροστά στα μάτια τού επτάχρονου, τότε, πατέρα μου, γεγονός που σημάδεψε πραγματικά τη ζωή του.

Προς τιμήν της γιαγιάς μου, της Ανδρονίκης Διγαλάκη, τότε δασκάλας του χωριού, μιας γυναίκας που βίωσε τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα το 41’ και στη συνέχεια έδειξε αξιοθαύμαστη δύναμη πασχίζοντας να μαθευτεί η αλήθεια, να μείνει ζωντανή η μνήμη αυτών που χάθηκαν και να μεταλαμπαδεύσει την ιστορία του χωριού στις επόμενες γενιές, πρότεινα μετά την επικείμενη αναστήλωση του δημοτικού σχολείου να δοθεί το όνομά της σε αυτό.»

Την  Αντιπεριφέρεια Χανίων εκπροσώπησε ο περιφερειακός σύμβουλος Λευτέρης Κοπάσης και τον δήμο Χανίων ο αντιδήμαρχος Τάσος Αλόγλου εκπρόσωποι τοπικής κοινότητας και κάτοικοι της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook