Στις 200.000 εκτιμάται ο αριθμός των επισκεπτών κρουαζιέρας το 2019 – Το λιμάνι της Σούδας το μαναδικό στην Ελλάδα όπου καταγράφεται ανοδική τάση στην κρουαζιέρα

Η ένταξη 8 έργων σε λιμάνια των Χανίων, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προϋπολογισμού άνω των 830.000 ευρώ αλλά και το θετικό πρόσημο που καταγράφει το λιμάνι της Σούδας στον τομέα της κρουαζιέρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ν.Χανίων κ. Δ. Μπουντρογιάννης, παρουσία δύο μελών  της Λιμενικής Επιτροπής που έχουν την ευθύνη λειτουργίας του Λ.Τ, κ. Στέλλας Γαλάνη και Καλλιόπης Ντάνου.

Ο κ. Μπουντρογιάννης επεσήμανε οτι το ΛΤ, ολοκληρώνει προσπάθειες για την αναβάθμιση των λιμανιών του νομού,  διεκδικώντας και διασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις που στόχο έχουν την αναβάθμιση των λιμανιών, την επέκτασή τους και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Στο ίδιο πνεύμα, επιχειρείται η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών κρουαζιέρας και η προσέλκυση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων με αντίστοιχα μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών και οικονομικής ευχέρειας.

Το λιμάνι της Σούδας το μόνο σε όλη την Ελλάδα με θετικά στοιχεία για την κρουαζιέρα

“Το 2019 για όλους σχεδόν τους προορισμούς της Ελλάδας η κρουαζιέρα, είναι καθοδική. Στη Σούδα, έχουμε αρκετή αύξηση”, σημείωσε ο κ. Μπουντρογιάννης προσθέτοντας οτι ” για το 2019 αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουαζιεροπλοίων και των επιβατών. Λέμε ειδικά για τον αριθμό των επιβατών γιατί έχει “πέσει” ιδιαίτερο βάρος ώστε τα πλοία που θα έρχονται στη Σούδα να είναι μεγαλύτερου μεγέθους, που σημαίνει και πολυπληθέστεροι οι επιβάτες και μεγαλύτερου “βαλάντιου”.

Οι αφίξεις στο λιμάνι της Σούδας, εκτός από τις έκτακτες προσεγγίσεις, υπολογίζονται στις 113 και 7 στο Ενετικό Λιμάνι ενώ η εκτίμηση των επιβατών κρουαζιέρας τις 200.000.

Ο πρόεδρος του ΛΤΝΧ, εκτίμησε οτι η θετική πορεία της κρουαζιέρας στα Χανιά οφείλεται στο γεγονός οτι το λιμάνι της Σούδας είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου, τόσο από αποψη καιρικών συνθηκών όσο όμως και από την τήρηση υψηλών μέτρων ασφαλείας”. Ο παράγοντας ασφάλεια και η αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών στο λιμάνι της Σούδας θα αποτελέσουν και για το μέλλον, όπου αναμένεται να αυξηθεί ο ανταγωνισμός από γειτονικά λιμάνια, “δυνατό χαρτί” ώστε τα Χανιά να συνεχίζουν να καταγράφουν θετικά αποτελέσματα στον τομέα της κρουαζιέρας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπουντρογιάννης, το 2020 – 2021, στόχος είναι να διατηρηθεί ο αριθμός κρουαζιερόπλοιων και επιβατών σε αυτά τα επίπεδα, δεδομένου οτι ανοίγει η αγορά της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας και ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρότερος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Στοιχεία για την κρουαζιέρα το 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΔΛΤΧ, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι για το Φεβρουάριο 2019

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα,  αναμένονται 113 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στη Σούδα ενώ υπάρχουν και 7 αφίξεις Χανιά (αυτές αναφέρονται διότι σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών συνήθως τα πλοία ελλιμενίζονται στη Σούδα). Η εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας  θα κυμανθεί εντός του 2019 στους 200.000 επιβάτες, ενω η  τελευταία άφιξη για το 2019  είναι τον Δεκέμβριο.

Η αποτίμηση της κρουαζιέρας το 2018

Για το 2018, ο συνολικός αριθμός αναμένεται να διαμορφωθεί στις  78 αφίξεις με τον αριθμό να υπολογίζεται στις 140.000- 150.000

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 61 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων με 116.450 επιβάτες  και συνολικό αριθμό ατόμων πληρωμάτων 46.373 Υπενθυμίζεται οτι χτες, για πρώτη φορά προσέγγισαν τρία μεγάλα κρουαζιερόπλοια το λιμάνι της Σούδας σε προγραμματισμένες αφίξεις, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η σχεδόν αμελητέα μείωση φέτος οφείλεται κυρίως στην ασταθή γεωπολιτική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου που επηρέασε τις αποφάσεις των σχεδιαστών δρομολογίων κρουαζιέρας τα προηγούμενα 2 χρόνια.  

Μελέτη για την ικανοποίηση των επιβατών κρουαζιέρας

Όσον αφορά τις παροχόμενες υπηρεσίες και τον βαθμό ικανοποίησης των επιβατών κρουαζιέρας, τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διεξήχθη το 2018, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΜΑΙΧ. Πρόκειται για μελέτη, αντίστοιχη με αυτή που γίνεται εδώ και 5 χρόνια για τους επιβάτες στο Αεροδρόμιο Χανίων και για πρώτη φορά φέτος, στο “μικροσκόπιο” μπαίνουν οι αποτιμήσεις των επιβατών κρουαζιέρας όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλούνται να υποδείξουν θετικά και αρνητικά από την εμπειρία τους ως επιβάτες κρουαζιέρας στα Χανιά,  καιι τα συμπεράσματα της μελέτης θα ληφθούν υπόψιν στον σχεδιασμό για την βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται.

Ένταξη 8 έργων σε λιμάνια στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εκτός από την κρουαζιέρα, το ΛΤΝΧ, επενδύει στην υλοποίηση σημαντικών έργων στα λιμάνια του νομού και στο πλαίσιο αυτό, κατάφερε να “πάρει” την έγκριση” για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 8 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 830.800 ευρώ.

Τα έργα αυτά όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα αφορούν στα εξής:

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook