Οκτώ ημέρες αγώνων σε 27 αθλήματα, στα οποία οι αθλητές/τριες και οι Unified Partners έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, παραδίδοντας μαθήματα ζωής και προσφέροντας χαρά, ευτυχία και χαμόγελα! Συναισθήματα έντονα και μοναδικά, πέρα για πέρα αληθινά, πλημύρισαν τους παρευρισκόμενους γονείς και θεατές που παρακολουθήσαν τους αγώνες. Κάθε μέρα η παρακολούθηση των προσπαθειών συνοδευόταν από συγκίνηση και θαυμασμό!

Η επιστροφή της αποστολής στην Ελλάδα έτυχε θέρμης υποδοχής, με ιαχές σε κλίμα συγκίνησης και χαράς!

Την ελληνική αποστολή στο άθλημα του καγιάκ αποτελούσαν, ο Μανώλης Αγγελάκης ως επικεφαλής προπονητής της ομάδας καγιάκ μαζί με δύο αθλητές από το προπονητικό πρόγραμμα Special Olympics του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, τους Ιωάννη Κλωνιζάκη και Αναστάση Αναγνωστόπουλο (Unified Partner), οι Γεώργιος-Ορέστης Ψαθάς και Γιώργος Βογιατζής από το προπονητικό πρόγραμμα Special Olympics Αμφιθέας και o Γιώργος Μιχαηλίδης μαζί με την προπονήτρια Αλεξία Μπαρδακλή από το προπονητικό πρόγραμμα Special Olympics Χαλκίδας.

Οι αθλητές μας κατέκτησαν συνολικά 10 μετάλλια: 7 χρυσά, 2 ασημένια και 1 χάλκινο.

Ο τρόπος που λειτουργεί το προπονητικό πρόγραμμα στο άθλημα του καγιάκ στην Ελλάδα, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη σε υλικοτεχνική υποδομή από τα Special Olympics Hellas και των αθλητικών Συλλόγων στους οποίους δραστηριοποιούνται τα αθλητικά προγράμματα, ανέδειξαν το προπονητικό πρόγραμμα ως κορυφαίο στην Ευρώπη και πιθανά στον κόσμο.

Αξιο αναφοράς είναι ότι στη φετινή αποστολή συμμετείχαν για πρώτη φορά πληρώματα με Unified Partner σε Παγκοσμίους αγώνες, γεγονός που ανέδειξε για ακόμα μια φορά τη σπουδαιότητα του Προγράμματος Unified Sports (Αθλητικά Προγράµµατα Μεικτών Οµάδων) τα οποία επιτρέπουν σε άτοµα µε νοητική αναπηρία και σε άτοµα χωρίς νοητική αναπηρία (partners) να συµµετέχουν σε µεικτές οµάδες, τόσο στην προπόνηση όσο και σε αγώνες. Ετσι αναπτύσσονται αγωνιστικά αλλά και κοινωνικά και οι δύο πλευρές αναπτύσσοντας την πραγματική έννοια της φιλίας σε ένα πλαίσιο δοτικότητας, διασκέδασης, ισότητας, φροντίδας, αποδοχής και αγάπης. Διαχειρίζονται παρέα τη νίκη και την ήττα, ξυπνούν, τρώνε, κάνουν βόλτες, αστεία, χορεύουν, γελάνε μαζί και ζουν μια ζωή όπως πρέπει να είναι: “Unified”.

Η παρουσία τόσο του Ιωάννη Κλωνιζάκη με Unified partner τον Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο όσο και του Γιώργου Βογιατζή με Unified partner τον Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω και από την αγωνιστική τους παρουσία αλλά και από τη συνολική εξωαγωνιστική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του Κλωνιζάκη, Ελένη Γκαγκαουδάκη: «Η εμπειρία μας από τα Special Olympics World Games Berlin 2023 έχουν σίγουρα θετικό πρόσημο για μένα και την οικογένειά μου. Τη μεγάλη χαρά για την επιλογή του γιου μας στους αγώνες διαδέχθηκε η αγωνία για το αν θα τα καταφέρει να είναι 15 μέρες μόνος του σε ένα ξένο περιβάλλον και με πολλούς άγνωστους ανθρώπους. Μας διέψευσε πανηγυρικά, αφού ήταν απόλυτα συνεργάσιμος χαρούμενος και απολάμβανε κάθε στιγμή του ταξιδιού και της αθλητικής του δραστηριότητας. Δεν παραπονέθηκε για τίποτε παρόλο που πολλές από τις συνήθειες του είχαν αλλάξει. Δοκίμασε νέα πράγματα. έδειχνε ενθουσιασμένος για τις νέες εμπειρίες και εικόνες που είχε μπροστά του. Επιστρέφοντας τον είδα πιο ήρεμο, πιο ώριμο και πιο ανεξάρτητο. Ολα αυτά με κάνουν να νιώθω ανακούφιση ότι ο Γιάννης όχι μόνο στο στίβο τον αθλητικό αλλά και στο στίβο της ζωής τα καταφέρνει θαυμάσια… Ευχαριστώ πολύ τα Special Olympics Hellas, τον ταλαντούχο και ακούραστο προπονητή μας, κ. Μανώλη Αγγελάκη, το μοναδικό συναθλητή μας, κ. Αναστάση Αναγνωστόπουλο γιατί χωρίς αυτούς δεν θα το είχαμε ζήσει αυτό. Εύχομαι όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν κάτι ανάλογο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΝΟ Χανίων, Γιάννης Χίνος σημειώνει τα εξής: «Η δυναμική παρουσία των Χανίων σε αθλητικό και προπονητικό επίπεδο στην κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση των World Games Special Olympics δείχνει το πόσο σπουδαία δουλειά γίνεται στην πόλη μας, από τους ανθρώπους που ως μοναδικό κίνητρο με απόλυτη ανιδιοτέλεια, έχουν την ικανοποίηση και το τεράστιο χαμόγελο ευτυχίας και ικανοποίησης των αθλητών τους. Τα συγχαρητήρια μας στον ανεπανάληπτο Γιάννη Κλωνιζάκη και στον μοναδικό Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο που με την καθοριστική συνδρομή του προπονητή τους Μανώλη Αγγελάκη κατάφεραν και τίμησαν την χώρα μας και τα Χανιά μας! Τους ευχαριστούμε και με ανυπομονησία περιμένουμε τις επόμενες διακρίσεις τους».

Tέλος, ο προπονητής, Μανώλης Αγγελάκης δηλώνει τα εξής: «Είμαστε χαρούμενοι που συμμετείχαμε στην παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές μας για τις επιτυχίες τους. Η συνεισφορά του Κώστα Νικολαντωνάκη, προπονητή Special Olympics κολύμβησης στον ΝΟΧ, είναι ιδιαίτερα σημαντική στη γενικότερη προετοιμασία των αθλητών και τον ευχαριστώ για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου προπονητές, Αλεξάντερ Νικίτοβιτς και Αλεξία Μπαρδακλή, για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε κατά την περίοδο της προετοιμασίας των αθλητών μας καθώς και τα Special Olympics Ηellas, που στήριξαν, επικρότησαν και βοήθησαν να υλοποιηθούν τα αιτήματά μας για κοινή προετοιμασία».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Χρυσό μετάλλιο

• Ιωάννης Κλωνιζάκης με Unified partner τον Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο στο ΚΤ-2, 200μ. Unified.
• Ιωάννης Κλωνιζάκης με Unified partner τον Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο στο ΚΤ-2, 500μ. Unified.
• Γιώργος Βογιατζής με Unified partner τον Αναστάσιο Αναγνωστόπουλο στο Κ2, 500μ. Professional Unified.

Ασημένιο μετάλλιο

• Ιωάννης Κλωνιζάκης στο ΚΤ-1, 200μ. Division 2.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook