Έπειτα από την ένταση που δημιουργήθηκε, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αστερουσίων Θεσσαλονίκης που εστάλη από τον Δήμο Σφακίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας Σφακίων και Ενώσεις Σφακιανών για την διοργάνωση της «1ης γιορτής Σφακιανής πίτας» από τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης, ο τελευταίος εξέδωσε ανακοίνωση με την πρόθεση να “ξεκαθαρίσει” το τοπίο, σχετικά με τη διοργάνωση. Αναλυτικά, αναφέρει:

«Με βαθιά λύπη μας αναγκαζόμαστε να προβούμε σε ορισμένες παρατηρήσεις και αναφορές, προκειμένου να φανερώσουμε την πραγματική ουσία και διάσταση της εκδήλωσης που διοργανώνουμε, με την ονομασία  “Γιορτής Σφακιανής Πίτας”, από το Σωματείο Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού «Αστερούσια Όρη» στη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα “Αστερούσια Όρη” είναι κρητικό σωματείο που δημιουργήθηκε από κρητικούς 1ης και 2ης γενιάς που ζουν πλέον στη Θεσσαλονίκη.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι το σωματείο μας, με έδρα στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, είναι ένα σωματείο αφιερωμένο στη διάδοση και προώθηση του Κρητικού πολιτισμού και της κουλτούρας σε αυτή την περιοχή. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο σωματείο μας έχουν αφιερώσει δεκάδες χρόνια για την  προώθηση της Κρητικής κουλτούρας και του πολιτισμού της. Επίσης έχουν συμμετάσχει σε άλλους κρητικούς συλλόγους και εκδηλώσεις όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια, καταδεικνύοντας έτσι την αφοσίωσή τους στον πολιτισμό μας και την προώθηση της κρητικής παράδοσης. Είναι οι ίδιοι που καθιέρωσαν εδώ και χρόνια την γιορτή τσικουδιάς την γιορτή αντικριστού στην Θεσσαλονίκη μολονότι δεν ανήκουν πλέον στο σύλλογο που τις διοργανώνει

Ενδεχομένως να υπήρξαν παρεξηγήσεις σχετικά με την ονομασία της εκδήλωσης μας, ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι η χρήση του όρου “Σφακιανή Πίτα” δεν έχει ως στόχο την παραπλάνηση ή την αποστείρωση της παράδοσης των Σφακίων. Αντίθετα, είναι μια προσπάθεια να φέρουμε την παράδοση αυτήν πιο κοντά στο κοινό της Βορείου Ελλάδας και να διαδώσουμε ακόμα περισσότερο την περιοχή των Σφακίων και το έδεσμα της.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε πώς μπορεί η εκδήλωση μας να παραπλανήσει το κοινό καθώς βρισκόμαστε σε απόσταση 1030 χιλιομέτρων. Δεν βλέπουμε πώς μπορεί η εκδήλωσή μας να παραπλανήσει ένα κοινό που δεν είναι το ίδιο. Εκτός αν θεωρείται ότι ο κόσμος που θα έρθει στην εκδήλωσή μας δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση των Σφακίων. Αντίθετα εμείς ειλικρινά πιστεύουμε ότι η εκδήλωσή μας μάλλον θα ωφελήσει σημαντικά την περιοχή. Πιστεύουμε μάλιστα ότι θα προωθήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής καθώς και την αύξηση της αναγωρισιμότητας της Σφακιανής πίτας.

Η απόφασή μας να αναδείξουμε τα Σφακιά και να παρουσιάσουμε τη Σφακιανή πίτα σε μια καλοκαιρινή εκδήλωση δεν αποτελεί μόνο ένα γαστρονομικό γεγονός, αλλά και έναν τρόπο να τιμήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά των Σφακίων και να προσφέρουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο μια νέα εμπειρία. Το καλοκαίρι αυτό διοργανώνουμε την συγκεκριμένη εκδήλωση, το άλλο καλοκαίρι κάποια άλλη εκδήλωση και έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν έχουμε κανένα σκοπό κάθε χρόνο να κάνουμε την ίδια εκδήλωση. Αντίθετα κάθε χρόνο θα τιμούμε και κάποια άλλη περιοχή της Κρήτη μας.

Είναι πραγματικά λυπηρό να βλέπουμε ότι η προσπάθειά μας ερμηνεύεται με λανθασμένο τρόπο από πολιτιστικούς συλλόγων αλλά και τις αρχές των Σφακίων,. Η πρόθεσή μας δεν είναι να υπονομεύσουμε την τοπική τους εκδήλωση, αλλά να συμβάλλουμε στην εμπλουτισμό του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.  Για τον δε βουλευτή κ. Πολάκη τα λόγια περιττεύουν. Κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχοληθούμε μαζί του. Είναι όμως απίστευτο πως ένας βουλευτής της Ελληνικής Βουλής σχολιάζει δημόσια και εκφράζει άποψη και θέση για ανθρώπους που δεν τους γνωρίζει δεν γνωρίζει την επί δεκαετίες  προσφορά τους στην Κρητική παράδοση και κάνει λόγο για «αρπαχτή από κάποιους επιτήδειους που οικειοποιούνται πράγματα που δεν τους ανήκουν».

Για εμάς, η Κρήτη είναι μια και ενιαία. Δεν διακρίνεται σε φέουδα. Η αγάπη μας για την Κρήτη είναι αδιαπραγμάτευτη, και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χαρακτηρίζει απατεώνες, επιτήδειους ή να αμφισβητεί τις προθέσεις μας. Εμείς δεν είμαστε εδώ  για να κλέψουμε ούτε την εκδήλωση, ούτε τα Σφακιά, ούτε τη Σφακιανή πίτα.

Στην επιστολή που λάβαμε από το Δήμο Σφακίων αναφέρεται: “Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να σας φιλοξενήσουμε στη διοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Σφακίων, που λαμβάνει χώρα στον τόπο μας κάθε καλοκαίρι εδώ και εννέα χρόνια, με πρωταγωνίστρια τη Σφακιανή πίτα, καθώς και να συμμετέχουμε σε αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Κρήτη που να προβάλλουν τις τοπικές σας συνταγές και προϊόντα” . Προφανώς ο δήμαρχος Σφακίων πριν στείλει την επιστολή του δεν ήταν γνώστης δικής μας επιστολής μας προς τον πολιτιστικό σύλλογο Σφακίων που τον προσκαλούμε στην εκδήλωση μαζί με τον σύλλογο και το χορευτικό τους τμήμα. Καθώς και την πρόταση για αδελφοποίηση των συλλόγων μας.

Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουν ότι μιλάνε με Κρητικούς και Κρητικό σωματείο;  Πως πρέπει  να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η ιδιαίτερή μας πατρίδα μας είναι η Κρήτη, και έχουμε τις ίδιες τοπικές συνταγές και προϊόντα; Πόσο δύσκολο είναι να κατανοήσουν ότι εμείς οι Κρητικοί κουβαλάμε το βαρύ φορτίο στις πλάτες να εκπροσωπούμε ολόκληρη την Κρήτη στην Β. Ελλάδα και την τιμούμε με τα λάβαρα και τις σημαίες της, σε όλες τις εθνικές γιορτές και εκδηλώσεις;

Θλιβόμαστε πραγματικά που έχουμε γίνει παντού θέμα ότι οι Κρητικοί φαγωνόμαστε μεταξύ μας για μια… πίτα!

Υ.Γ. Η ονομασία “1η Γιορτή Σφακιανής Πίτας” έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται αυτή η εκδήλωση στη Βόρεια Ελλάδα.

Υ.Γ. 2 Σχετικά με την ποιότητα της Σφακιανής πίτας ενημερώνουμε ότι η προμήθεια τους θα είναι από την περιοχή των Σφακίων»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook