Η πρόληψη της τερηδόνας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας. Ακολουθούν ορισμένες βασικές οδηγίες και συμβουλές από οδοντιάτρους: 

Βούρτσισμα των δοντιών  

Συχνότητα: Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί και πριν τον ύπνο. Το ιδανικότερο θα ήταν μετά από κάθε γεύμα. 

Τεχνική: Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα και φθοριούχο οδοντόκρεμα. Βουρτσίστε με απαλές, κυκλικές κινήσεις, φροντίζοντας να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας, συμπεριλαμβανομένων των ούλων και της γλώσσας. 

Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας ή την κεφαλή της οδοντόβουρτσάς σας κάθε 3-4 μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες είναι φθαρμένες. 

Χρήση οδοντικού νήματος 

Συχνότητα: Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε την πλάκα και τα υπολείμματα τροφής ανάμεσα στα δόντια σας, όπου η οδοντόβουρτσά σας μπορεί να μην φτάνει. 

Τεχνική: Χρησιμοποιήστε μια σωστή τεχνική οδοντικού νήματος, μετακινώντας απαλά το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας και καμπυλώνοντάς το γύρω από κάθε δόντι σε σχήμα C. 

Τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος 

Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά για εξετάσεις και επαγγελματικούς καθαρισμούς των δοντιών σας. Η συχνότητα μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τη στοματική σας υγεία, αλλά μια κοινή σύσταση είναι κάθε έξι μήνες. 

Φθόριο 

Χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα, καθώς το φθόριο βοηθά στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και το καθιστά πιο ανθεκτικό στη φθορά. 

Καλές διατροφικές συνήθειες 

Περιορίστε τα ζαχαρούχα και όξινα τρόφιμα και ποτά, καθώς συμβάλλουν στη φθορά των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με σάκχαρα, παράγοντας οξέα που μπορούν να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. 

Πίνετε άφθονο νερό, ειδικά φθοριωμένο νερό, ώστε να ξεπλύνετε τα σωματίδια και τα οξέα των τροφίμων. 

Μάσηση τσίχλας 

Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να τονώσει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην ενίσχυση του σμάλτου. Ψάξτε για τσίχλα με ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τερηδόνας. 

Προστατευτικά μέτρα 

Εάν παίζετε αθλήματα επαφής, σκεφτείτε να φοράτε προστατευτικό στόματος για να αποφύγετε οδοντικούς τραυματισμούς. 

Για εκείνους που είναι επιρρεπείς στο τρίξιμο των δοντιών τους (βρουξισμός), μπορεί να συνιστάται ένας νάρθηκας σιλικόνης τη νύχτα. 

Διακοπή καπνίσματος 

Το κάπνισμα και η χρήση προϊόντων καπνού μπορεί να συμβάλει στην ασθένεια των ούλων και στη φθορά των δοντιών, αναπτύσσοντας πιο εύκολα τερηδόνα. Η διακοπή είναι ευεργετική τόσο για τη στοματική όσο και για τη γενική υγεία. 

Περιορισμός στην κατανάλωση αλκοόλ 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι επιζήμια για τη στοματική υγεία. Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. 

Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση 

Μείνετε ενημερωμένοι για τις πρακτικές στοματικής υγείας και υγιεινής. Η εκπαίδευση σχετικά με τα αίτια της τερηδόνας σας και τη σημασία των προληπτικών μέτρων θα σας ενδυναμώσουν ώστε να φροντίσετε καλύτερα τα δόντια σας. 

Θυμηθείτε, οι ατομικές ανάγκες στοματικής υγείας μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οπότε είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για εξατομικευμένες συμβουλές και ένα σχέδιο οδοντιατρικής φροντίδας προσαρμοσμένο στη συγκεκριμένη κατάστασή σας. Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την έγκαιρη διάγνωση πιθανών προβλημάτων και τη διατήρηση της βέλτιστης στοματικής υγείας. Μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο οδοντίατρο στο instadoctor.gr μέσα από την αντίστοιχη κατηγορία οδοντίατροι νότια προάστια για να βρείτε κάποιον ειδικό κοντά σας.

Βρείτε τους καλύτερους οδοντίατρους στα νότια προάστια βάσει αξιολογήσεων στο instadoctor.gr

Δείτε τα προφίλ τους, τις αξιολογήσεις ασθενών και τα βιογραφικά τους και κλείστε ραντεβού μαζί τους με ένα κλικ!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook