«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από Περιφερειακούς Συμβούλους των Χανίων ότι στην τελευταία τους συνεδρίαση παρουσιάστηκε απόφαση  έκφραση γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου επί της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης Σχεδίων Διαχείρισης Natoura 2000 η οποία όσον αφορά το Εθνικό Πάρκο Λευκών Ορέων, είναι εντελώς παραποιημένη.

«1) Για την περιοχή «Βουρβουρέ» που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Ασή Γωνίας, ο Δήμος έχει ιδιόκτητο οικόπεδο 530,40 στρεμμάτων, το οποίο σε μεγάλο τμήμα του χωροθετείται εντός των ορίων της Ζώνης Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών 02 (ΖΔΟΕ-02) (βλ.: Εικόνα 3).

Στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όπως είναι διαμορφωμένη στην παρούσα φάση, επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μόνο για τα έργα που θα έχουν εκδώσει Περιβαλλοντικούς Όρους μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος ((34) ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Μόνον όσα έχουν ΑΕΠΟ  έως την έκδοση του ΠΔ. Υποχρέωση υλοποίησης διευρυμένου προγράμματος παρακολούθησης. Σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και ετήσια επικαιροποίησης του. Ειδικότεροι όροι περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Διαχείρισης. Επιτρέπεται η ιδιοπαραγωγή)

Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι το μοναδικό ακίνητο του Δήμου με τόσο μεγάλη έκταση και με κατάλληλο προσανατολισμό, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έργα ΑΠΕ. Ο Δήμος Αποκορώνου σε μια προσπάθεια να επιλύσει τα σημαντικά ζητήματα, από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα αντίστοιχα κόστη, έχει ιδρύσει Ενεργειακή Κοινότητα και προσβλέπει στην χρηματοδότηση της μελέτης και κατασκευής έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με γνώμονα την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου και την μη επιβάρυνση των δημοτών. Τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι πολλαπλά και για τους δημότες, αλλά κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.»

Δηλώνουμε κατηγορηματικά, κι επικαλούμαστε την βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, ότι ουδέποτε συζητήθηκε, ούτε καν αναφέρθηκε τίποτε από την εισηγήτρια, απόντος μάλιστα και του Προέδρου του Τοπικού Ασή Γωνιάς, περί Βουρβουρέ και φωτοβολταϊκών εκεί, πόσο δε μάλλον δεν υπήρξε καμιά απόφαση.

Επειδή επιχειρείται παραπληροφόρηση από μεριάς Δημοτικής Αρχής στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά παράβαση κάθε αρχής Χρηστής Δημόσιας Διοίκησης και Δεοντολογίας, αφ’ ενός καταγγέλλουμε το γεγονός στην κοινή γνώμη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Κρήτης, αφ’ εταίρου ζητάμε την ακύρωση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε θέμα περί Ενεργειακής Κοινότητας Αποκόρωνα που όμως αναβλήθηκε με σύμφωνη γνώμη όλων για την επόμενη συνεδρίαση.

Σημειωτέον ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση για σύσταση ενεργειακής κοινότητας η Λαϊκή Συσπείρωση   τάχθηκε ΚΑΤΑ, γιατί είναι όχημα περεταίρω  ιδιωτικοποίησης  της ενέργειας.

Όσον αφορά το «Βουρβουρέ», σημαντικό τοπόσημο της Αντίστασης κατά των Γερμανών στην περιοχή, δεδομένου ότι δεσπόζει εκεί η κατοικία του Ανδρέα Παπαδάκη ιδρυτή της ΑΕΑΚ (Αντιστασιακή Οργάνωση στην σκλαβωμένη από τους Ναζί, Κρήτη). Απετέλεσε τότε σημείο συναντήσεων αντιστασιακών αλλά και τόπο εγκατάστασης ασυρμάτου.

 Η Λαϊκή Συσπείρωση επιμένει ότι αυτό πού αρμόζει είναι να συντηρηθεί το οίκημα και να διαμορφωθεί σε μουσείο που θα φιλοξενήσει ντοκουμέντα της περιόδου και της αντίστασης κατά των Γερμανών.»

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση

ΜΕΛΙΣΣΑΚΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

ΖΩΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook