Την έντονη αντίθεση του στην εισήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας για κάθετη μείωση των Δικαστηρίων της χώρας και κατ’ επέκταση στην πρόταση της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για συγχωνεύσεις των δικαστηρίων της χώρας όπου προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Βάμου και η συγχώνευση του Εφετείου Κρήτης και του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης εκφράζει με ψήφισμα που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Αποκορούνου.

Στο ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου, αφού συνήλθε εκτάκτως σήμερα την 14/12/2023 μετά την γνωστοποίηση στον Δήμαρχο Αποκορώνου από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστο Πραματευτάκη της πρότασης της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (κατόπιν σχετικού αιτήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα για κάθετη μείωση των Δικαστηρίων της χώρας) για κατάργηση του Εφετείου Κρήτης και του Ειρηνοδικείου Βάμου,εξέτασε το θέμα παρουσία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

1)Εκφράζει την αντίθεσή του με την κατάργηση των δύο αυτών ιστορικών Δικαστηρίων του τόπου μας υιοθετώντας πλήρως τις επ’ αυτού θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

2)Για το Εφετείο Κρήτης θεωρεί ότι αυτό εξυπηρετεί δύο δυναμικά αναπτυσσόμενες Περιφερειακές Ενότητες, Χανίων και Ρεθύμνης και τυχόν κατάργησή του θα δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα που ήλθε να λύσει η ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Το κακό οδικό δίκτυο του νησιού μας δεν εξυπηρετεί την ύπαρξη ενός Εφετείου, η οποία καθίσταται αναγκαία και για τον λόγο της ύπαρξης του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην Αγιά, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα αλλά και για το γεγονός ότι θα δημιουργήσει προβλήματα μετακίνησης σε δικηγόρους, εργαζόμενους και λοιπούς επαγγελματίες του κλάδου.

3)Καθ’ όμοιο τρόπο,το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του Ειρηνοδικείου Βάμου. Το Ειρηνοδικείο Βάμου είναι το πλέον ιστορικό Δικαστήριο της περιφέρειας του νομού Χανίων, συνυφασμένο με τις επαναστάσεις του Κρητικού Λαού (Μεταπολιτευτική Επανάσταση – Μανούσος Κούνδουρος),το οποίο αρχικά – επί Κρητικής Πολιτείας – λειτούργησε ως Πρωτοδικείο του νομού Σφακίων (επαρχίες Αποκορώνου-Σφακίων και Αγίου Βασιλείου),αποτελεί δε σήμερα ένα Δικαστήριο με πλήρη την καθ’ ύλη αρμοδιότητά του, που εξυπηρετεί δύο Δήμους, Αποκόρωνα και Σφακιά,ο δεύτερος των οποίων είναι ορεινός, δυσπρόσιτος και απομακρυσμένος από την πόλη των Χανίων. Είναι η μόνη δημόσια υπηρεσία που έχει μείνει στον Βάμο,την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου μας,για να σηματοδοτεί την ιστορικότητα του τόπου και την σημασία του ανά τους αιώνες και φιλοξενείται σε κτίριο του Ελληνικού Δημοσίου μη επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό. Ενόψει δε της αύξησης της λογω ποσού αρμοδιότητος των Ειρηνοδικείων και της μεταφοράς σε αυτά της αρμοδιότητος επίλυσης των κτηματολογικών διαφορών, θα αυξηθεί υπέρμετρα η δικαστηριακή του ύλη και για αυτό τον λόγο πρέπει να ενισχυθεί με πρόσληψη επιπλέον προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων.

Η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Βάμου είναι θέμα μείζον για τους δημότες μας και οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησής του θα προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook